Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010


ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
«Η θάλασσά μας»

Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε., για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό δυστύχημα που συνέβη στην Ουγγαρία, σε εργοστάσιο παραγωγής Αλουμινίου, με τη διαρροή τοξικής κόκκινης λάσπης, που περιέχει βαρέα μέταλλα και καυστική σόδα – με την οποία γίνεται η επεξεργασία του Βωξίτη -  και είχε σα συνέπεια ανθρώπινα θύματα και τη μόλυνση εδαφών και ποταμών. «Πνιγμός μέσα σε τοξικό βούρκο», «Κόκκινος θάνατος για το Δούναβη», είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων εκείνων των ημερών.
Η οικολογική αυτή καταστροφή ήταν επόμενο να φέρει στην επικαιρότητα και το πρόβλημα της κόκκινης λάσπης που για μισό αιώνα τώρα, πέφτει καθημερινά στον Κορινθιακό Κόλπο από το εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Έτσι ο Δήμαρχος Διστόμου κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/10 σε συνεδρίαση με το θέμα της κόκκινης λάσπης και τις συνέπειες στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο Σύλλογός μας – των Ερασιτεχνών Αλιέων Πανόρμου, ο Ιππόκαμπος – ευαισθητοποιημένος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα και με το καταστατικό του, παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ.  του Διστόμου. Η συνεδρίαση αυτή, παρά την καθυστέρηση και το όψιμο οικολογικό ενδιαφέρον, έδωσε τη δυνατότητα να αναλυθεί το πρόβλημα σε  όλη την έκταση, από τους Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους Οικολογικών Οργανώσεων.
Στην έναρξη της συζήτησης ο εκπρόσωπος της Εταιρείας «ΑτΕ» ισχυρίστηκε ότι η Κόκκινη λάσπη είναι καθαρή και ακίνδυνη με εξασθενημένη καυστική σόδα από τις πολλαπλές πλύσεις, ότι τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, χρώμιο, νικέλιο κ.λπ.) προέρχονται από τη φύση, ως περιεχόμενα του Βωξίτη, και ότι στο τέλος του 2011 θα σταματήσει η διοχέτευση της λάσπης στο Κορινθιακό και θα αποθηκεύεται σε ξηρά μορφή.
Θα τηρηθεί όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα; Υπάρχει και αρνητικό προηγούμενο.
Τους ισχυρισμούς της Εταιρείας αντέκρουσαν οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης «Άρτεμις» Αντίκυρας και της ομοσπονδίας «Αλκυών» Αιγίου, οι οποίοι με έγγραφα και επιστημονικές μελέτες απέδειξαν την επιβάρυνση του Κορινθιακού με βαρέα μέταλλα και Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις, από τους 750.000 τόνους κόκκινης λάσπης που διοχετεύεται κάθε χρόνο στη θάλασσα και έχει καλύψει το 1/5 του βυθού του Κορινθιακού Κόλπου.
Ο Κορινθιακός είναι η θάλασσά μας, το σπίτι μας. Δέχεται όμως μεγάλες πιέσεις από πολλούς ρυπαντές και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του. Ο Σύλλογός μας όπου του δίνεται η ευκαιρία, θερινές εκδηλώσεις κ.α., προβάλλει τη θάλασσά μας με τις ομορφιές της και τα προβλήματά της (μόλυνση, ρύπανση, υπεραλίευση). Από τη θέση μας αυτή καλούμε τους τοπικούς μας άρχοντες, εκτός από τα έργα βιτρίνας, να ασχοληθούν και με τα ρέματα του χωριού. Έχουν γίνει αποδέκτες απορριμμάτων και σκουπιδιών και με τη πρώτη νεροποντή μεταφέρονται και ρυπαίνουν τη θάλασσα, το λιμάνι, τις ακτές. Καλούμε και τους άρχοντες του νέου Καλλικράτειου Δήμου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Ερατεινής και να κλείσουν τη παράνομη χωματερή δίπλα στο ποτάμι Τολοφώνας για τους ίδιους λόγους.
Για το Σύλλογο Ερασ/χνών Αλιέων
                                                                       Ιωάννης Ν. Δρομάζου              

Δεν υπάρχουν σχόλια: