Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Νέα απο το αντιπυρηνικό κίνημα.



Ενω η συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αρχίζει να απασχολεί σοβαρά και την ελληνική κοινή γνώμη ενα άλλο μέτωπο, ενάντια στα λόμπυ της πυρηνικής ενέργειας, περνάει συνήθως στα ψιλά γράμματα της ειδησεόγραφίας.

Σε περιόδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που προκλήθηκε και συντηρείται απο το κυρίαρχο και στη χώρα μας νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, το πρόβλημα της αντιμετώπισης της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής παραγκωνίζεται ή εμφανίζεται ως λύση του η ατομική ενέργεια  «ως η μόνη καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια».

Συνεχώς αναγγέλονται αποφάσεις για δημιουργία νέων πυρηνικών εργοστασίων για παραγωγή ελεκτρικής ενέργειας. Ειναι γνωστή η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία πεπαλαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων καθώς και οι συνεχείς διαδηλώσεις και η αντίσταση της γερμανικής, οικολογικά ευαισθητοποιημένης νεολαίας για την παρεμπόδιση της διέλευσης τραίνων που μεταφέρουν ραδιενεργά απόβλητα για εναπόθεσή τους στην περιοχή Γκορλέμπεν.

Για τη Γαλλία πληροοφορούμαστε σπανιότερα για παρόμοιες δράσεις. Πρόσφατα, στις 5 Νοεμβρίου, μια σειρά απο 11 βαγόνια φορτωμένα με ραδιενεργά κατάλοιπα αναχώρησαν απο τη Γαλλία με προοορισμο τη Γερμανία. Κινητοποιήσεις δεν υπήρξαν μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία. Γάλλοι ακτιβιστές προσπάθησαν, με ειρηνικό τρόπο, να παρεμποδίσουν το τραίνο και δέχτηκαν την σκληρή και βίαιη επίθεση της γαλλικής αστυνομίας. Η αστυνομική βία και η κρατική καταστολή στην υπηρεσία του πυρηνικού λόμπυ !

Επτά νεαροί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και πρόκειται να παραπεμφθούν σε δίκη στις 8 Δεκεμβρίου. Η παραπομπή τους σε δίκη δείχνει την απόφαση της κυβέρνησης να καταπιέση την απειθαρχία των πολιτών και εναρμονίζεται με την τρέχουσα συστηματική καταστολή των διαδηλώσεων και των εκδηλώσεων πολιτικής διαμαρτυρίας, που συγκλονίζουν τη Γαλλία.
Το κίνημα στη Γαλλία για έξοδο απο τα πυρηνικά καταγγέλει την σκανδαλώδη βία ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτες και υποστηρίζει την άποψη οτι μια πυρηνική χώρα καταλήγει αναπόφευκτα σε μια αστυνοκρατούμενη χώρα.

Στην Ελλάδα το αντιπυρηνικό κίνημα, για την ώρα, αντιδρά σχετικά χαλαρά στις φημολογίες  για προετοιμασία πυρηνικού εργοστασίου και στη χώρα μας! Η διεθνής εμπειρία όμως μας αναγκάζει να ξαναβρεθούμε σε εγρήγορση προτού βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.
Οπως είναι γνωστό ασφαλής αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων δεν έχει βρεθεί πουθενά στον κόσμο ! Ομως χρειάζεται να αποθηκευτούν  για ενα εκατομμύριο χρόνια ! Συνήθως αποθηκεύονται κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια, σε ενδιάμεσους αποθηκευτικούς χώρους ή βυθίζονται σε ποτάμια και τη θάλασσα...

Η σπάταλη, ενεργειοβόρα κοινωνία μας και οι ανεύθυνοι πολιτικοί διαχειριστές της εξουσίας, αφού απειλούν την βιόσφαιρα και έχουν διαταράξει το κλίμα του πλανήτη, συνεχίζουν ασυγκράτητοι την κοντόφθαλμη πολιτική τους. Ας μην τούς αφήσουμε να συνεχίσουν ανενόχλητοι τα εγκλήματά τους ενάντια στη φύση και της μελλοντικές γενιές. Ολοι οι ενεργοί πολίτες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί αλλάζοντας τρόπο ζωής και αντιστεκόμενοι οργανωμένα στις εγκληματικές επιθέσεις του ενργειακού λόμπυ και των εκπροσώπων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: