Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011


Ηλεκτρονική Έκδοση 

Απορρίπτουν τον «ελιγμό» Μουμπάρακ - «Βούλιαξε» η πλατεία Ταχρίρ

Ανυποχώρητοι οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές

Δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, αλλά παρμένει μέχρι τις επόμενες εκλογές
Επιμένουν οι Αιγύπτιοι στην άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ παρά την ανακοίνωση που ο ίδιος έκανε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές εντείνουν τις πιέσεις τους κόντρα στο καθεστώς Μουμπάρακ, ενώ χθες τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας ζητώντας την άμεση αποχώρησή του και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Το χθεσινό διάγγελμα του Μουμπάρακ εκλαμβάνεται ως ελιγμός απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών. 
Από την πλευρά της η  αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με το καθεστώς αν δεν απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μουμπάρακ.
"Δηλώνω ότι δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Έδωσα όλη μου τη ζωή για την πατρίδα. Δεν θα συνεχίσω. Θα διασφαλίσω την ομαλή διεξαγωγή εκλογών σε λίγους μήνες" δήλωσε ο Μουμπάρακ και πρόσθεσε: "Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές...θα προωθήσουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς".
Επίσης στο διάγγελμά του τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: "θα πεθάνω στη γη μας" ενώ ζήτησε τη σύλληψη και την τιμωρία των "ταραχοποιών".
Το διάγγελμα του Μουμπάρακ έγινε έπειτα και από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη χώρα, τον πρώην πρέσβη της Αιγύπτου Φράνκ Γουάισερ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αργά χθες το βράδυ με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι η μεταβατική περίοδος στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει τώρα και πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Επίσης στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν το δικαίωμα να ορίσουν τον τρόπο που θα γίνει η ζητούμενη μετάβαση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η όποια αλλαγή θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και να συμπεριλαμβάνει και φωνές της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα ο Ομπάμα εξήρε τη στάση του αιγυπτιακού στρατού για τον "πατριωτισμό του και τον επαγγελματισμό του", δεδομένου ότι η στάση του στρατού ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των χθεσινών κινητοποιήσεων καθώς είχε δηλώσει ότι δεν θα αντιδρούσε στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών κάτι που όπως απεδείχθη έπραξε χθες με αποτέλεσμα να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις.
Χθες ο αμερικανός γερουσιαστής και σημαντική προσωπικότητα του οποίου η γνώμη "βαραίνει" στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνέντευξή του στο CNN τόνισε ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει να υποσχεθεί πως ούτε αυτός ούτε ο γιος του θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. "Το μέλλον ανήκει στον αιγυπτιακό λαό. Αυτός θα γράψει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αιγύπτου" είπε.
Ο νομπελίστας και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική πλέον μορφή της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε το διάγγελμα του Μουμπάρακ ως "τέχνασμα" προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Μιλώντας στο CNN,είπε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία άμεσα και να συσταθεί προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση έως και τις εκλογές.
Συγκρούσεις τη νύχτα
Αργά χθες το βράδυ ξέσπασαν συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηριχτών του Μουμπάρακ. Όπως έγινε γνωστό οι ομάδες των υποστηριχτών του Μουμπάρακ κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, απαιτούσαν από τον πρόεδρο Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές ανάμεσα τους.
Συμπλοκές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, την Ισμαηλία και το Πόρτ Σάϊντ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο στρατός πυροβόλησε αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό προκειμένου να σταματήσουν οι συμπλοκές.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των διαδηλώσεων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: