Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Σκουπιδότοποι πολλοί ποταμοί της χώρας μας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" , της 29/1/10,  σχετικά με ενημέρωση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων , της Ειδικής Μόνιμης επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής,  η εικόνα που παρουσιάζουν τα ποτάμια της χώρας μας είναι ανησυχητική." Τα 58% του μήκους των ποταμών είναι σε μέτρια ή σε κακή κατάσταση απο πλευράς ρύπανσης , ενώ και η ποσότητα των υδάτων μειώνεται διαχρονικά".

"Σε πολλές περιπτώσεις , οι ποταμοί της χώρας δεν αντιμετωπίζονται  ως πηγές ζωής αλλά ως αποδέκτες οικιακών, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων" σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Καρτάλης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ, το 85% των βιολογικών καθαρισμών είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στον μέγιστο βαθμό. Κενά υπάρχουν και στον τομέα του ελέγχου. Ενω στο Βέλγιο υπάρχουν 400 Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 30, που δεν επαρκούν, αφού τον περισσότερο καιρό βρίσκονται στα δικαστήρια..Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ύστερα απο φοβερά χρονοβόρες διαδικασίες, δεν λειτουργούν αποτρεπτικά αφου είναι πολύ μικρά... 

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

΄΄Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ΄΄

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
        Απ’ το1995, στην Άμφισσα γίνεται  η αναπαράσταση της «Νύχτας  των Στοιχειών» η οποία αναφέρεται σ’ ένα παλιό μύθο.:  «… Όπου η Λενιώ, η αγαπημένη του Κωσταντή, πέφτει νεκρή από κεραυνό ,κοντά στην πηγή της Χάρμαινας, στα Ταμπάκικα. Εκείνος , μαθαίνοντας το χαμό της αγαπημένης του πέφτει από το Κάστρο και στοιχειωμένος πια, τριγυρίζει στις αυλές και τα καλντερίμια....»

       Αυτή τη νύχτα, το ΄΄Στοιχειό της Χάρμαινας΄΄ το πιο έξυπνο και δυνατό, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής αλλά και ο προστάτης των Ταμπάκηδων, κατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με τα παρατρεχάμενα ξωτικά, τις Νεράιδες, τους Ντεβέτσκες, τους Μποτσνάκηδες, τους Ξυλένιους, τους Αχυρένιους, τους Αράπηδες και με πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού, στην Πλατεία Κεχαγιά όπου θα παλέψουν και θα βγει νικητής!
       Η εκδήλωση έχει μοναδικό ενδιαφέρον γιατί μέσα από την παράδοση και την λαογραφία, μεταφέρεται και εξελίσσεται ως εικαστικό δρώμενο, καθώς διοργανώνεται από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας και την Επιτροπή Στοιχειού μαζί με τους καθηγητές, μαθητές και τους φίλους του έχοντας ως κεντρικό άξονα, την ταπεινότητα των υλικών του οικισμού των Ταμπάκηδων, απ’ όπου ξεκίνησε ο μύθος. Έτσι, επιλέγεται το ύφος και το χρώμα της παλιάς πόλης, η μουσική, σχεδιάζονται τα Στοιχειά, κατασκευάζονται τα κοστούμια , μέσα από μια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση με εντυπωσιακή εξελικτική πορεία και τεράστια συμμετοχή από νέο κόσμο και που κάθε χρόνο, αυτή τη νύχτα, ζει με πάθος, τον μύθο του Στοιχειού της Χάρμαινας…
    Η Υπεύθυνη Εικαστικού Εργαστηρίου
                                                                Βούλα Δασκαλοπούλου
Ώρες  λειτουργίας: 09.00-14.00 και 17.00-22.00 Τηλέφωνα: 2265072700 E-MAIL: eikastikoergastiri@gmail.com
Κρατήσεις στολών: Από Δευτέρα 1/2/2010-Πέμπτη 11/2/2010
                               

      Σας ανακοινώνουμε το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:
    « Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ  ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ»
    Παρασκευή 12-02-2010, ώρα 8.00 μ.μ
Οι προετοιμασίες  της εκδήλωσης ξεκινούν στον Παραδοσιακό  Οικισμό της Χάρμαινας όπου θα γίνει η κατασκευή ενός Στοιχειού με τη συμμετοχή του κόσμου, απολαμβάνοντας Σαλωνίτικους μεζέδες, κρασί και τραγουδώντας αποκριάτικα τραγούδια με ζωντανούς παραδοσιακούς ήχους … ποιος ξέρει, ίσως δούμε το Στοιχειό, να βγαίνει μέσα από τα λιθόστρωτα σοκάκια…

    Σάββατο 13-02-2010
    ώρα 5.00 -7.45 μ.μ
Στο Εικαστικό  Εργαστήρι του Δήμου Άμφισσας συγκεντρώνονται μικροί και μεγάλοι όπου ντύνονται και βάφονται για να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
           ώρα 7.00 μ.μ
Άναμμα φωτιών έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου με μουσικά ακούσματα από κλαρίνο, πίπιζες, νταούλια και ζουρνά.
           ώρα 8.00 μ.μ.
Οι Συμμετέχοντες  στην εκδήλωση ξεκινούν από το Εικαστικό  Εργαστήρι, περνούν από τα στενά της Παλιάς πόλης και φτάνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

    ώρα 8.30 μ.μ.
Γίνεται συσκότιση στην Πλατεία Κεχαγιά και ξεκινά η μεγάλη 
«ΝΥΧΤΑ  ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ», αναμονή του Στοιχειού της Χάρμαινας που κατεβαίνει από τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου μαζί με τα ξωτικά … και ξεκινά η πάλη των Στοιχειών!
Κατά τη διάρκεια αλλά και στο τέλος της εκδήλωσης στα περίπτερα του Δήμου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά,ελιές  κρασί, τσίπουρο και γλυκά. Ακούγονται παραδοσιακοί ήχοι από κλαρίνο, πίπιζα, νταούλι και ζουρνά. Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει  STREET-TOMARIA MUSIC- PARTY από τους DGs ΜΠΑΚΑΛΑΚΟ-ΤΑΛΑΝΤΗ. Επίσης σε περίπτερο του Εικαστικού Εργαστηρίου θα διατείθονται χειροποίητες κατασκευές, σκίτσα Στοιχειού, μάσκες, καπέλα, κ.α από τους μαθητές του. 

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Είναι τα αιολικά πάρκα η λύση;

Καθώς ο πλανήτης μας είναι γεμάτος περιβαλλοντικά προβλήματα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθούνται σαν η μαγική λύση που θα τα διορθώσει όλα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά των τοπίων μας, πρέπει να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα με πολλή προσοχή, και καλό και συνολικό σχεδιασμό. Επίσης, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια όχι κατ' ανάγκη όταν τη χρειαζόμαστε, αλλά όταν φυσάει, και επειδή δεν μπορούμε να βασιστούμε σ' αυτές, αναγκαζόμαστε ούτως ή άλλως να έχουμε τα θερμοηλεκτρικά αναμμένα. Παρόλα αυτά τα γνωστά προβλήματα, υπάρχει μια τεράστια κίνηση αλόγιστης εγκατάστασης όσο γίνεται περισσότερων ανεμογεννητριών, βιαστικά, σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας. Το κόστος αυτής της υποτίθεται «καθαρής» ενέργειας είναι τεράστιο και πληρώνεται από τους πολίτες με τη μορφή επιδοτήσεων, που τελικά αποτελούν τεράστια κέρδη για λίγες εταιρείες.

Από το Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας

Hμερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”


Στις 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”, στην οποία συμμετείχαμε σαν Κίνηση για την σωτηρία της Γκιώνας, όχι γιατί λάβαμε κάποια ιδιαίτερη πρόσκληση αλλά είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ και ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ημερίδα απ’ ότι διαφάνηκε μάλλον είχε σαν στόχο να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για την «χαμένη τιμή» της εξορυκτικής βιομηχανίας, γι αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων και του χρόνου αφιερώθηκε στους κάθε είδους εκπροσώπους της, ενώ οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως τα κοινωνικά κινήματα ή οι κινήσεις πολιτών, μέσω των οποίων αυτές εκπροσωπούνται δεν κλήθηκαν από τους διοργανωτές, εκτός λίγων περιπτώσεων που μάλλον το πληροφορηθήκαν κατά τύχη.

περισσότερα από το ιστολόγιο της Κίνησης για τη σωτηρία της Γκιώνας


Tα δυο βίντεο που ακολουθούν είναι η εισήγηση στην ημερίδα  του Τάσου Αφέντη, ΜΜΜ (Μηχανικού Μεταλλείων- Μεταλλουργού) και μέλους της Κίνησης για το Σωτηρία της Γκιώνας :Γκιώνα: το βουνό με το βωξίτη και τις ανοιχτές πληγές


Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων για την Ημερίδα:
Η ημερίδα του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε “με μεγάλη επιτυχία” στις 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Έγινε μια ωραιοποιημένη παρουσίαση του εξορυκτικού κλάδου, γεμάτη παχιά λόγια για “βιώσιμη ανάπτυξη”, “περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση”, “διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες”, ευχολόγια και υποσχέσεις. Έτσι η ημερίδα πέτυχε τουλάχιστον τον έναν από τους στόχους της, τον επικοινωνιακό, αφού οι εφημερίδες της επόμενης μέρας ήταν γεμάτες από ύμνους για τη μεταλλευτική βιομηχανία και τη συνεισφορά της στην εθνική οικονομία.
Στο δεύτερο σκέλος της όμως, αυτό της ακανθώδους “αλληλεπίδρασης με τις τοπικές κοινωνίες”, η ημερίδα απέτυχε παταγωδώς. Οι τοπικές κοινωνίες δεν κλήθηκαν στην ημερίδα (με εξαίρεση εμάς που προσκληθήκαμε προφορικά από τον κ. Ρουσσέτο Λειβαδάρο της Οργανωτικής Επιτροπής) και απουσίαζαν παντελώς από την δεκάδα (τουλάχιστον) των χαιρετισμών/εισηγήσεων και από τις εικοσιπέντε (25) παρουσιάσεις. Οι ανώνυμοι ενεργοί πολίτες που απρόσκλητοι πήγαν στην εκδήλωση, εκφράσθηκαν με τέσσερις (4) τρίλεπτες παρουσίες στο βήμα, στο τέλος της ημερίδας όταν η αίθουσα είχε περίπου αδειάσει. 12 λεπτά για τις τοπικές κοινωνίες στις 12 ώρες διάρκειας της ημερίδας.
 περισσότερα:  Hμερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”, με απρόσκλητες τις τοπικές κοινωνίες


Tα ΠΡΑΚΤΙΚΑ της Ημερίδας 


Κριτική στο Σχέδιο Νόμου για τις ΑΠΕ.

Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα απο κείμενο της Θεματικής "Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία" του ΣΥΡΙΖΑ, που δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ της κυριακής 24/1/10, με θέμα την κριτικές παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου για τις  ΑΠΕ.

"Η κλιματική αλλαγή και οι ΑΠΕ ως ευκαιρία για κέρδη ;

Το σχέδιο νόμου με τίτλο "επιτάχυνση της ανάπτυξης των Αμνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" που δόθηκε για διαβούλευση μέχρι τις 15/1/10 :
. Προωθεί τις μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ιδιαίτερα αιολικών και φωτοβολταϊκών, για τις οποίες εκδηλώνεται ιδιωτικό ενδιαφέρον, πέρα απο οποιονδήποτε σχεδιασμό. Η αγορά θα είναι ο ρυθμιστής.
. Υιοθετώντας έναν έωλο εθνικό στόχο, του 20% της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, και χωρίς να προσδιορίζει και να ποσοτικοποιεί συγκεκριμένους στόχους  σε σχέση με τη ζήτηση και την εξοικονόμηση ενέργειας, το ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή απόδοση, ισοπεδώνει όλα τα κριτήρια  προστασίας του περιβάλλοντος και των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.
. Παρακάμπτοντας κάθε υπάρχοντα εγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό, παραδίδει στους επενδυτές δημόσιες εκτάσεις, δάση, κορυφογραμμές και προστατευόμενες περιοχές, υπερβαίνοντας περιορισμούς και ασυμβατότητες χρήσεων γής.
. Με προκάλυμμα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, επιτρέποντας στους επενδυτές να επιλέξουν τον χώρο και το μέγεθος της εγκατάστασης  και δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τόσο τον κοινωνικό έλεγχο (τοπικές κοινωνίες, φορείς, κινήσεις πολιτών) όσο και την παρέμβαση των δικαστηρίων.
. Αποσυνδέει τα συνοδευτικά έργα (υποσταθμοί, σύνδεση, οδοποιία) απο την άδεια εγκατάστασης , παρέχοντας πλήρη ελευθερία στους επενδυτές για παρεμβάσεις με μείζονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.
. Δεν ενθαρρύνει την αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο εγκαταστάσεις ΑΠΕ μικρής κλίμακας.
. Εισάγει στις ΑΠΕ μεγάλες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις με μεγάλα φράγματα, με αποδεδειγμένα τεράστιες επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες.............

. Απαιτείται...η κατάρτιση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού...για την εξοικονόμηση της ενέργειας, την αύξηση της ενργειακής απόδοσης, τον δραστικό περιορισμό της ζήτησης , για αντίστροφή του ενεργειακού ισοζυγίου υπερ των ΑΠΕ, με καθαρή μείωση της παραγωγής απο ορυκτά καύσιμα και απτά αποτελέσματα στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
. Προυπόθεση επίσης αποτελεί ο αξιόπιστος χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΠΕ με σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων και στην αισθητική του τοπίου.
. Προκειμένου οι ΑΠΕ να συμβάλλουν  στην τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, απαιτείται  ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, των τοπικών κοινωνιών, των κινημάτων πολιτών και των εργαζομένων.............
. Προτείνουμε κίνητρα για την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής και συντήρησης συστημάτωνΑΠΕ που σήμερα είναι εξολοκλήρου εισαγόμενα.
. Προτείνουμε έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ΑΠΕ ανάπυξη τεχνολογιών αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ηλιακά και αιολικά συστήματα."

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ο Ασωπός στο "αρχείο".



Μεταφέρουμε, χωρίς σχόλια, κείμενο της Λίνας Γιάνναρου,για τον Ασωπό, απο το περιβαλλοντικό ένθετο της "Καθημερινής" ΟΙΚΟ, του Ιανουαρίου 2010.

"Η Εκθεση Ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έμοιαζε και αυτή με έναν δύσοσμο, μολυσμένο οχετό, όπως ο Ασωπός. Διαπίστωνε λάθη και παραλείψεις  μιας σειράς προσώπων της διοίκησης σχετικά με την αδειοδότηση επιχειρήσεων με επικίνδυνα απόβλητα- επι της ουσίας, τη "χαλαρή" αδειοδότηση των βιομηχανιών, χωρίς την εξασφάλιση των προύποθέσεων για την ασφαλή επεξεργασία ή διαχείριση των λυμάτων τους.

Ο επιθεωρητής ζητούσε την διερεύνηση  τυχόν  ευθυνών συνολικά έντεκα δημόσιων προσώπων για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της  δημόσιας υγείας στην περιοχή των Οινοφύτων.

Η έρευνά του είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2008. Ούτε δυό χρόνια αργότερα , έχουν εκδοθεί τελεσίδικες  δικαστικές αποφάσεις και βουλεύματα που αθωώνουν τους τότε νομάρχες, αντινομάρχες και υπαλλήλους νομαρχιών από κάθε ποινική ευθύνη για την κατάσταση στον Ασωπό.  Ουτε λίγο ούτε πολύ  δηλαδή, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις , η συνολική ευθύνη για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα στα Οινόφυτα και στις γύρω περιοχές βαραίνει αποκλειστικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Και ας είχαν "χαρτιά" στα χέρια τους, άδειες λειτουργίας, άδειες επεξεργασίας λυμάτων κ.λ.π. Και ας μην ελέγχονταν ποτέ.

Η έκθεση, λοιπόν, που επίσης διαπίστωνε ¨το φαινόμενο να διαθέτουμε πλούσια  περιβαλλοντική νομοθεσία σχετική με την διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και,  παρά ταύτα , τα θέματα αυτά να εξακολουθούν να ρυθμίζονται απο μια γενική υγειονόμική διάταξη του 1965 "περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων", την έλλειψη συναντίληψης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το ποιές  διατάξεις υπερισχύουν, την "αβελτηρία της διοίκησης" καθώς και την έλλειψη άμσεσης συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών", μπήκε στο αρχείο.

Η έρευνα του κου Ρακιντζή  είχε δώσει την ελπίδα στους κατοίκους των Οινοφύτων, σε όλους μας, ότι κάτι μπορεί να αλλλάξει, αλλά αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά οτι η διοίκηση έχει τη δύναμη να καταπνίξει κάθε ελπίδα. Και ο Ασωπός συνεχίζει να δέχεται απόβλητα των παρόχθιων  βιομηχανιών.

Και μια καλή είδηση...Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον ιερέα Ιωάννη Οικονομίδη, τον παπα-Γιάννη των Οινοφύτων, για τη συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Οπως είπε ο ίδιος, "αν ο δήμαρχος, ο νομάρχης και ο υπουργός επιτελούσαν στο ακέραιο το καθήκον τους για τις επόμενες γενεές και τη φύση, σήμερα δεν θα υπήρχε λόγος να βραβευτώ".

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

172 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταθέτουν ηχηρή πρόταση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Οι Πολίτες Φωκίδας συμμετέχοντας στην ανοιχτή διαβούλευση για το Νομοσχέδιο που αφορά στην «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» συνυπογράφουμε το κείμενο που κατατέθηκε στον πρωθυπουργό και την Υπουργό Περιβάλλοντος. Θυμίζουμε ότι ο νομός μας είναι προικισμένος με 5 από τις συνολικά 15 Σημαντικες περιοχες για τα Πουλια της Στερεάς Ελλάδας και 6 Περιοχές Natura.


Aκολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου από την Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ΕΟΕ



172 περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς και κινήσεις πολιτών καταθέτουν μια ηχηρή πρόταση στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Η καταστροφή της φύσης και η κλιματική αλλαγή είναι δύο τόσο αλληλένδετες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις, που δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Οι φορείς χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου για τη λήψη μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά στο σχέδιο νόμου φαίνεται πώς ο «υπερβολικός ζήλος» για προώθηση των ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα να μην προβλέπεται καμία σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για την προστασία της φύσης, παραβιάζοντας έτσι την κοινοτική νομοθεσία.
Η ευρεία προώθηση των αιολικών πάρκων σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας σηματοδοτεί την άνευ όρων πρόσβαση μιας εμπορικής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης.
Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Εάν εγκριθεί το σχέδιο νόμου οι πολύτιμες βουνοκορφές και νησίδες της Ελλάδας θα γεμίσουν δρόμους και δίκτυα μεταφοράς ρεύματος με αποτέλεσμα να γίνουν εύκολα προσβάσιμες και άρα ευάλωτες σε περαιτέρω υποβάθμιση.
Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι πάντα πράσινη λοιπόν. Εκτός εάν γίνει με γνώμονα τον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Οι φορείς προτείνουν λύσεις για το πώς τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συγχρόνως. Η χαρτογράφηση των ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα φυσικών περιοχών της Ορνιθολογικής δείχνει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο Ευρωπαϊκός στόχος για τις ΑΠΕ, ακόμα και με τον αποκλεισμό του 25% της Ελληνική επικράτειας.
Καλούν την Πολιτεία να σταθμίσει με προσοχή τους πραγματικούς παράγοντες που έχουν σημασία για τη χώρα μας, βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και ανάγκες και πέρα από αβάσιμες εκτιμήσεις και εντυπώσεις. Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια από τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Η προστασία αυτού του πλούτου πρέπει να διαφυλαχτεί και να αντιμετωπιστεί ως μοναδικό πλεονέκτημα της χώρας.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Περισσότερα στοιχεία:
Δείτε το γράμμα των φορέων προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Περιβάλλοντος

Θέσεις των φορέων στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ

Σχόλια Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ
Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας
Α) Η πρόταση στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ με το φυσικό περιβάλλον αναγνωρίζοντας ότι διεθνώς αλλά και για την Ελλάδα οι δύο βασικές προτεραιότητες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ανάσχεσης της βιοποικιλότητας αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να εναρμονίζονται και όχι να αντιπαραβάλλονται. .
Β) Η πρόταση τεκμηριώνεται από δύο υπομνήματα της Ορνιθολογικής, ένα υπόμνημα νομικού σχολιασμού πάνω στο σχέδιο νόμου καθώς και ένα υπόμνημα επιστημονικού χαρακτήρα το οποίο προτείνει τις περιοχές αποκλεισμού από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Αποδεικνύει τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων για ΑΠΕ χωρίς να προκληθεί βλάβη για την βιοποικιλότητα. .


Πολύ ενδιαφέρον  και ουσιαστικό : Εnergy forum


Eν όψει της διεξαγωγής της δίκης Κορκονέα στην Αμφισσα

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Δημάρχου Άμφισσας  Ασημάκη Ασημακόπουλου &
 Βουλευτού Φωκίδας Αφροδίτης Παπαθανάση

Σχετικά με τη διεξαγωγή της δίκης Κορκονέα στο Δήμο Άμφισσας

14.01.2010

Ενόψει  της διεξαγωγής της δίκης Κορκονέα στο Δήμο της Άμφισσας,  ο Δήμαρχος κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος και η Βουλευτής του Νομού Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση , ενημερώθηκαν  από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , στις 12.01.2010 και στις 14.01.2010 αντίστοιχα,  για τον επιτελικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την ασφαλή διεξαγωγή της δίκης.

Σχετικά με το Δελφικό Τοπίο και τις υποθέσεις του νομού που εκκρεμουν στο ΚΑΣ

Δελτίο Τύπου  14.01.2010


Στις 14.12.09 η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση κατέθεσε στη Βουλή, ερώτηση με θέμα: Λειτουργία Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Εξέταση αναοριοθέτησης Ζωνών Προστασίας Α’ και Β’ και καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β’ του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου. 

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ελλάδα !

Μετά απο καθυστέρηση χρόνων και απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής, ακόμη και σχετικού υπουργείου περιβάλλοντος, σήμερα με την υπερδραστήρια νέα υπουργό "Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής" φτάσαμε στο άλλο άκρο, δηλαδή στην επιτάχυνση   της διαδικασίας ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με ένα νομοσχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής !

Με την καινοφανή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης των νομοσχεδίων έχει αναπτυχθεί ένας πλούσιος διάλογος και έχουν κατατεθεί μια σειρά απο προτάσεις για κάποια σημεία του νομοσχεδίου που κατά τους καλόπιστους κριτές αντί να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλλότητα καταλήγουν να το απειλούν !

Βασικά διατυπώνεται η ανησυχία ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ενάπτυξης των ΑΠΕ , ο τρόπος αδειοδότησης και χωροθέτησης τους, σχεδόν παντού, διευκολύνει μάλλον τις μεγάλες επενδύσεις και είναι είς βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το σχετικό μομοσχέδιο δεν είναι καινούργιο, αυτόνομο και λειτουργικό αλλά βασίζεται σε επαναδιατυπώσεις, τροποποιήσεις παλαιότερων νομοθετημέτων με αποτέλεσμα να αφήνει σημεία αόριστίας  και εκκρεμότητες σχετικά με κρίσιμα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ σε πολλά ευαίσθητα σημεία της χώρας μας.

Βασικό αιτούμενο είναι η χωροθέτηση της εγκατάστασης των ΑΠΕ να απεμπλακεί απο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να γίνεται σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και ύστερα απο γνωμοδότηση απο εξειδικευμένα ιδρύματα (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) με γνώμονα  περιβαλλοντικά και όχι οικονομικά κριτήρια.

Με το μομοσχέδιο επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμη και σε γή αγροτικής υψηλής παραγωγικότητας, πρόταση που θα έχει ως συνέπεια την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και την εκχώρηση/υπενοικίασή της σε στυγνά οικονομικά συμφέροντα παραγωγής και πώλησης ενέργειας..

Πολλή αρνητική κρίνεται επίσης η άρση της απαγόρευσης εγκατάστασης ΑΠΕ σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, που θα έχει ως συνέπεια την αποψίλωση και επιβάρυνση δασικών εκτάσεων και κορυφογραμμών για τις ανάγκες εγκατάστασεις των ΑΠΕ και μεταφοράς της ενέργειας δεκάδες χιλιόμετρα μακρυά...

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα όμως υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί, στην εθνική  μας κλίμακα, με προσεκτικότερο τρόπο που να σέβεται τα οικοσυστήματα και της ευαίσθητες ζώνες προστασίας, την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό παραδοσιακών κοινοτήτων, που απειλούνται απο την αλόγιστη και υπερμεγέθη κατασκευή αιολικών πάρκων, όπου  συμφέρει τους μεγαλοεπενδυτές..

Η εικόνα που δίνεται είναι οτι χωρίς να γνωρίζουμε καλά καλά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, σημερινές και αυριανές, χωρίς καμια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και ενθάρρυνσης των πολιτών και των κοινοτήτων να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητοι και αυτόνομοι προχωράμε σε ενίσχυση της "Πράσινης επιχειρηματικότητας" μεγάλης κλίμακας, που θα είναι σε βάρος της πραγματικά βιώσιμης και αξιοβίωτης ανάπτυξης, που είναι και το τελικό αιτούμενο απο μια δημοκρατική κυβέρνηση που θάπρεπε να ενδιαφερεται για το γενικό καλό, το δημόσιο συμφέρον και όχι για το συμφερον μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν μια μόνη αξία , το κέρδος και δεν τους απασχολεί ούτε το μέλλον της ελληνικής φύσης , της βιοποικιλλότητας ή η ζωή των μελλοντικών γενεών..

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Οι δούρειοι ίπποι των μεταλλευτικών εταιρειών στα σχολεία

Aν θυμάστε όσοι έχετε παιδιά στο Δημοτικό,πέρυσι,στα πλαίσια του προγράμματος της γνωριμίας τους με την  Ανακύκλωση, μεταξύ των βραβείων για την καλύτερη δημιουργία των μαθητών από ανακυκλωμένα υλικά, ήταν και τα 3 ποδηλατάκια, ευγενική χορηγία της S&B...

Στη Χαλκιδική,φέτος, ο Αη Βασίλης "φρόντισε" να έχει στο σάκο του και δωράκι για τα πεντάχρονα από την ίδια εταιρεία. Είναι γνωστό ότι οι ευαίσθητες αυτές ηλικίες είναι στο στόχαστρο  εταιρειών που έχουν αντικείμενο τη διατροφή και την υγεία κι όχι μόνο, η Χαλκιδική και η Φωκίδα  όμως έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα.

Περισσότερα από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

 


 


Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Που καταλήγουν τα σκουπίδια μας?

Σε ένα μικρό νησάκι κάπου στον Βόρειο Ειρηνικό και 2000 μίλια από την κοντυνότερη ακτή, κάποια νεογνά Αλμπατρος   έφαγαν από αυτό που οι γονείς τους τους έφεραν γιατί  νόμισαν ότι ήταν φαγητό...
http://www.chrisjordan.com/current_set2.php?id=11

Ο Αι Γιάννης Θεολόγος και η Ι.Μ. Βαρνάκοβας

Ο κ. Θ.Παπαχαραλάμπους μας έστειλε το ακόλουθο άρθρο. Τον ευχαριστούμε.

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τα άρθρα της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» που αναφέρεται στη Διαμάχη για τον…Αι Γιάννη Ευπαλίου. (www.toefpalio.gr) .

Θεωρώ απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Ηγουμένης Θεοδοσίας της I. Μονής Βαρνάκοβας και τους ισχυρισμούς της ότι…δήθεν με «χρυσόβουλα» θέλει να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του μικρού Ι. Ναού του Αι Γιάννη του Θεολόγου (πρώην Αγ Νικολάου) στο Ευπάλιο και ότι …τάχαμες υπήρξε Μετόχι της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας.

Αυτά είναι τελείως αστεία πράγματα και θυμίζουν σενάρια «Εφραίμ» με τα χρυσόβουλα. Ελεος !

Ο μικρός αυτός Βυζαντινός Ναός (12ου αιώνα) του Αι Γιάννη , ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι ανήκει ανέκαθεν στον Αγιο Γεώργιο ΕΥΠΑΛΙΟΥ.

Περί φουσκοθαλασσιάς...

Δεν είναι οι πάγοι που λιώνουν,ούτε ότι οι βόρειες ακτές του Κορινθιακού που βυθίζονται με γοργούς ρυθμούς και κατακλύζονται αργά αλλά σταθερά από τη θάλασσα.Ούτε και κανένα τσουνάμι από αυτά που μπορούν να προκληθούν απροειδοποίητα στον Κορινθιακό λόγω της μορφολογίας του.Μην είναι τα εγκαταλελειμένα αγκυροβόλια και οι τόσες άστοχες τσιμεντοεπεμβάσεις στην παράκτια ζώνη? Μην στοίχειωσαν οι απονεκρωμένοι βιότοποι ή να πάθανε τίποτε μονομιάς οι πισίνες των παραλίων οικισμών μας και έφυγαν τα νερά τους (και μαζί με αυτά και τα χημικά για το καθαρισμό τους) στη θάλασσσα και πλημμυρίσαμε? μήπως αποφάσισε να μας εκδικηθεί ο αιγιαλός? μήπως γέμισε ο πάτος του Κορινθιακού(αυτόν που είχαμε για ατελείωτο) από χρωματιστά απόβλητα, πλαστικά και φυτοφάρμακα και αρχίζει τώρα να φουσκώνει?

Μην είναι η ανθρώπινη αλαζονεία μπροστά στην παντοδυναμία της φύσης? Αυτή που μας κάνει εγκληματικά να παραβλέπουμε πόσα σχολεία της παραλιακής Φωκίδας είναι χτισμένα πάνω στο κύμα?

Καλέ γιατί τόσες τύψεις? Μα που πήγε ολωνών μας ο νους? Είναι της φύσης τα καμώματα.Εμείς κάνουμε τα δικά μας και...αυτή τα δικά της!

Κι όπως μας εξήγησε ο κ. Λεωνίδας Περιβολιώτης, Φυσικός-Ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ: "Το φαινόμενο της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης που παρουσίασε έξαρση τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό χώρο οφείλεται στη συνδυασμένη δράση των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων και των ισχυρών νοτίων ανέμων που η επικράτηση των συγκεκριμένων βαρομετρικών προκάλεσε.

Όπως είναι γνωστό, η θάλασσα και η ατμόσφαιρα βρίσκονται σε μια συνεχή αλληλεπίδραση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όποιες ατμοσφαιρικές διεργασίες να έχουν τον αντίκτυπο τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι όταν παρουσιάζεται πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης παρατηρείται άνοδος της θαλάσσιας στάθμης. Από την άλλη όταν πνέουν άνεμοι πάνω από τη θάλασσα, παρατηρείται μεταφορά θαλασσίων μαζών τόσο κατά την φορά της κίνησης όσο, κυρίως, σε ορθή γωνία δεξιά της κίνησης του ανέμου (στο βόρειο ημισφαίριο που βρισκόμαστε), ένα φαινόμενο γνωστό στην ωκεανογραφία ως μεταφορά Ekman.

Τις τελευταίες ημέρες η παρατεταμένη επικράτηση των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων δημιούργησαν μια ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης και επάνω σε αυτό το “υπόστρωμα” , οι ισχυροί νότιοι άνεμοι ενίσχυσαν με την επικράτηση τους την ανύψωση τόσο σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου που βρίσκονταν στον άξονα επίδρασης τους όσο και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονταν δεξιά της κίνησης του ανέμου. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι λόγω των ισχυρών ανέμων και ο προκαλούμενος κυματισμός ήταν ισχυρός, αντιλαμβάνεται γιατί αυτή η συνδυαστική δράση προκάλεσε τα γνωστά προβλήματα στις παραπάνω περιοχές.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επικράτηση χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με την εμφάνιση νοτίων ανέμων είναι κάτι το συνηθισμένο στην περιοχή μας, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, χωρίς πάντοτε να προκαλούνται αυτά τα προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρονική διάρκεια δράσης των φαινομένων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποίησε την κατάσταση και έκανε τα αποτελέσματα της δράσης τους αισθητά αυτή τη φορά: Το χαμηλό βαρομετρικό είχε εγκατασταθεί για περίπου 20 ημέρες πάνω από τον ελληνικό χώρο (με κάποιες τιμές αυτό το διάστημα αρκετά χαμηλές), ενώ με μικρά διαλλείματα αυτή ήταν και η περίοδος που επικράτησαν οι νότιοι άνεμοι, εμφανίζοντας κατά διαστήματα ιδιαίτερη ενίσχυση (μέχρι 9 Μποφώρ) σε χρονικές περιόδους που έφταναν μάλιστα μέχρι και τις δύο ημέρες".

Ουφ!!! Αχ, αυτή η φύση τι μας κάνει!

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Για την κοινωνική οικονομία.

Μεταφέρουμε ένα μεγάλο απόσπασμα απο άρθρο του Περικλή Κοροβέση, στην Ελευθεροτυπια, της 8/1/10, που είχε τον τίτλο  "Κοινωνική Οικονομία".

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 750.000 συνεταιρισμοί, σε όλους τους τομείς, ακόμα τράπεζες και ασφάλειες, που έχουν 100.000.000 μισθωτούς και τα μέλη τους ανέρχονται σε 775.000.000. Αυτοί οι συνεταιρισμοί δεν έχουν γίνει στη βάση του κέρδους, αλλά στη βάση της αλληλεγγύης. Και όπου υπάρχουν κέρδη δίνονται για κοινωνικούς σκοπούς. Ενας τέτοιος οργανισμός είναι η εφημερίδα "Monde Diplomatique", που αγοράστηκε απο τους συντάκτες της και τους αναγνώστες της με τον όρο να μην αλλάξει γραμμή. Και η επιχείρηση παρέμεινε κερδοφόρα, παρά την κρίση του τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο. --Αυτό για μας είναι αδιανόητο. Να αγοράσουν την εφημερίδα τους και να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους; Ούτε κάν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν θα πέρναγε...Κακά είναι τα ψέμματα, η νοοτροπία του ραγιά και του δημόσιου υπαλλήλου έχει περάσει στο DNA μας.
Και θα ζηλεύουμε τον συνεταιρισμό του "Noncello" της Ιταλίας, που ξεκινάει με πρωτοβουλία τριών ψυχιάτρων και έξι ασθενών (όταν έκλεισαν τα ψυχιατρεία) και σήμερα απασχολούν χίλια άτομα στον ηλεκτρονικό τομέα. Παράλληλα έχουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, απο φροντίδα ασθενών μέχρι συντήρηση μνημείων. Η Ιταλία έχει παράδοση στους συνεταιρισμούς και απασχολεί 400.000 εργαζομένους. Οι περισσότεροι απο αυτούς τους συνεταιρισμούς οφείλουν την επιτυχία τους στις επενδύσεις που έκαναν στην "πράσινη οικονομία". Μερικοί μιλούν για "εναλλακτικό καπιταλισμό", άλλοι για ¨κοινωνική Οικονομία". αλλά απο τα στοιχεία που έχουμε, αυτό που κυριαρχεί είναι η δημοκρατική διαχείριση του συνεταιρισμού. Κάθε άνθρωπος και μια ψήφος και όχι κάθε μετοχή μια ψήφος".
Νομίζουμε οτι τα σχόλια περιττεύουν.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Κάποιοι Δήμοι τολμουν !

Σε κάποια χωριά και πόλεις της επαρχίας γίνονται τολμηρά βήματα για εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές.

Ενω σε κεντρικό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για την σκοπιμότητα και την "αισθητική" των ανεμογεννητριών κάποιοι τολμηροί κοινοτάρχες προχωρούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας ! Στο νομό Μαγνησίας , στην κοινότητα Ανάβρας  που αριθμεί 700 κατοίκους, λειτουργεί απο το 2006 ενα αιολικό πάρκο με είκοσι ανεμογεννήτριες που έχουν ισχύ 17,5 Μεγαβάτ, που αρκεί για να τροφοδοτήσει με ρεύμα 13000 νοικοκυριά ! Στο κοινοτικό ταμείο μπαίνουν 50000- 100,000 ευρώ. το αιολικό πάρκο βρίσκεται σε υψόμετρο 1650 μέτρων . Ειναι άγνωστο βέβαια άν και σε ποιό βαθμό πληγώθηκε το περιβάλλον για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών..

Σε κάποια νησιά όπως είναι η Τέλενδος, η Αστυπαλαία, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι , η  Σύμη, η Κάλυμνος και οι Λειψοί παράγεται φώς απο καθαρή ενέργεια, με την εγκατάσταση ηλιακών φωτιστικών, που έχουν τοποθετηθεί σε δρόμους, πλατείες , πάρκα και λιμάνια που φωτίζουν, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Στη Μήλο λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης νερού με αιολική ενέργεια  δυναμικότητος 3.000 κυβ. μέτρων νερού την ημέρα. Στην Πυλαία παράγεται θέρμανση και ψύξη του Δημαρχείου με χρήση γαιοθερμίας. Στην Κοζάνη λειτουργεί σύστημα τηλεθέρμανσης  24.000 διαμερισμάτων, σε σύνολο 4600 κτηρίων της πόλης .

Σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται και πάρκα φωτοβολταικών..Ο δήμαρχος Κάμπου Καρδίτσας δηλώνει οτι με δυόμιση στρέμματα που χρειάστηκαν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είχε κέρδος 60.000 ευρώ, και συμπληρώνει οτι για τους 280 τόνους διοξειδίου του άνθρακα που αποφεύγονται με τα φωτοβολταικά θα χρειαζόντουσαν 200 στρέμματα δάσους!

Εσοδα απο την παραγωγή πράσινης ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και εκπαίδευση των πολιτών σε νέες μεθόδους και πρακτικές  είναι τα σίγουρα θετικά αποτελέσματα του "ανοίγματος" των δήμων και των κοινοτήτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια δεν έχει καμιά σχέση με την επιθετική και καταστροφική για το περιβάλλον προσπάθεια μεγαλοπαραγωγών ενέργειας και πολυεθνικών εταιρειών που έχουν κατα νού μόνο το άμεσο κέρδος αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο δασικό περιβάλον.

Θα χρειαστεί να ξεκαθαριστεί το σχετικό νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ αλλά και η συνεχής επαγρύπνηση και αντίσταση των ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της καταστροφικής και  ληστρικής επέλασης  των μεγαλοεπενδυτών, που εκμεταλλεύνται τη σημερινή νομική ασάφεια
και την ελαστική συνείδηση κάποιων δημοτικών αρχόντων..

Πηγή πληροφοριώνήταν ΤΑ ΝΕΑ, 7/1/10, απο ρεπορτάζ της Εύης Σαλτου και του Μάνου Χαραλαμπάκη.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ζωγραφικοί πίνακες μιλούν για την Κλιματική Αλλαγή !

Ολοι έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ως δεδομένο το γεγονός της διαταραχής του κλίματος.. Ανησυχούμε λιγάκι όχι όμως τόσο ώστε να αρχίσουμε να αλλάζουμε τις καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές μας που επιρρεάζουν, έστω και σε μικρό βαθμό, την κλιματική ισορροπία...

Ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με την επιστήμη του κλίματος προειδοποιούν για σοβαρές ενδείξεις αλλαγής του κλίματος  της γής και για τη γενίκευση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Υπολογίζεται οτι κάθε χρόνο περισσότερα απο 100 εκατομμύρια άτομα πλήττονται απο νεροποντές και άλλες φυσικές καταστροφές , ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλα χάνουν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους..

Η επιστήμη της παλαιοκλιματολογίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας απότομης, μεγάλης κλιματικής αλλαγής, που μπορεί να είναι καταστροφική για τον πλανήτη. Παρόμοιες απότομες περιπτώσεις κατάρευσης του κλίματος έχουν συμβεί πολλές φορές στο μακρυνό παρελθόν ης ιστορίας του πλανήτη μας. Η μόνη διαφορά είναι οτι αυτή τη φορά τα αίτια είναι δημιούργημα των ανθρώπων και του τρόπου που έχουν οργανώσει τις κοινωνίες , τις οικονομίες, τον τρόπο που χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους, τον τρόπο που παράγουν , καταναλώνουν, μετακινούνται κ.λ.π.

Η μελέτη των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν στο ιστορικό και γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη μας είναι πολύ σημαντική. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορες μεθόδους για να μελετήσουν τα κλιματικά φαινόμενα. Κάνουν γεωτρήσεις στους παγετώνες, της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής , μελετούν τους σκελετούς των κοραλλιών, μετράνε τους δακτύλιους στους κορμούς των δέντρων... Πηγές πληροφοριών για τους ιστορικούς χρόνους βρίσκονται σε ιστορικά εγγραφα , ταξιδιωτικά χρονικά, παλιά αρχεία, χάρτες ακόμα και πίνακες ζωγραφικής !

Μια μελέτη 12.000 πινάκων ζωγραφικής σε 41 μουσεία, εννέα χωρών, διαπίστωσε οτι πρίν το 1500 οι γαλάζιοι αίθριοι ουρανοί κυριαρχούσαν, ενώ μετά απο το έτος αυτό πάνω απο τους μισούς πίνακες έδειχναν συννεφιασμένους και μουντούς ουρανούς. Η τοπιογραφία των μεγάλων Ολλανδών και Φλαμανδών ζωργράφων του 17ου αιώνα δείχνουν με ρεαλισμό ηλιοβασιλέματα που αποδίδουν πιστά τις μετεωρολογικές συνθήκες που επίκρατούσαν τότε.
Η έκρηξη του  ηφαιστείου Κρακατόα στα τέλη του 19ου αιώνα και η ηφαιστειακή σκόνη που διασκορπίστηκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη φαίνεται καθαρά στους πίνακες ζωγραφικής της εποχής !

Εκτός απο τους πίνακες ζωγραφικής και άλλα αριστουργήματα της τέχνης και της λογοτεχνίας, εμπορικά εγγραφα και ταξιδιωτικές περιγραφές μας επιτρέπουν να δούμε κάτω απο διαφορετική ματιά τις συνθήκες του κλίμματος στο παρελθόν, να σκεφτούμε για το παρόν και να προβληματιστούμε για το μέλλον του πλανήτη μας και το δικό μας.

Καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλα αυτά αλλά να μην ξεχνάμε οτι η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια για αδράνειες και καθυστερήσεις. Τεράστια επενδυμένα συμφέροντα και οι λεγόμενοι ¨σκεπτικιστές" σχετικά με το κλίμα, κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν δεσμευτικές αποφάσεις για περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του επιρρέαζει το κλίμα, αυξάνοντας την θερμοκρασία του πλανήτη.

Μια πρόσφατη έρευνα στην Αμερική απο ένα αξιόπιστο κέντρο ερευνών αποκάλυψε οτι υπάρχουν 770 εταιρείες και ομάδες συμφερόντων που έχουν προσλάβει 2340 συνεργάτες για να επηρεάζουν την ομοσπονδιακή πολιτική σχετικά με ζητήματα ενέργειας . Το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και τις πιέσεις του στις κυβερνήσεις ώστε να προχωρήσουν σε συμφωνίες δεσμευτικές , τον επόμενο χρόνο στο  Μεξικό έχοντας στο νού το φετεινό φιάσκο της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, που δεν πρέπει να επαναληφθεί.