Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Hμερομηνία :  16-11-10             Eκτύπωση |   e-mail
Τα αποθέματα πετρελαίου θα στερέψουν πριν την ανακάλυψη εναλλακτικών καυσίμων


Το πετρέλαιο θα στερέψει στον πλανήτη 100 χρόνια πριν από την ανακάλυψη αξιόπιστης εναλλακτικής πηγής ενέργειας, εφόσον η χρήση ορυκτών καυσίμων και η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας συνεχίσουν με τους σημερινούς τους ρυθμούς, προειδοποιεί αμερικανική έρευνα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις χρησιμοποίησαν τις σημερινές τιμές μετοχών πετρελαϊκών εταιριών και εταιριών εναλλακτικής ενέργειας, για να προβλέψουν την ημερομηνία ανάπτυξης εναλλακτικών καυσίμων, που θα πληρώσουν το κενό του πετρελαίου, αφού αυτό στερέψει.
Η έρευνα κατέληξε ότι αν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 1,332 τρισ. βαρέλια, όπως εκτιμάτο το 2008, και η κατανάλωση πετρελαίου ήταν στα 85,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα με τάση ετήσιας αύξησης 1,3%, το πετρέλαιο θα στέρευε μέχρι το 2041. Ο συνυπολογισμός, όμως, των σημερινών τιμών των μετοχών στην εξίσωση επέτρεψε στην καθηγήτρια Ντέμπι Νιμάγερ να υπολογίσει ότι μία αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας δεν θα επικρατήσει μέχρι τα μέσα του ερχόμενου αιώνα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις τιμές των μετοχών 25 πετρελαϊκών εταιριών και εκείνες 44 εταιριών εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για να ανακαλύψουν ότι η κεφαλαιοποίηση των παραδοσιακών ενεργειακών εταιριών υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη των εναλλακτικών ανταγωνιστριών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να προσφέρει κέρδη στο μέλλον και θα κατέχει έτσι μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Οι υπολογισμοί της ερευνητικής ομάδας έδειξαν ότι εναλλακτική πηγή ενέργειας δεν πρόκειται να επικρατήσει πριν το 2140, που σημαίνει την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου 90 ετών, από το 2050 μέχρι και το 2140, κατά την οποία η εύρεση καυσίμων θα είναι δύσκολη.
«Οι σοβαροί επενδυτές αφιερώνουν πολύ χρόνο στη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση πληροφοριών σχετικών με τις μελλοντικές πηγές κερδοφορίας. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις τους για μελλοντικές τάσεις είναι συνήθως ακριβείς», λέει η ερευνήτρια Νατάλια Μαλίσκινα.
Η έρευνα, όμως, δεν εξαντλείται σε δυσοίωνες προβλέψεις. Η προβλεπόμενη μείωση στη ζήτηση πετρελαίου στο μέλλον, μπορεί να συνοδευθεί από νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων χάρη σε προηγμένες μεθόδους άντλησης. Από την πλευρά των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η πληθώρα νέων και συχνά μη-κερδοσκοπικών εταιριών στην αγορά σημαίνει ενίσχυση της έρευνας και της χρηματοδότησής της. Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων αναμένεται και αυτά να ευνοήσουν την επικράτηση των καυσίμων αυτών.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: