Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Για την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.


Χαρακτηρίστηκε ως ιστορική συμφωνία

Το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια φιλοδοξεί να προστατέψει τον παγκόσμιο φυσικό πλούτο



  • 1
Ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια. οι εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, στην οποία συμμετείχαν 18.000εκπρόσωποι κρατών και ΜΚΟ. Το νέο αυτό δεκαετές στρατηγικό σχέδιο φέρνει την υπογραφή 193 κρατών- η Ελλάδα συμμετείχε με την αποστολή στελεχών του ΥΠΕΚΑ – και έχει ως φιλόδοξο στόχο την προστασία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.
Ο γ.γραμματέας του ΟΗΕ κ.Μπαν Κι Μουν  χαρακτήρισε τη συμφωνία  ιστορική και δήλωσε ότι «αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση για τη διατήρηση και την προστασία του παγκόσμιου φυσικού πλούτου που εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ προσφέρει οφέλη σε όλους και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες των αναπτυσσόμενων χωρών.» Το στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στις αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας, στη διάσωσή της σε όλα τα επίπεδα, στην ενίσχυση των ωφελειών διατήρησής της και στη μείωση της πίεσης στους φυσικούς πόρους. Η ιστορική αυτή συμφωνία δημιουργεί ένα πλαίσιο, το οποίο ισορροπεί την πρόσβαση σε γενετικούς πόρους, στη βάση της προηγούμενης ενημέρωσης, συναίνεσης και αποδοχής κοινών όρων μαζί με την ίση και δίκαιη κατανομή των ωφελειών. Για παράδειγμα εάν ένα φυτό μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα εμπορικό αγαθό, όπως είναι το φάρμακο, αυτό θα μοιραστεί στις χώρες και στις κοινωνίες που βοήθησαν στην διατήρησή  και την ανάπτυξή του.
«Το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια» επισημάνει το ΥΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του «που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το 2012, προτείνει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού, ο οποίος θα επεμβαίνει και σε διασυνοριακές περιοχές ή καταστάσεις, όπου δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η προσπάθεια για μείωση του ρυθμού απώλειας των φυσικών οικοτόπων στο μισό και όπου είναι εφικτό η εξάλειψή της, η επαναφορά στη φυσική τους κατάσταση -τουλάχιστον του 15%- των υποβαθμισμένων περιοχών, καθώς και η μείωση των παραγόντων πίεσης προς τους κοραλλιογενείς υφάλους. Η Ελλάδα ανάλαβε να ενσωματώσει τα παραπάνω στην εθνική της στρατηγική για τη βιοποικιλότητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να ορίσει σχέδιο δράσης
Οι κυβερνήσεις των κρατών μερών της Σύμβασης, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το WWF, υιοθέτησαν ένα  σχέδιο, το οποίο - εφόσον εφαρμοστεί - θα επαναφέρει τον κόσμο σε τροχιά που θα αποτρέψει τη μαζική εξαφάνιση ειδών και θα αναχαιτίσει την παρακμή του πολύτιμου φυσικού πλούτου. Μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις έθεσαν ως στόχο να σταματήσουν την υπεραλίευση και να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 10% θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων. Παρότι το WWFαναγνωρίζει ως σημαντικό και θετικό βήμα το γεγονός ότι η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων δεκαπλασιάζεται σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, επισημαίνει ότι ο στόχος που τέθηκε αγγίζει μόνο κατά το ήμισυ αυτό που πρότεινε η επιστημονική κοινότητα.Επιπλέον, το νέο σχέδιο για τη βιοποικιλότητα θέτει ως στόχο την προστασία του 17% των ηπειρωτικών ενδιαιτημάτων. Πρόκειται , για μια μετριοπαθή αύξηση σε σχέση με τον υπάρχοντα μέσο όρο που δεν ξεπερνά το 12%.
«Η συγκεκριμένη συμφωνία επαναβεβαιώνει την απόλυτη ανάγκη να προστατεύσουμε τη φύση, καθώς αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας μας», υποστηρίζει ο Τζιμ Ληπ, γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF. «Παρότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλά μέτωπα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να εξασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται, προκειμένου να στηριχθεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος ως προς την υλοποίηση των στόχων», καταλήγει ο κ.Ληπ, συμπληρώνοντας: «Απογοητευτήκαμε από το γεγονός ότι οι περισσότερες πλούσιες χώρες ήρθαν στη Ναγκόγια με άδειες τσέπες – είτε ανίκανες είτε απρόθυμες να προσφέρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα κάνει εφικτή την επίτευξη των στόχων από πλευράς του αναπτυσσόμενου κόσμου».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν από την οικολογική οργάνωση , οικυβερνήσεις φεύγουν από τη Ναγκόγια με μία νέα προοπτική για το πώς θα σώσουν τη ζωή στον πλανήτη. Αυτό που απομένει τώρα είναι να κινηθούν άμεσα, προκειμένου να μετουσιώσουν αυτές τις υποσχέσεις σε πράξη.
«Οι υπουργοί εργάστηκαν σκληρά, κατά τις τελευταίες τρεις μέρες, προκειμένου να φτάσουν σε αυτή τη συμφωνία. Ελπίζουμε η αποφασιστικότητά τους να διαπνεύσει κι άλλες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικό», καταλήγει ο γενικός διευθυντής τουWWF, Τζιμ Ληπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: