Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Η χτεσινή συνάντηση διαμαρτυρίας στα διόδια του «Δίκτυου για τη σωτηρία του Ασωπού και του Ευβοϊκού»

Στην χτεσινή διαμαρτυρία στο διόδια του Σχηματαρίου που αφορούσε την μόλυνση του ποταμού Ασωπού εκατοντάδες πολίτες κατέλαβαν συμβολικά τα διόδια αφήνοντας τα οχήματα να περνάνε ελεύθερα ενώ ενημέρωναν τους επιβάτες με φυλλάδια για το έγκλημα του Ασωπού... και πλέον και του Ευβοϊκού.Μέσα στην ψιλή βροχή που δεν σταμάτησε να πέφτει, η κυκλοφορία προς Λαμία εκλεισε για μερικά λεπτά από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε κάποια στιγμή στο οδόστρωμα. Στους διερχόμενους οδηγούς μοιράστηκε και νερό από το ποτάμι σε μικρά μπουκαλάκια όπως είχε γίνει και τον περασμένο Δεκέμβριο στην Πλ.Συντάγματος.

Μεταξύ όσων μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στα αυτοκίνητα είδαμε...και την πρώην επιθεωρήτρια περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτη Καραβασίλη της οποίας η στάση απέναντι στο θέμα της στοίχισε τη θέση της και τη γνωστή δίκη τον περασμένο Δεκέμβρη.Ρωτήσαμε την κ. Καραβασίλη αν τυχόν μας αφορά και μας στη Φωκίδα το θέμα του Ασωπού και δεν το ξέρουμε και μας απάντησε ότι "αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αφού δεν ξέρουμε ποιά είναι η λεκάνη απορροής του ποταμού. Κανείς δεν περίμενε ότι θα αφορούσε την Εύβοια. Τι πραγματικά συμβαίνει το γνωρίζει το ΙΓΜΕ το οποίο όμως δεν μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τις έρευνες που έχει κάνει".

Κάτοικοι μας ανέφεραν ότι είναι αναγκασμένοι παρά το διυλιστήριο που φτιάχτηκε να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις αφού λόγω της χαμηλής στάθμης του Μόρνου το νερό που παίρνουν είναι από την λίμνη Υλίκη και "βρωμάει ψοφίμι" ενώ το διυλιστήριο είναι κατάλληλο να διυλίζει μόνο το νερό του Μόρνου!

Σχετικά ιστολόγια http://oikomargarita.blogspot.com/
http://asopossos.wordpress.com/

Ακούστε τον ήχο από το πολύτιμο τρεχούμενο μιας βρύσης στα Καστέλλια απολαμβάνοντας μια βόλτα στο ιστολόγιο http://www.kastellia.gr/loc_ks/sounds/brisoula.wav

Η Ελλάδα είναι μια μάλλον πλούσια σε νερό μεσογειακή χώρα αφού η μέση ετήσια βροχόπτωση φτάνει τα 700mm/χρόνο, μεγαλύτερη από ότι στην Ισπανία (636 mm/έτος) ή την Κύπρο (498mm/έτος). Το νούμερο αυτό κρύβει, ωστόσο, τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται τοπικά, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα είναι η άνιση κατανομή τους στο χώρο και το χρόνο.
Όσον αφορά τις χρήσεις του νερού στη χώρα μας, η γεωργία καταναλώνει το 87%, τα νοικοκυριά (αστική χρήση) και ο τουρισμός το 10% και η βιομηχανία το 3%.ImageΣε πολλές περιπτώσεις αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα προκύπτει από την κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων και την κακή αξιολόγηση των αναγκών, και όχι από την πραγματική του ανεπάρκεια. Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης, ώστε να μειωθούν οι σημερινές απαράδεκτες απώλειες που φτάνουν ως και το 50%, η επιλογή των βέλτιστων μεθόδων άρδευσης ανά καλλιέργεια, αλλά τελικά και η σωστή επιλογή των καλλιεργειών ανάλογα με την περιοχή και το υδατικό δυναμικό της είναι τα πλέον προφανή μέτρα ώστε να γίνει ορθολογική διαχείριση του νερού από τη γεωργία. Αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας στην οικιακή χρήση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος.
πηγή
http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=775&Itemid=376


Σχετικά με τους ελέγχους στο νερό

Οι έλεγχοι στο νερό από τη συντεταγμένη πολιτεία είναι τόσο αποσπασματικοί που είναι σαν μη... γίνονται! Το νομικό πλαίσιο είναι διάτρητο και οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολυδιασπασμένοι αφού ανήκουν σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία! Το νερό στα ποτάμια και στις λίμνες ελέγχεται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, το νερό των γεωτρήσεων ελέγχεται από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ το νερό στις βιομηχανίες των τροφίμων ελέγχεται από τον ΕΦΕΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το εμφιαλωμένο νερό από το υπουργείο Υγείας... Λαβύρινθος, πολυνομία και εν τέλει... αναρχία!

περισσότερα http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=258073&ct=6


Παγκόσμια Διάσκεψη για το Νερό στην Τουρκία .

Αρχισε στις 15 και θα τελειώσει την Κυριακή 22 Μαρτίου η πέμπτη Παγκόσμια Διάσκεψη για το Νερό. Στη συνάντηση συμμετέχουν 20.000 άτομα και αντιπρόσωπποι απο 120 κυβερνήσεις ! Ολοι συμφωνούν με τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά όχι και για τις ενδεικνυόμενες λύσεις. Οπως είναι γνωστό τρία απο τα εξήμισυ δισεκατομμύρια άνθρωπων δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό…

Οπως τόνισε ένας πρόεδρος διεθνούς οργάνωσης. «Το εύκολο νερό τελείωσε». «Ο πλανήτης βαδίζει προς μια υδατική κρίση». Η πληθυσμιακή αύξηση, η αλλαγή τπυ κλίματος και η σπάταλη και αλόγιστη χρήση του νερού θα μας οδηγήσει σε σοβαρές κρίσεις. Κρίσεις που μπορούν, π.χ. στο Σουδάν, να καταλήξουν σε εμφύλιους πολέμους ή όπως θα συμβεί στην Μέση Ανατολή σε πολεμικές συγκρούσεις . Η αύξηση του παγκόσμου πληθυσμού που αναμένεται να φθάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, θα έχει για συνέπεια, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όλο και λιγότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στο νερό.

Μπροστά σ’αυτή την κατάσταση κάποιοι ελπίζουν να κεδροσκοπήσουν..» «Χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα» λένε κάποιοι..Εννοείται ότι τα φράγματα θα τα κατασκευάσουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που θα θέλουν να αναλάβουν και την διαχέιριση και εκμετάλλευση των υδάτων..Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Τουρκία, που φιλοξενεί και τη Διάσκεψη, όπου λειτουργούν ήδη 258 φράγματα και ετοιμάζει ένα τεράστιο φράγμα στον Εφράτη, στο βυθό του οποίου βυθίζονται χιλιόχρονα μνημεία πολιτισμού και εμποδίζεται με καταστροφικό τρόπο η φυσική ροή των υδάτων.

Μεταξύ Τίγρη και Εφράτη προβλέπεται η κατασκευή 22 φραγμάτων, απο τα οποία πέντε μεγάλα έχουν ήδη κατασκευαστεί.Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες κάνουν χρυσές δουλειές ενώ οι συνέπειες για το περιβάλλον είναι απροσδόριστες..Κάποιοι ακτιβιστές προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τα φράγματα, στην έναρξη της διάσκεψης, για να συλληφθούν άμέσως απο την τουρκική ααστυνομία. Δύο ακτιβίστριες, μια απο τη Γερμανία και μια άλλη απο την Αμερική, που άνοιξαν ένα πανό, πέρασαν τη νύχτα στο Τμήμα και απελάθηκαν το άλλο πρωϊ, με απαγόρευση εισόδου στη χώρα για δύο χρόνια…

Με αστυνομικά μέτρα δεν μπορούν να αποσιωπηθούν τα μεγάλα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα που συνδέονται με τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων..Η ανθρωπότητα βαδίζει ακάθεκτη προς μια νέα και πολύ σοβαρή κρίση που απειλεί την υγεία των ανθρώπων και ολόκληρου του φυσικού και ζωικού κόσμου, σ’ολόκληρο τον πλανήτη…Κατά τα άλλα στα σχολεία μαθαίνουν τα παιδιά μας, οτι ο άνθρωπος είναι λογικό όν, το ανώτερο στην κλίμακα των όντων !…



H Ελλάδα oλοκλήρωσε τη μεταφορά της Οδηγίας-πλαίσιο στην εθνική νομοθεσία μόλις την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από 3 χρόνια μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, και για άλλη μια φορά υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την οικονομική διάσταση των διαφόρων χρήσεων του νερού ώστε να μπορεί να προγραμματίσει και να επιλέξει στην κάθε περίπτωση τη λύση με το μικρότερο κόστος και για την κοινωνία αλλά και για τους φυσικούς πόρους. Στη συνέχεια του άρθρου της κ. Μαραγκού του WWF http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=836&Itemid=381 διαβάζουμε:
  • Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων αλλά και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Υδάτων συνεχίζουν να υπολειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.
  • Διάφορα θεσμοθετημένα όργανα που προβλέπονται από το νόμο 3199/2003 ακόμη και αν έχουν στα χαρτιά συσταθεί (όπως το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων) δεν έχουν ακόμη συγκληθεί.
  • Επικύρωσε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές της Οδηγίας-πλαίσιο για το Νερό, τροπολογίες της νομοθεσίας και όλα τα απαραίτητα προκειμένου να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο για το οποίο το ΣτΕ έχει εκδόσει επανειλημμένα καταδικαστικές αποφάσεις.


Επόμενο δεν είναι να μας "ζώνουν τα φίδια" όταν μαθαίνουμε για τα φράγματα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο νομό μας?



Δεν υπάρχουν σχόλια: