Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Απόβλητα και Κορινθιακός


Τα νερά των ποταμών με τα διαφόρων ειδών απόβλητά τους αφού μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, το νερό δηλ. που καταναλώνουμε, φτάνουν στην θάλασσα. Ο Κορινθιακός είναι ήδη
πολύ επιβαρυμμένος από απόβλητα βιομηχανιών, στο ανατολικό κομμάτι, φυτοφάρμακα, αστικά απόβλητα, από ανενεργούς και προβληματικούς βιολογικούς καθαρισμούς, σε όλο το μήκος των ακτών του κ.α..Τα μεγάλα του βάθη κάνουν το πρόβλημα απλά, όχι άμεσα ορατό. Η οδηγία για τη διαχείριση των Υδάτων της Ε.Ε. και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται τα απόβλητα αυτά να καταλήγουν στη θάλασσα. Από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος πρέπει να υπάρξει διαχειριστική μελέτη όσων αφορά τα νερά χειμάρρων και ποταμών.

Από ότι μάθαμε στη ΒΙΠΕ της Πάτρας λειτουργεί φέτος μονάδα πιλοτικής επεξεργασίας του "κατσίγαρου" στην πηγή δηλ. στο ελαιοτριβείο. Καλούμε όσους ενδιαφέρονται για το θέμα να επικοινωνήσουν με την Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για περισσότερες πληροφορίες τις οποίες μπορούμε να μοιραστούμε και να συντονιστούμε ώστε να τις αξιοποιήσουμε.
Οπως ειπώθηκε και στην συνάντηση της Ιτέας τον περασμένο Δεκέμβρη: "Οι τοπικοί φορείς, οργανώσεις,πρωτοβουλίες πολιτών αλλά και πολίτες πρέπει να παρέμβουν άμεσα ώστε να σταματήσει η μόλυνση των ποταμών και χειμάρων του Κορινθιακού"Είναι φανερό ότι οι λύσεις δεν θα βρίσκονται ποτέ έγκαιρα αν δεν πιέζουμε.

Θυμίζουμε ότι στην γειτονική μας Αντίκυρα λειτουργεί σταθμός συμπαραγωγής από φυσικό αέριο που έχει δημιουργηθεί για να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα το Αλουμίνιο της Ελλάδος. Εχει πάρει έγγκριση απ΄το ΥΠΕΧΩΔΕ να αντλεί 22.000κυβ.νερού την ώρα από τη θάλασσα για να ψύχει τις εγκαταστάσεις και να τα επαναφέρει σάυτή εμπλουτισμένα με το χημικό ΜΕΧΕL και κατά 8-10 βαθμούς κελσίου μεγαλύτερη θερμοκρασία!

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ενάντια στους περιβαλλοντικούς όρους που έχει εγγρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. (τηλ. επικοινωνίας Αγγελόπουλος Δ. 6977932523)


Δεν υπάρχουν σχόλια: