Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Σκέψεις για το Χωροταξικο Τουρισμού

Ενω η παγκόσμια κοινότητα προβληματίζεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής απορρύθμισης, που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες και η διεθνής επικαιρότητα βομβαρδίζεται απο εικόνες της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής στην Αυστραλία, απο την υπερθέρμανση του πλανήτη, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αρμενίζουμε με τα δοκιμασμένα και αποτυχημένα αναπτυξιακά οράματα της Ευρώπης των περασμένων δεκαετιών.-- Ο λόγος για το διαβόητο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο επιμένει να θέλει να προωθήσει για υλοποίηση ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σχέδιο αυτό της Κοινής Υπουργικής απόφασης συνάντησε , όπως ήταν αναμενόμενο, τις έντονες αντιδράσεις επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων και καταψηφίστηκε στην συνεδρίαση του 19μελούς Συμβουλίου Χωροταξίας, απο 9 φορείς ενώ μόνο 7 ψήφισαν θετικά.-- Οι φορείς που το καταψήφισαν είναι το ΤΕΕ, ο ΣΕΠΟΧ, ο ΣΑΔΑΣ, ο ΣΕΒ, η ΓΕΣΕΒΕ, η η ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων, το ΓΕΩΤΕΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν συμμετείχε, παρόλο που είχε εκφράσει αντίθετη αποψη για το σχέδιο.-- Οπως έχουν δείξει αναλύσεις ειδικών το σχέδιο αυτό χωροταξίας για τον τουρισμό θα εξυπηρετούσε σίγουρα τα συμφέροντα μεγάλων εργολαβικών και κτηματομεσιτικών ομάδων, που ονειρεύονται την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων που θα υποβάθμιζαν όμως ενεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής υπαίθρου.—Το χωροταξικό του τουρισμού προωθεί την διάσπαρτη δόμηση τουριστικών χωριών, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησίά και στις ακτές, με επιδοτήσεις ως και 5% και υπερπολλαπλάσια δόμηση απο τα ποσοστά που επιτρέπονται σήμερα.—

Χαρακτηριστική είναι η κριτική που δέχτηκε το Χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό απο την Σύμβουλο Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος κα. Μαρία Καραμάνωφ, η οποία χαρακτήρισε το σχέδιοως «ψευδεπίγραφο..το οποίο αντι να συμμορφωθεί προς τις συνταγματικές αρχές του βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού και να σεβαστεί την εξαιρετικά περιορισμένη φέρουσα ικανότητα της χώρας για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, νομιμοποιεί την άγρια τουριστική ανάπτυξη και με φωτογραφικές ρυθμίσεις, «προσημειώνει» υπερ της τουρισιτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας τις πολυτιμότερες, εξ επόψεως δημοσίου συμφέροντος, περιοχές της χώρας».-- Παρόμοια εγκλήματα στρεβλής τουριστικής ανάπτυξης δοκιμάστηκαν, με παραδειγματικό τρόπο, στην Ισπανία, τα τελευταία τριάντα χρόνια, με παταγώδη αποτυχία. Ηδη οι αρμόδιες τοπικές κοινωνίες προχωρούν εκεί σε κατεδαφίσεις κολοσσιαίων ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και καταστρέψει τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.-- Ως πότε οι Ελληνες τεχνοκράτες, που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις μας, θα εθελοτυφλούν και θα βάζουν τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα των λίγων απέναντι στα διαχρονικά συμφέροντα των τωρινών και μελλοντικών γενεών της πατρίδας μας; Ολες οι σχετικές εμπειρίες, απο άλλες τουριστικές χώρες, δέιχνουν ξεκάθαρα οτι «Μια άλλη τουριστική ανάπτυξη είναι εφικτή και απαραίτητη».


Παπαδημητρίου Ευθ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κακό είναι ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. (του συνδέσμου 33 Δήμων του Κορινθιακού) που έγινε στη Ναύπακτο αποφάσισαν με βάση το δελτίο τύπου που εξέδωσαν, να ζητήσουν την ένταξη των ακτών του Κορινθιακού στο Χωροταξικό του Τουρισμού "για την αειφόρο ανάπτυξη του"

Μέλη του δικτύου των κινήσεων του Κορινθιακού, που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση επεσήμαναν ότι το συγκεκριμένο χωροταξικό έχει τόσα προβλήματα, που η ένταξη μιας περιοχής σε αυτό δεν προοιωνίζεται αειφορία αλλά απο ότι φαίνεται μάλλον δεν τους έπεισαν.

Ευτυχώς που όπως φαίνεται αντιμετωπίζει εμπόδια ...

Armonistas είπε...

Την ανάπτυξη που πρεσβεύουν και υλοποιούν οι δήμαρχοι την βλέπουμε γύρω μας. Δεν είναι τυχαίο που η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ ψήφισαν υπέρ τελικά.
Όλο το πρόβλημά τους είναι οι πόροι που δεν τους αποδίδονται (δίκιο έχουν), αλλά βλέπουμε και τα λεφτά που έχουν τι τα κάνουν.
Ας κλείσω εδώ γιατί θα ξεφύγω και δε θέλω....