Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011


Η ΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ.

Η Διεθνής διάσκεψη για την βιοιποικιλότητα που έγινε στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας θεωρείται μια ιστορική επιτυχία αφου είχε ως αποτέλεσμα 193 χώρες του πλανήτη μας να συμφωνήσουν για μέτρα που θα βελτιώσουν την προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων.
Υιοθετήθηκε ένα στρατηγικό σχέδιο απο 20 σημεία για την υπεράσπιση των οικοσυστημάτων, ως το 2020, προσφέροντας ελπίδες για μείωση του ρυθμού εξαφάνισης των ζώων και των φυτών. Ο σημερινός αυτός ρυθμός χαρακτηρίστηκε χειρότερος απο την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν απο 60 εκατομμύρια χρόνια.
Το πρωτόκολλο της Ναγκόγια  έχει στόχο την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας που συνδέεται με την επιβίωση της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο προστασίας οι προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη θα αυξηθούν στο 17% της επιφάνειας της γής ( απο το 13% που είναι σήμερα) και στο 10% των ωκεανών και των ακτών (απο το 1% που είναι σήμερα).
Στη Ναγκόγια τονίστηκε η ευθύνη των κρατών για την προστασία της βιοποικιότητας. Το 2012 θα διεξαχθεί στην Ινδία  η δεύτερη πράξη της συνδιάσκεψης όπου θα τεθεί το θέμα των οικονομικών πόρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Το πρωτόκολλο της Ναγκόγια συμβουλέυει τα κράτη να βάλουν τέλος στις επιβλαβείς επιδοτήσεις  π.χ. στην αλιεία και τη γεωργία....

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στην κατάσταση της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοτόπων σήμερα στην Ελλάδα, μετά απο απο 20 περίπου χρόνια «μέτρων προστασία» τους... Σε μια πρόσφατη έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, με τίτλο «Ελλάδα. Η χώρα της ποικιλότητας», με συγγραφέα τον Ν. Πετράκη, διαβάζουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για την μείωση και υποβάθμιση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας.
Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών στην Ευρώπη, περίπου 950 - 1050 είδη. Σε ποσοστό 15,6% του συνόλου των φυτών μας δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περί τα 5.800 είδη,  γεγονός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση της Ευρώπης σε απόλυτους αριθμούς, μετά την Ισπανία  και τρίτη μετά την Κύπρο και τα Κανάρια νησιά, αναλογικά με την έκτασή τους. Το μωσαϊκό συμπληρώνεται με  άλλα είδη. 1800 μανιτάρια, 443 πουλιά, 115 θηλαστικά, 162 ψάρια του γλυκού νερού και 476 θαλασσινά, 235 πεταλούδες και δεκάδες χιλιάδες ασπόνδυλων.
Στο βιβλίο του Ν. Πέτρου γίνονται αναφορές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα σε πλανητικό επίπεδο και πληροφορίες για την προστατευτική νομοθεσία στην Ευρώπη και την Ελλάδα...Ομως η μείωση και υποβάθμιση της χλωρίδας και κυρίως της πανίδας στη χώρα μας είναι οφθαλμοφανής.. Τα κοπάδια με τις πετροπέρδικες αποτελούν πιά παιδικές αναμνήσεις μας.. Το ανεξέλεγκτο κυνήγι, ακόμα και μέσα σε κατοικημένους οικισμούς, συνεχίζεται με την ανοχή του «ευγενούς αθλήματος του κυνηγίου» απο τους ψοφοδεείς, ψηφοθήρες πολιτικούς..Στους καμμένους λόφους φυτρώνουν αντι για νέα  δέντρα , προκλητικές κατοικίες...νεόπλουτων φοροφυγάδων των μεγαλουπόλεων..
Οι ενημερωμένοι, ενεργοί πολίτες σ’όλη την Ελλάδα αντιστέκονται όσο μπορούν και στηρίζουν κάθε προσπάθεια προστασίας του φυτικού και ζωϊκού πλούτπυ της χώρας μας, σε πείσμα στις αντιστάσεις και τις προκλητικές συμπεριφορές συμπολιτών και δήθεν αρμόδιων εκπροσώπων της πολιτείας...Αξίζει να αναφέρουμε χαρακτηριστικά οτι ο συγγραφέας του λευκώματος για την βιοιποικιλότητα στην Ελλάδα, Ν. Πέτρου δηλώνει οτι τα έσοδα απο την πώληση του λευκώματος  θα διατεθούν για την υποστήριξη του έργου της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, που μας χάρισε το 1994 και το λέυκωμα με «Εικόνες απο τη Δαδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: