Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Προσοχή στα ζιζανιοκτόνα !


Το Roundup στο στόχαστρο

To δημοφιλέστερο ζιζανιοκτόνο «επικίνδυνο για τις καλλιέργειες και τον άνθρωπο»


To Roundup χρησιμοποιείται ευρέως σε «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες Roundup Ready
To Roundup χρησιμοποιείται ευρέως σε «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες Roundup Ready   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 0
Ουάσινγκτον
Το Roundup της Monsanto, το ζιζανιοκτόνο με τις υψηλότερες πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αφήνει τις καλλιέργειες ευάλωτες σε παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τα φυτά, τα ζώα και πιθανώς και για τον άνθρωπο, υποστηρίζει Αμερικανός ειδικός.

Η προειδοποίηση έρχεται από τον Δρ Ντον Χιούμπερ, συνταξιούχο καθηγητή του Πανεπιστημίου Purdue, και νυν επικεφαλής μιας επιτροπής της Αμερικανικής Εταιρείας Φυτοπαθολογίας, η οποία συστάθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Σε επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Γεωργίας, ο Χιούμπερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, οι ψεκασμένες καλλιέργειες είναι ευάλωτες σε έναν παθογόνο οργανισμό, ορατό μόνο στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ο οποίος «φαίνεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των φυτών, των ζώων και πιθανότατα των ανθρώπων».

Ο Χιούμπερ είναι γνωστός επικριτής τόσο του Roundup αλλά και των καλλιεργητικών ποικιλιών Roundup Ready της Monsanto: γενετικά τροποποιημένα φυτά -κυρίως σόγια και καλαμπόκι- σχεδιασμένα να αντέχουν την έκθεση στο συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

H δραστική ουσία του Roundup είναι η γλυφοσάτη, ένα ζιζανιοκτόνο που θεωρείται σχετικά ήπιο και διασπάται γρήγορα στο περιβάλλον. Η χρήση της γλυφοσάτης πιστεύεται ότι έχει μειώσει τους ψεκασμούς με πιο επικίνδυνα σκευάσματα, και η Monsanto διαβεβαιώνει ότι δεν είναι τοξικό.

«Η Monsanto δεν έχει υπόψη της αξιόπιστες μελέτες που δείχνουν ότι οι καλλιέργειες Roundup Ready είναι πιο ευπαθείς σε συγκεκριμένες ασθένειες, ή ότι η εφαρμογή γλυφοσάτης σε καλλιέργειες Roundup Ready αυξάνει την ευπάθεια των φυτών σε ασθένειες» ανακοίνωσε η εταιρεία σχολιάζοντας την επιστολή Χιούμπερτ.

Ο ερευνητής πάντως θεωρεί το θέμα «επείγον» και ζητά να επιβληθεί μορατόριουμ στην έγκριση νέων ποικιλιών Roundup Ready.

Το ζιζανιοκτόνο της Monsanto έχει βρεθεί στο στόχαστρο και άλλων ειδικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες το κατηγορούν για την εμφάνιση «σούπερ» ζιζανίων με ανθεκτικότητα στη γλυφοσάτη.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η γλυφοσάτη αφήνει τις καλλιέργειες ευάλωτες σε μυκητιάσεις και μειώνει το μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Επιπλέον, ερευνητές στην Αργεντινή υποστήριξαν πέρυσι ότι το Roundup αυξάνει τις συγγενείς ανωμαλίες σε αμφίβια και κοτόπουλα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) δεν σχολίασε την επιστολή, σκοπεύει πάντως να εξετάσει την ασφάλεια της γλυφοσάτης στο πλαίσιο πρωτόκολλο που προβλέπει επανέλεγχο κάθε 15 χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: