Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα !

Επενδύσεις €16 δισ. στον άνεμο και στον ήλιο

Τίνα Μπιρμπίλη: «Τα φωτοβολταϊκά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κότα που γεννά χρυσά αβγά»

Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
ΕκτύπωσηΑποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράςΜεσαίο μέγεθος γραμματοσειράςΜεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο DeliciousΠροσθήκη στο FacebookΠροσθήκη στο NewsvineBookmark
Αποστάσεις από τον «φωτοβολταϊκό πυρετό» των τελευταίων μηνών πήρε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
Για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από αγρότες είπε χαρακτηριστικά ότι «τα φωτοβολταϊκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση, όχι ως κότα που γεννά χρυσά αβγά», για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έδωσε στους παραγωγούς μια διέξοδο για να αντιμετωπίσουν τη μείωση του εισοδήματός τους ή να καλύψουν τις ανάγκες σε ρεύμα στο χωράφι τους.

Η κυρία Μπιρμπίλη διευκρίνισε πάντως ότι η αγορά φωτοβολταϊκών δεν είναι «φούσκα» και δεν θυμίζει το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου όντως δημιουργήθηκαν συνθήκες υπέρμετρης αισιοδοξίας.

Συνολικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η υπουργός εκτίμησε ότι ως το 2020 ο τομέας των ΑΠΕ θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει επενδύσεις άνω των 16,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,1 δισ. ευρώ θα αφορούν νέα δίκτυα και ενίσχυση υφιστάμενων στην ηπειρωτική χώρα και τα 4 δισ. ευρώ υποθαλάσσια δίκτυα για τη διασύνδεση των νησιών.

Ο λιγνίτης θα πληρώσει το τέλος ΑΠΕ
Στο υπουργείο πάντως δεν είναι ακόμη σε θέση να υπολογίσουν πόσο θα επιβαρυνθούν τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια από την ενσωμάτωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένου ότι η πράσινη ενέργεια είναι μεν η σύγχρονη λύση, αλλά δεν είναι φθηνή. Μάλιστα επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Η κυρία Μπιρμπίλη ανέφερε ότι στόχος είναι αυτό να μην εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία αφού ακόμη δεν έχουν εκπονηθεί.

Ζητούμενο παραμένει το πόσο θα κοστίσει ως το 2020 η ανάπτυξη των 10.000 περίπου μεγαβάτ ΑΠΕ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Η ΔΕΗ θα παρουσιάσει ως το τέλος του έτους εκτίμηση για το πόσο θα επιβαρυνθούν από το 2013 και μετά τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με την ενσωμάτωση σε αυτά του κόστους του CΟ2. Η κυρία Μπιρμπίλη πάντως έκανε την πρόβλεψη ότι μέσα στην προσεχή πενταετία ενδέχεται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να είναι εξίσου ανταγωνιστικές με εκείνες σε φυσικό αέριο, καθώς η τεχνολογία όσο περνάει ο καιρός θα ωριμάζει και επομένως θα γίνεται όλο και φθηνότερη.

Το κοινωνικό τιμολόγιο
Για το κοινωνικό τιμολόγιο που τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες και οι τυχόν αδικίες που υπάρχουν με τους ενοικιαστές, οι οποίοι για να μεταφέρουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομά τους καλούνται να πληρώσουν κόστος μεγαλύτερο του οφέλους από την έκπτωση στον λογαριασμό τους. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι καταναλωτές, πέραν των 1,2 εκατ. της κατηγορίας ως 800 κιλοβατώρες, ειδικά όσοι βρίσκονται οριακά επάνω από αυτό και έχουν χαμηλό εισόδημα. Σε αναλυτική καταγραφή καταναλωτών προχωρεί η ΔΕΗ, ώστε να διορθωθούν αδικίες, σε συνεννόηση με την Κομισιόν.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=19&artId=319887&dt=20/10/2010#ixzz12ry7cQBR

Δεν υπάρχουν σχόλια: