Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Aφιέρωμα :Αποκριάτικα έθιμα της Φωκίδας


Μετά την Αμφισσα και το Χρισσό η Koυκουβίστα (νυν Καλοσκοπή)


Καλοσκοπή


Μασκαράδες μαζεύονταν στην πλατεία του χωριού και χόρευαν με όργανα όλη τη μέρα. Μουτζουρώνονταν και σταχτόνονταν δηλαδή έβαζαν στάχτη μέσα σε πάνινες σακούλες και τις τίναζαν ο ένας στον άλλο, κάτι σαν τον σημερινό χαρτοπόλεμο. Συνήθως μασκάρευαν και τα γαϊδούρια που τους φορούσαν σώβρακα ή παντελόνια και τα έσερναν στην πλατεία. Την Καθαρή Δευτέρα έβραζαν φασολάδα στην πλατεία και οι νοικοκυρές έβραζαν τα κατσαρολικά τους με στάχτη στο καζάνι για να ξεαρτιθούν και να είναι έτοιμα για τη νηστεία του 40ήμερου.

(Πηγή http://www.kaloskopi.gr/laografika.aspx#apokries)

2 σχόλια:

kostasst είπε...

Εξαιρετική η ιδέα σας. Ελπίζω να είμαι στο χωριό (Καστέλλια) την Καθαρή Δευτέρα και να σας έχω ρεπορτάζ από τα έθιμα.
Θα σας πω κάτι που με εκνευρίζει. Λόγω εθνικισμού κάποτε άλλαξαν όλα τα ονόματα των γύρω χωριών, λες και θα έσβηναν την ιστορία τους.
Οι περισσότεροι στην περιοχή ακόμη χρησιμοποιούν τα παλιά ονόματα, κάτι που αποδεικνύει πόσο τεχνητή ήταν αυτή η ονοματοδοσία.
Λοιπόν δεν υπάρχει καμία Καλοσκοπή -υπήρχε και υπάρχει ανέκαθεν η Κουκουβίστα. Λεω μερικά ακόμη ονόματα χωριών της περιοχής για αν μαθαίνουν και οι μικρότεροι:
Απάνω και Κάτω Κάνιανη, Γκούρα, Βάριανη (σώθηκε σαν όνομα), Γραβιά (σώθηκε σαν όνομα λόγω ιστορίας), Σουβάλα, Κάτω Αγόριανη, Μουσουνίτσα...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και την επισύμανση περί ονομάτων την οποία λαβαίνουμε και σοβαρά υπ΄όψη.Κουκουβίστα λοιπόν...