Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Η παγκόσμια πείνα !



Επίσημη έκθεση του «Διεθνούς  Ινστιτούτου Ερευνας της Επισιτιστικής Πολιτικής» επισημαίνει οτι η πείνα πλήττει σήμερα ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, σε όλο τον πλανήτη!

Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν σε πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη του «Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων», του ΟΗΕ. Οι δείκτες για την παγκόσμια πείνα  βασίζονται σε στοιχεία που συνυπολογίζουν  τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων, τα ελλειποβαρή παιδιά και την παιδική θνησιμότητα.

Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσυαση σε 29 χώρες, με πρώτο το Κονγκό, όπου τα ¾ του πληθυσμού υποσιτίζονται. Με εξαίρεση την Αϊτί και την Υεμένη, όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική, όλες οι άλλες χώρες βρίσκονται στην Αφρική,  νότια της Σαχάρας. Απο τις ασιατικές χώρες ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στο Μπαγκλαντές  στην Ινδία και στην Βόρεια Κορέα. Στη Λατινική Αμερική εκτός απο την Αϊτί, πείνα υπάρχει στην Γουατεμάλα και στην Βολιβία.

Ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ αναφέρει οτι τα τελευταία 15 χρόνια άρχισε κάπως να μειώνεται η παγκόσμια πείνα κατά 10% φτάνοντας στον αριθμό των 925 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποσιτίζονται.

Το αστείο είναι οτι οι στόχοι για τη χιλιετία  ευελπιστούσαν μέχρι το 2015 να μείωσουν στο μισό τον αριθμό των πεινασμένων σε σχέση με το 1990. Παρά τις προόδους που έχουν γίνει στη Νότια |Ασία, τη Λατινική Αμερική, το Κουβέϊτ και την Τουρκία, σήμερα υποφέρουν απο πείνα περισσότεροι ανθρωποι απο ότι πριν απο 20 χρόνια. Το 1/3 απο αυτούς είναι παιδιά κάτω απο πέντε ετών. Οπως είναι γνωστό ο υποσιτισμός σε ηλικία κάτω των δύο ετών έχει συνέπειες  για την υγεία και την απόδοση των ανθρώπων σε όλη τους τη ζωή.

Οσο για τις αιτίες της πείνας θα μπορούσαν να ανφερθούν η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια , οι φυσικές καταστροφές και η αχόρταγη πλεονεξία των κατοίκων των πλούσιων χωρών , σε ένα κόσμο που παρά την τεχνολογική και επιστημονική πρόδο δεν κατάφερε ακόμη να πετύχει μια παγκόσμια διακυβέρνηση με κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη  και αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: