Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010


Πρόταση Δαμανάκη

Μείωση στην αλιεία μπακαλιάρου ζητά η Κομισιόν καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται



Σπανίζουν πλέον οι μπακαλιάροι στα ευρωπαϊκά νερά
Σπανίζουν πλέον οι μπακαλιάροι στα ευρωπαϊκά νερά   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 2
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τη μείωση της επιτρεπόμενης αλίευσης μπακαλιάρου στη Βόρεια Θάλασσα και στον Ατλαντικό, έως και 50%, πρότεινε την Πέμπτη η επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας ότι τα αποθέματα βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα λόγω της υπεραλίευσης τα δύο προηγούμενα έτη.

Όσοι πιστεύουν πως μπορούν να διαπραγματευθούν με τη φύση δεν έχουν μέλλον στην αλιεία
Παρουσιάζοντας την πρότασή της για τις αλιευτικές δυνατότητες το 2011 και τα επίπεδα των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τον Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα και τα διεθνή ύδατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωση των ποσοστώσεων κατά 89.400 τόνους, ή κατά 10%, θεωρώντας ότι μόνο το 40% των αποθεμάτων αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο.

Η πρόταση βασίζεται σε επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την προστασία των αλιευτικών πόρων, επισημαίνει η Κομισιόν.

Σχολιάζοντας την πρόταση, η επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεις και Αλιείας, δήλωσε: «Οι ποσότητες ψαριών στη θάλασσα είναι περιορισμένες, όπως περιορισμένες είναι και οι ποσότητες ψαριών που μπορούν να αλιευθούν ετησίως χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον των αποθεμάτων. Κάθε χρόνο ζητούμε τη γνώμη των επιστημόνων όσον αφορά τα όρια αυτά και η Επιτροπή διατυπώνει την πρότασή της σύμφωνα με τη γνώμη τους».

Ειδικότερα, για την κατάσταση αποθεμάτων μπακαλιάρου, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της και τονίζει ότι παρά τα σχέδια διαχείρισης που εφαρμόζονται από το 2004, τα αποθέματα μπακαλιάρου στο Κάτεγκατ, τη θάλασσα της Ιρλανδίας και στα δυτικά της Σκοτίας δεν παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

«Οι απαγορεύσεις της αλιείας σε πραγματικό χρόνο και τα σχέδια για την αποφυγή αλίευσης του μπακαλιάρου δεν ήταν αρκετά για να προστατεύσουν το απόθεμα» αναφέρει η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η διαχείριση του μπακαλιάρου στη Βόρεια Θάλασσα γίνεται από κοινού με τη Νορβηγία και θα πρέπει να διεξαχθούν συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις που βασίζονται στη γνώμη των επιστημόνων είναι ο μόνος τρόπος για την ανασύσταση των ιχθυαποθεμάτων σε επίπεδα που εξασφαλίζουν έναν υγιή και κερδοφόρο ευρωπαϊκό αλιευτικό κλάδο», ανέφερε η Μαρία Δαμανάκη και κατέληξε λέγοντας: «Λυπούμαι που το λέω, αλλά οι ειδήσεις δεν θα είναι ευχάριστες σε ό,τι αφορά ορισμένες ποσοστώσεις. Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία έχει φανεί ότι όσοι πιστεύουν πως μπορούν να διαπραγματευθούν με τη φύση δεν έχουν μέλλον στην αλιεία».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: