Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Χωματερή υγρών αποβλήτων ο χείμαρος Σκίτσα της Ιτέας


Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου που διαβάσαμε στις 6/2 στην Ωρα της Φωκίδας."Σε χώρο απόρριψης στραγγιδίων μετατράπηκε ο χείμαρρος Σκίτσα που χωρίζει την Ιτέα με την Κίρρα, καθώς στα νερά του ποταμού απέρριψαν λύματα από ελαιοτριβείο...Η περιοχή γύρω από το ποτάμι είναι πυκνοκατοιμένη ενώ στην άλλη του πλευρά συνορεύει με ξενοδοχεία ... όπου φιλοξενούνται επισκέπτες του νομού μας.Ο δήμαρχος Ιτέας...κατήγγειλε το γεγονός στην αγορανομία ενώ ο αντιδήμαρχος επισκέφθηκε τη Νομαρχία για να το καταγγείλει και να ζητήσει τον καθαρισμό του ποταμού. ...Χρόνια τώρα τα λύματα των ελαιοτριβίων απορίπτονται σε διάφορες ΧΑΔΑ, αφού δεν έχουν κατασκευαστεί οι υποδομές για την επεξεργασία τους.Είχε προκύψει θέμα τον Οκτώβριο 2008 με τη ΧΑΔΑ του Δήμου Αμφισσας στη Σπαρτόλακα, στην οποία κατέληγαν τα λύματα από σχεδόν όλα τα ελαιοτριβεία του νομού. Ο τότε Αντινομάρχης Γ. Κατσαρέλης μας είχε πληροφορήσει ότι το 2009 θα έχει κατασκευαστεί και θα λειτουργεί ολοκληρωμένη μονάδα για την επεξεργασία τους. ..."
.

Σε παλαιότερη ανάρτησή μας αναφέραμε σχετικά:
Ο «κατσίγαρος», το υγρό μείγμα νερού με 5% ελαιόλαδο και υπολείμματα ελιάς, είναι απόβλητο άκρως τοξικό, αφού 1 κυβικό μέτρο κατσίγαρου ισοδυναμεί με 150 περίπου κυβικά μέτρα αστικών αποβλήτων. Σε 24 ώρες το λιόζουμο πρέπει να υποστεί επεξεργασία αλλιώς γίνεται τοξικό και δημιουργεί πρόβλημα στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού που δεν μπορούν να το επεξεργαστούν. Οταν πέφτει στο νερό , όχι μόνο το χρωματίζει μαύρο, αλλά και συντελεί σε μια σειρά απο χημικές αντιδράσεις που αφαιρούν το οξυγόνο απο το υδατικό περιβάλλον».
Σε άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία , τα «απόβλητα» των ελαιοτριβείων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χρήσιμων υλικών, όπως είναι τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τα καλλυντικά, οι εδαφοβελτιώσεις, οι ζωοτροφές και τα στερεά βιοκαύσιμα ! Τι γίνεται στην Ελλάδα , την τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα 2700 ελαιοτριβεία και ειδικά στο νομό μας; Πόσα απο αυτά έχουν αναβαθμιστεί ώστε να γίνουν απο τριφασικά, διφασικά ; Πόσα πυρηνελαιουργεία έχουν αναβαθμιστεί ; Ποιός ελέγχει που καταλήγουν τα «άχρηστα» απόβλητα των ελαιοτριβείων ; Υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός ή επαφίεται η Διοίκηση ...στον πατριωτισμό των επιχειρηματιών ; Ειναι άλλο ένα θέμα που θάξιζε να ανησυχεί και να προβληματίζει τους ενεργούς πολίτες των περιοχών που στηρίζουν την αδύναμη οικονομία τους με την ευλογία της ελαιοπαραγωγής...
(από την ανάρτησή μας 20/12)


Το ρέμα Σκίτσα
Οπως διαβάζουμε σήμερα στο ΙΤΕΑΝΕΤ "Τις τελευταίες μέρες, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, κατεβαίνουν από το λόγγο και βιομηχανικά λύματα επεξεργασίας ελιάς (από πού άραγε;).
Τις προηγούμενες μέρες λόγω της βροχής κατέληξαν στη θάλασσα (όπου κάνουμε μπάνιο το καλοκαίρι), ωστόσο τα τελευταία λύματα παρέμειναν στάσιμα, καθότι, όπως φαίνεται και από τις φώτο, η εκβολή του ρέματος προς τη θάλασσα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος φραγμένη!
Το αποτέλεσμα είναι ένας ... βάλτος δυσώδης και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία, για τον οποίο οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και καταγγελίες που έχουν γίνει από τους πολίτες.
Ούτε ποιος μολύνει το περιβάλλον βρέθηκε για να τιμωρηθεί (και συνεχίζει ανενόχλητος τη ‘δουλειά’ του), ούτε το ρέμα καθαρίστηκε, ούτε η εκβολή ανοίχτηκε για υπάρχει φυσιολογική ροή των υδάτων και να μη βαλτώνουν.
Μόνη μας ελπίδα πλέον είναι η βροχή…



( φωτογραφία από το iteanet)


Περισσότερα http://iteanet.blogspot.com/2009/03/blog-post_4816.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: