Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Γαλαξείδι : Αποκριάτικα έθιμα της Φώκιδας

Όταν ανοίξει το Τριώδιο, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γαλαξειδίου, κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι με αποκριάτικα κοστούμια στους δρόμους και στα καταστήματα.
Ένα από τα καθιερωμένα έθιμα της πόλης είναι το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας, το άναμμα φωτιών σε πλατείες και δρόμους, με μουσική φαγητό, χορό και γλέντι.
Στο Γαλαξείδι την Καθαρά Δευτέρα δεν παίζουν με σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο, αλλά παίζουν "αλευροπόλεμο" με βασικό υλικό το αλεύρι. Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρ' όλο που το Γαλαξείδι τελούσε υπό την Τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες. Φορούσαν μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στην συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και ή ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας.
Το Καρναβάλι στο Γαλαξείδι είναι γεμάτο χρώμα και ζωντάνια και οι κάτοικοι διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους με σεβασμό και αγάπη.
Δήμος Γαλαξειδίου: Τηλ.: 22650 41319
//www.eot.gr/pages.php?pageID=402&langID=1

Τα αλευρομουτζουρώματα
Το έθιμο έχει τις ρίζες του ίσως από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Αυτό όμως έλαβε μεγάλη ακμή στην εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, δηλαδή το 1840 και έκτοτε. Και αυτό γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, έτσι οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν συγχρόνως και αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.

http://www.agrotravel.gr/agro/site/AgroTravel/t_docpage?sparam=prefecture_of_fokida&doc=/Documents/Agrotravel/event/Fokida/apokriesgalaxidi&sub_nav=Lodgings


Το σίγουρο είναι ότι τα παλιά τα χρόνια όταν ακόμα οι στολές δεν αγοράζονταν ο καθένας έφτιαχνε την δική του αυτοσχέδια εμφάνιση και όλοι μαζί οι μασκαράδες περιφέρονταν στα καφενεία του Γαλαξιδιού για να ακούσουν τα όργανα. Το κάθε καφενείο είχε τη δική του ορχήστρα και συναγωνίζονταν μάλιστα μεταξύ τους για το ποιό θα προσφέρει την καλύτερη μουσική. Στο τέλος της ημέρας γίνονταν οι κριτικές και τα απαραίτητα σχόλια για το ποιός τελικά είχε κερδίσει τις εντυπώσεις.

Την Καθαρά Δευτέρα έφτιαχναν ένα είδος γλυκίσματος την Ξηροτριφτή. Κάτι σαν ψωμί με ζάχαρη. Επλαθαν μια σφιχτή ζύμη από αλεύρι,λάδι,τριμμένα μυρωδικά,ξύσμα λεμονιού και μαγιά. Την έβαζαν σε λαδωμένο ταψί και την φούρνιζαν.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να απολαύσουμε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά το Καρναβάλι εκείνων των ημερών σε μιά μόνιμη έκθεση που αν μη τι άλλο θα προβάλλει το Γαλαξείδι αλλά και κυρίως θα διατηρεί για ντόπιους και επισκέπτες τις μνήμες που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο μακρινές...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά και γνωστά τα έθιμα της Φωκίδας.
Ένα απο τα πιο ωραία, η Χάρμαινα
στην Άμφισσα. Το Σάββατο πριν την καθαρή Δευτέρα αναβιώνει ο «Θρύλος του Στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα, κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι.

Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό είπε...

Από την Αμφισσα και τα "Στοιχειά" της
ξεκίνησε το αφιέρωμα στα "αποκριάτικα έθιμα του τόπου μας"
δείτε στην σχετική ετικέτα. Ευχαριστούμε.