Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

"Περί ανέμων..."

Από το ιστολόγιο http://symparataxi.blogspot.com/2009/02/blog-post_1801.html της γειτονικής Βοιωτίας αναδημοσιεύουμε τις ακόλουθες σκέψεις...και θέσεις .

- η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή, ανανεώσιμη μορφή ενέργειας αλλά μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα, όταν αναπτύσσεται άκριτα, ασύδοτα και με μοναδικό κριτήριο το κέρδος εταιρειών
- πρέπει εν τέλει κάποτε να σταθμίσουμε αυτά που κερδίζουμε με αυτά που χάνουμε: είναι οικολογικό έγκλημα, η καταστροφή δασικής βλάστησης για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, την διάνοιξη δρόμων, το ξεχέρσωμα για την εγκατάσταση των πυλώνων και των γραμμών μεταφοράς

Οι Δήμοι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα αν αποφάσιζαν να χωροθετήσουν εξ'αρχής τις περιοχές που επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός των ορίων τους με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
Αντί γιαυτό, οι περισσότεροι Δήμοι δελεάζονται απο το 2% του ετήσιου τζίρου που εισπράττουν με αποτέλεσμα να συμπράττουν σε ενδεχόμενη υποβάθμιση. Θλιβερό παράδειγμα, αποτελεί η δημοτική Αρχή της Λιβαδειάς, που επέτρεψε πρόσφατα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ελατοδάση γύρω απο τον οικισμό του Ελικώνα.
Προκειμένου να βρούν άλλοθι σε αυτή την κατά βάση ανεύθυνη τακτική, πολλές δημοτικές αρχές, οχυρώνονται πίσω απο "πράσινα" επιχειρήματα όπως την προστασία του πλανήτη, τις κλιματικές αλλαγές κ.λ.π. Δυστυχώς.

Για το κλείσιμο, δανειζόμαστε μια (ρητορική) ερώτηση απο την πρόσκληση εκδήλωσης για τη σωτηρία του Παναχαικού όρους στην Πάτρα (στις 4/3/2009)
Είναι άραγε η λύση του ενεργειακού προβλήματος υπόθεση μόνο των μεγαλοεπενδυτών ή του κάθε πολίτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: