Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Η νύχτα των Στοιχειών!

Σάββατο 28 στην Πλατεία Κεχαγιά της Αμφισσας.
Ωρα 8.30μμ

Γίνεται συσκότιση στην Πλατεία και ξεκινά η μεγάλη αναμονή του Στοιχειού της Χάρμαινας.Eίναι το πιο δυνατό, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής αλλά και ο προστάτης των Ταμπάκηδων.Kατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με τα παρατρεχάμενα ξωτικά, τις Νεράιδες, τις Μάγισσες, τους Ντεβέτσκες, τους Μποτσνάκηδες τους Ξυλένιους, τους Αχυρένιους, τους Αράπηδες και με ένα πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού στην Πλατεία Κεχαγιά και αφού παλέψουν, θα βγει νικητής!

Μια μοναδική εκδήλωση με λαογραφικό, καλιτεχνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1995 στην πόλη της Αμφισσας από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου και την Επιτροπή Στοιχειού.Εχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του νομού μας και φέτος θα ξεπεράσει ευχόμαστε και τα σύνορα της Ελλάδας. Αναβιώνει το Θρύλο του Στοιχειού της Χάρμαινας. Μια μεγάλη παρέα ανθρώπων με την εποπτεία της κ. Βούλας Δασκαλοπούλου συνεργάζεται και δημιουργεί, έχοντας ως κεντρικό άξονα την ταπεινότητα των υλικών του οικισμού των Ταμπάκηδων από όπου και ξεκίνησε ο μύθος των ανθρώπων των βυρσοδεψίων που κάποτε αφθονούσαν στην Αμφισσα. Η Χάρμαινα είναι η συνοικία της Άμφισσας που είναι συγκεντρωμένα όλα τα βυρσοδεψία που ασχολούνται με την κατεργασία του δέρματος και βρίσκεται νότια από το φρούριο της Άμφισσας και από το βυζαντινό Ναό του Σωτήρος.

Η τέχνη της Βυρσοδεψίας στην Άμφισσα
ακριβώς δεν γνωρίζουμε πως έφτασε αλλά ξέρουμε όμως ότι υπήρχε πολύ πριν το 1600 διότι αυτό το αναφέρει ο Άγγλος περιηγητής Dodwell που πέρασε από τα μέρη μας.
Τα βυρσοδεψία κατεργάζονταν με το άφθονο νερό της υδατοπηγής της συνοικίας της Χάρμαινας που είχε την εξαιρετική ιδιότητα να προσδίδει στο δέρμα ανεξίτηλο και στιλπνό κίτρινο χρωματισμό.
Για την κατεργασία αυτή χρησιμοποιούταν γίδινο ή κατσικίσιο δέρμα και ήταν πλήρως χειρονακτική και πολύ χρονοβόρα. Το είδος της κατεργασίας λέγεται φυτική και η δέψη του δέρματος γίνονταν με το βελανίδι και το ρούδι. Τα δέρματα αυτά προορίζονταν για παντόφλες, την εσωτερική επένδυση των παπουτσιών, φυσιρά, την βιβλιοδεσία, τσάντες, πορτοφόλια, χαρτοφύλακες και για περγαμηνές.

Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν παλιά και μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

I. Πάγκοι από μάρμαρο
II. Γκιόρδα. Βασικό εργαλείο για το μαλάκωμα του δέρματος
III. Γκιόρδα ή σπαθιστήρα για το ξύσιμο του δέρματος
IV. Ντουαλέτα ή ντουναλέτα το οποίο μαλακώνει και ανοίγει το δέρμα.
V. Χαρακτήρας για να φτιάχνονται τα σχέδια στα δέρματα.
VI. Γυαλιστική μηχανή χειρός για να γίνει λεία η επιφάνεια του δέρματος.
I. Φελλός που μοιάζει με το παλιό ταμπόν γραφείου το οποίο έκανε το δέρμα σπυρωτό.
II. Βλεδομάχαιρα με τα οποία λεπταίναμε τα δέρματα.
III. Καβαλέττα – Κορμοί δένδρων κάπου 1,5 μέτρο μήκους, σχισμένα στην μέση περίπου, στους οποίους οι εργάτες δούλευαν για πολύ καιρό τα δέρματα.
IV. Σερίτια – Ξύλα σαν καδρόνια που χρησίμευαν για τη μεταφορά των δερμάτων
V. Καζάνια για το ζέσταμα του νερού
VI. Κατσαρόλες για το βράσιμο της μπογιάς
VII. Βούρτσες για το βάψιμο.

(Πηγή http://www.agro-tour.net)

Περισσότερα για το Στοιχειό και το πρόγραμμα της εκδήλωσης δείτε στην σχετική ετικέτα: Αποκριάτικα έθιμα μας του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: