Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Απογραφή της θαλάσσιας ζωής.

Η μεγαλύτερη "απογραφή" της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής που έχει γίνει μέχρι σήμερα ανακάλυψε 6.οοο νέα είδη ! Η μελέτη που διήρκεσε δέκα χρόνια και απασχόλησε 2700 επιστήμονες επιβεβαίωσε ότι κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας κινείται ένας άγνωστος κόσμος που παραμένει ανεξερεύνητος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, εκτός απο τα 250.000 είδη που είναι γνωστά, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 750.000 είδη που δεν έχουν ανακαλυφτεί ακόμη. Υπολογίζεται οτι στην Ευρώπη το ποσοτό των θαλάσσιων ειδών που δεν έχουν ανακαλυφτεί φτάνει στο 10%, στα βάθη της Μεσογείου 75%, στη Ν. Αφρική 38%, στην Ανταρκτική 39-58%, στην Ιαπωνία 80% και στην Αυστραλία 80%.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι οτι η Μεσόγειος, παρά την εύκολη πρόσβασή της, παραμένει μ ια απο τις πιό ανεξερεύνητες θάλασσες, απο πλευράς της ζωής στους βυθούς της.

Η απογραφή ανέδειξε επίσης τη σημασία της θάλασσας. "Ολη η επιφανειακή ζωή εξαρτάται απο τη ζωή στους ωκεανούς. Η θάλασσια ζωή παρέχει το μισό απο το οξυγόνο μας και ένα μεγάλο μέρος της τροφής μας, ενώ ρυθμίζει και το κλίμα. Ειμαστε όλοι πολίτες της θάλασσας", δήλωσε ο συντονιστής της απογραφής Αυστραλος επιστήμων Ιαν Πόινερ, προσθέτοντας οτι ¨πολλά όμως μένουν ακόμη άγνωστα".
(Πηγή των στοιχείων . www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: