Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011


Ηλεκτρονική Έκδοση 

Ε.Ε.: Προθεσμία δύο μηνών για τα αστικά λύματα

Προθεσμία δύο μηνών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία αστικών λυμάτων. Εννέα αστικά κέντρα στην ελληνική επικράτεια εξακολουθούν να μην διαθέτουν τα αναγκαία συστήματα επεξεργασίας των αποβλήτων τους, παρά την προ τετραετίας σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η υπόθεση αφορά στα μη επεξεργασμένα αστικά λύματα που ρίπτονται στην ανατολική Αττική (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), στη Νέα Μάκρη, στο Λιτόχωρο, στη Λευκίμμη, στην Έδεσσα και στα Μέγαρα.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε στις ελληνικές Αρχές προειδοποιητική επιστολή, επειδή εννέα ελληνικά αστικά κέντρα (άνω των 15.000 κατοίκων) εξακολουθούν να μην διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τα συστήματα επεξεργασίας θα έπρεπε να έχουν ήδη δημιουργηθεί από το 2000.

Η Επιτροπή ζητάει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Οκτώβριος 2007), σύμφωνα με την οποία 23 αστικά κέντρα ανά την ελληνική επικράτεια δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων. Από τα 23 αστικά κέντρα, τα 14 συμμορφώθηκαν στο μεταξύ με τη νομοθεσία. Οι υπόλοιπες εννέα περιοχές, εξακολουθούν να μην τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες.
Σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), τα κατασκευαστικά έργα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013, ενώ στη Νέα Μάκρη, η αρχικά επιλεχθείσα τοποθεσία για το έργο τελικά απορρίφθηκε.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι στο Λιτόχωρο και τη Λευκίμη, έχουν ήδη αναληφθεί αντίστοιχες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ σε δύο άλλα αστικά κέντρα, την Έδεσσα και τα Μέγαρα, μολονότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική υποδομή, δεν διατίθενται δειγματοληπτικά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν την ορθή λειτουργία της.

Η Επιτροπή δίνει προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την απόφαση, σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας θα παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Διαχείριση απορριμμάτων
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Ελλάδα
Τα σημερινά πρωτοσέλιδα
Στο νοσοκομείο μετανάστης απεργός πείνας
Βροχές και χιόνια σήμερα, αφρικανική σκόνη αύριο
Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Παρασκευή
Yπό κατάληψη τα γραφεία της ΔΕΗ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ο Σπυρόπουλος γλίτωσε το λιντσάρισμα
Μπλόκο στις εξαγωγές 29 φαρμάκων
Τρίτοι στην Ε.Ε. σε ατυχήματα και νεκρούς
Ζητούν γιατρούς
Ρεκόρ καταγγελιών τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο για το κάπνισμα
Ξεκινά η απόσυρση
Πρόλαβαν τον εμποράκο πριν αυτοπυρποληθεί
Κρήτη: «καπέλο» 10 λεπτά στα τσιγάρα
Εμποροι και εισαγωγείς προσδοκούν αύξηση των πωλήσεων
Το γύρισαν σε πταίσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: