Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Φωκίδα ένας γεωμυθότοπος

Πυρά ή Γκούρα. Τα ερείπια του ναού του Ηρακλέους.Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία κάηκε ο ημίθεος Ηρακλής.

H Φωκίδα είναι μία από τις περιοχές του ελληνικού χώρου που αποτελεί σύγχρονο φυσικό, γωολογικό εργαστήριο και μουσείο ενώ φιλοξενεί πολυάριθμες τοποθεσίες συνδεδεμένες με την ελληνική μυθολογία (Γκούρα η Πυρά του Ηρακλέους, Παρνασσός- κατακλυσμός Δευκαλίωνα, Δελφοί-κέντρο του κόσμου, Κορινθιακός-μυθική λίμνη Εσχατιώτις κα ) και τον πανάρχαιο ελληνικό πολιτισμό.

Ο συνδυασμός αυτός την καθιστά γεωμυθότοπο δηλ. τόπο που συνδέεται με κάποιο μύθο.

Τόπο όπου μέσω της μυθολογίας μας παρέχονται στοιχεία για την απαρχή του ανθρώπου και την φύση που τον περιέβαλε και τον ενέπνευσε από φόβο, δέος και ίσως θαυμασμό να δημιουργήσει μύθους.


Θίγουμε το θέμα γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση για τους γεωμυθότοπους βοηθάει στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών αναδεικνύοντας γνωστές και άγνωστες τοποθεσίες του τόπου μας. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μεγάλα τμήματα του φυσικού περιβάλλοντος θα μπορέσουν ίσως να προστατευθούν από μελλοντικές ατυχείς επεμβάσεις αν αυτό γίνει συνείδηση και στόχος όλων μας.


«Τα γεωμυθολογικά πάρκα και οι γεωμυθότοποι αναδεικνύοντας τη σχέση φύσης και αρχαιοελληνικού πολιτισμού συμβάλλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής αγωγής και παιδείας που αποτελούν απαραίτητη προυπόθεση στην πρόληψη της παραπέρα καταστροφής της φύσης».

Η.Μαριολάκος
Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων


Μια ακόμα εξαιρετική δουλειά πάνω στο θέμα αυτό έχει κάνει το ΚΠΕ Αμφισσας

http://www.kpeamfissas.edu.gr/images/stories/articles/HlektronikhBiblio8hkh/mythologia-kai-ekpaideysi.pdf που με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και πάλι, για τη συμμετοχή και στήριξή του στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα τον Κορινθιακό που διοργανώσαμε στις 7 του περασμένου Δεκέμβρη στην Ιτέα.Ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του ΚΠΕ όπως αυτής του 4ου Δημτικού σχολείου Λιβαδειάς.Δείτε τη: http://elikonio.blogspot.com/2009/02/2009_10.html .Αν τυχόν γίνονται ανάλογες προσπάθειες εκπαιδευτικών κάπου στην Φωκίδα παρακαλούμε ενημερώστε μας. Θα θέλαμε να τις προβάλλουμε.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση .Θαυμάσιος συνδυασμός της προβληματικής προστασίας του περιβάλλοντος με την ανάδειξη της "ερμης" ..της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Συγχαρητήρια.