Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011


Στεριανή, η θαλάσσια ρύπανση

Οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη στεριά είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση στις θάλασσες της χώρας μας το 2010, με τις βιομηχανικές να κρατούν τα πρωτεία και να έπονται οι υπόλοιπες (ελαιουργεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, σπίτια, αποχετευτικά συστήματα κ.ά.), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα πλοία.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έκανε γνωστά χθες η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμενικού Σώματος, η οποία και κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα περιστατικά της ρύπανσης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω στοιχεία, το 2010 οι λιμενικές αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά 93 περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης εκ των οποίων τα 33 προήλθαν από βιομηχανικές εγκαταστάσεις (διυλιστήρια πετρελαίου, εταιρείες αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας πετρελαίου, ναυπηγεία, επισκευαστικές βάσεις πλοίων κ.ά.), τα 32 από άλλες εγκαταστάσεις στη στεριά (ελαιουργεία, ξενοδοχεία, σπίτια, αποχετεύσεις κ.ά.) και τα 28 από πλοία.
Οι περισσότερες περιπτώσεις ρύπανσης οφείλονταν σε λύματα, 40 περιστατικά, αμέσως μετά σε πετρελαιοειδή, 29 περιστατικά, 23 περιστατικά σε απόβλητα και μόλις ένα περιστατικό σε απορρίμματα.
Συνολικά εκδόθηκαν 173 αποφάσεις για επιβολή προστίμων, οι 110 από κεντρικά λιμεναρχεία, οι 43 από λιμεναρχεία και οι 20 από υπολιμεναρχεία, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό των προστίμων ανήλθε στα 645.556 ευρώ.
Πρόστιμα
Αντίθετα, το 2009 το σύνολο των αποφάσεων για επιβολή προστίμων ήταν 309 και το χρηματικό ποσό 1.762.452 ευρώ. Ακόμα υψηλότερα ανήλθαν τα πρόστιμα το 2008 (5.056.150 ευρώ) και το 2007 (3.314.632 ευρώ) λόγω του ναυαγίου του κρουζιερόπλοιου «Sea Diamond» και των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους υπευθύνους για τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αν και τα καταγραφέντα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης που προήλθαν από πλοία είναι λιγότερα από αυτά των εγκαστάσεων, εν τούτοις τα χρηματικά πρόστιμα είναι μεγαλύτερα, αφού παρατηρούμε ότι στα πλοία έχει επιβληθεί πρόστιμο 397.700 ευρώ, ενώ στις εγκαταστάσεις 151.900 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλούνται από πλοία είναι πιο σοβαρά απ' ό,τι εκείνα των εγκαταστάσεων.

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Ελλάδα
Τον Μάρτιο οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Αναγνωρίστηκαν τα πρώτα πτυχία franchise
Αυξήσεις από 14/2 στα εισιτήρια του Προαστιακού
Διαμαρτυρία ενάντια στη τροπολογία των διοδίων
Σύλληψη 38χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Δεν υπάρχουν σχόλια: