Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Νίκη ενάντια στα μεταλλαγμένα!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Βρυξέλλες/Αθήνα 3 Μαρτίου 2009

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψαν εχθές την πρόταση της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναγκάσει την Αυστρία και την Ουγγαρία να δεχτούν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στα εδάφη τους και να άρουν τις εθνικές τους απαγορεύσεις. Πάνω από είκοσι κράτη μέλη ψήφισαν ενάντια στην πρόταση της Επιτροπής και ως εκ τούτου, η Ουγγαρία και η Αυστρία μπορούν να διατηρήσουν την εθνική τους απαγόρευση στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της Monsanto. Η παραπάνω απόφαση είναι μια πολύ σπουδαία νίκη για το περιβάλλον, τους αγρότες και τους καταναλωτές. Αποτελεί όμως, και ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την
Ελλάδα, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να γίνει η αντίστοιχη ψηφοφορία για τη διατήρηση της εθνικής απαγόρευσης της χώρας μας.

Aπό την κ.Αλεξία Βουρεκάκη της GREENPEACE
http://www.greenpeace.org/greece/campaigns/gmos

Aξίζει να διαβάσει κανείς το κείμενο που μας έστειλε, πριν λίγο καιρό, σχετικά με το θέμα ο κ. Γ. Κανέλλης τον οποίο και ευχαριστούμε.

Μεταλλαγμένο καλαμπόκι με το ζόρι!

Άσχημα τα νέα από το μέτωπο των μεταλλαγμένων. Μετά από μακρά κυοφορία στις δαιδαλώδεις διαδικασίες μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission), Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των τροφίμων, η πλειοψηφία των Επιτρόπων –ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σ. Δήμας περιλαμβάνεται στους μειοψηφούντες- αποφάσισε να ρίξει το βάρος της υπέρ της ολικής επιβολής της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810 της (διαβόητης) πολυεθνικής ΜΟΝΣΑΝΤΟ, καθώς και άλλων τύπων μεταλλαγμένου καλαμποκιού όπως του ΒΤ11, της επίσης πολυεθνικής Syngenta και του ΒΤ 1105 του ομίλου Pionner-Dow.
Η απόφαση, που επιχειρήθηκε να κρατηθεί όσο γίνεται μυστική, προβλέπει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της Ελευθεροτυπίας στις Βρυξέλλες της 23 Ιανουαρίου, κίνηση διαδικασιών ώστε να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας που δεν δέχονται καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στο έδαφός τους, να άρουν την απαγόρευση.

Σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης έπαιξε η θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των τροφίμων (EFSA), μιας υπηρεσίας η οποία έχει ανοικτά αμφισβητηθεί, από περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, όσον αφορά την επάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιεί στα μεταλλαγμένα είδη.

Αυτά γίνονται, τη στιγμή που είναι πρόσφατη μια συγκλονιστική μελέτη που δημοσίευσε η Αυστριακή κυβέρνηση στις 11 Νοεμβρίου, και η οποία αποκάλυψε νέες σοβαρές απειλές για την υγεία από τα μεταλλαγμένα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποντίκια-πειραματόζωα που έφαγαν μεταλλαγμένο καλαμπόκι είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στη γονιμότητα τους.

Η μελέτη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα μεταλλαγμένα καλλιεργούνται και καταναλώνονται χωρίς επαρκή γνώση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους. Αποδεικνύει επίσης ότι το σημερινό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιολόγηση των κινδύνων από τα μεταλλαγμένα, στο οποίο σημαντικό ρόλο παίζει η EFSA, πάσχει σοβαρά και εγγυάται την διατροφική ασφάλεια των Ευρωπαίων, από κινδύνους μάλιστα μακροπρόθεσμους, όπως η χωρίς σεβασμό της αρχής της προφύλαξης, καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών .

Είναι σκόπιμο εδώ να υπογραμμίσουμε ότι, η σθεναρά αρνητική στάση των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και άλλων όπως της Αυστρίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, δεν υπαγορεύεται μόνο από τους απολύτως δικαιολογημένους φόβους για την μελλοντική διατροφική επίπτωση των μεταλλαγμένων τροφίμων –ακόμη και στο γενετικό επίπεδο, όπως δείχνει η αυστριακή μελέτη- αλλά και από την κατανόηση των κινδύνων εξάρτησης στο στρατηγικό πεδίο της διατροφικής αυτονομίας, που συνεπάγεται η μονοπώληση της σποροπαραγωγής από 2-3 πολυεθνικούς γίγαντες αμερικανικών πρωτίστως συμφερόντων. Άλλο να υπάρχουν υβρίδια (μεταξύ των οποίων και επιτυχή ελληνικά)και παραδοσιακοί σπόροι στην αγορά και άλλο να κρεμόμαστε από 2-3 πολυεθνικές.

Αυτό το τελευταίο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις το λέμε λίγο πιο ωμά: η επικράτηση των μεταλλαγμένων, με δεδομένη την επιθετική νομική στρατηγική των πολυεθνικών κατά των αγροτών, ακόμα και όταν χωρίς δική τους ευθύνη (λόγω του ανέμου) βρεθούν μεταλλαγμένα φυτά στις καλλιέργειές τους, απειλεί τους αγρότες με μια νέα δουλοπαροικοποίηση.

Επιβάλλεται συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση «να στυλώσει τα πόδια» στο θέμα αυτό μαζί με τις άλλες ενδιαφερόμενες. Κανένα λόγο δεν έχουμε να εξαρτηθούμε από πολυεθνικές, όσον αφορά την διαθεσιμότητα σπόρων για θεμελιώδη προϊόντα όπως το καλαμπόκι, ούτε να αναλάβουμε απερίσκεπτα μακροπρόθεσμους κινδύνους από την διοχέτευση στον οργανισμό μας πρωτεϊνών που δεν προέκυψαν μέσα από την μακρά διαδικασία της φυσικής επιλογής. Μην ξεχνάμε, ότι άπαξ και εξαπολυθούν στη φύση τα μεταλλαγμένα γονίδια δεν μπορούν να συμμαζευτούν, όταν –αργά πλέον- αποδειχτούν ακλόνητα οι γενετικές τους επιπτώσεις.

Περιβαλλοντικές και αγροτικές οργανώσεις οφείλουν να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να προβάλει σθεναρή αντίσταση στην άρση της απαγόρευσης μεταλλαγμένου καλαμποκιού στη χώρα μας.

Γιώργος Κανέλλης



«Πράσινο φως» για μεταλλαγμένο καλαμπόκι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Οι Βρυξέλλες κίνησαν τη διαδικασία για την άρση των απαγορεύσεων από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ουγγαρία της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810 της πολυεθνικής Monsanto.

Πρόκειται για μια πραγματική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού στα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι, παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί στην Ε.Ε. η καλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού, όπως του ΒΤ11, του επίσης πολυεθνικού γίγαντα Syngenta και του ΒΤ 1105 του ομίλου Pionner-Dow.

Οι αποφάσεις αυτές της επιτροπής δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, προφανώς σκόπιμα για να αποφευχθούν επικριτικά σχόλια από τον Τύπο. Τις έβγαλε, όμως, αμέσως στην επιφάνεια η Greenpeace, η οποία κατήγγειλε την επιτροπή ότι προσπαθεί να επιβάλει στις κυβερνήσεις των «27» τη θέση της υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Ενας πρόσθετος λόγος για τον οποίον η επιτροπή κινήθηκε «αθόρυβα», μη δίνοντας στη δημοσιότητα τις προχθεσινές αποφάσεις της, είναι η αρνητική θέση που είχε πάρει αρχικά ο επίτροπος Σταύρος Δήμας (Περιβάλλον) τόσο για το «πράσινο φως» στην καλλιέργεια ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού όσο και στην επιβολή άρσης των απαγορεύσεων στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ουγγαρία για το ΜΟΝ 810. Ο Ελληνας επίτροπος, όμως, αναγκάστηκε να σηκώσει τα χέρια μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Αλλωστε, αποτελούσε μέρος της μειοψηφίας στο τραπέζι των επιτρόπων.

Η EFSA διαβεβαίωσε ότι τα μεταλλαγμένα με τις ψυχρές ονομασίες ΒΤ 11 και ΒΤ1105 δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Επίσης, έκρινε ότι «δεν δικαιολογούνται» τα απαγορευτικά μέτρα της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας για την καλλιέργεια του ΜΟΝ 810 στα εδάφη τους.

Τα κράτη-μέλη, που είναι διχασμένα στο θέμα των μεταλλαγμένων, συνέστησαν το Δεκέμβριο 2008 να μην λαμβάνεται μόνο υπόψη η γνωμοδότηση της EFSA, αλλά και μιας επιτροπής εθνικών εμπειρογνωμόνων.

Το παιχνίδι, όμως, είναι στημένο εδώ και χρόνια. Αυτό που συμβαίνει εδώ και χρόνια είναι ότι οι εμπειρογνώμονες δεν μπορούν να αποφασίσουν λόγω αδυναμίας σχηματισμού ειδικής πλειοψηφίας και παραπέμπουν την πρόταση της επιτροπής στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο, με τη σειρά του, επιστρέφει το αίτημα, για τον ίδιο λόγο (αδυναμία σχηματισμού ειδικής πλειοψηφίας) στην επιτροπή. Η οποία επιτροπή εγκρίνει τη δική της πρόταση. Ούτε γάτα ούτε ζημιά... *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: