Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Περί φουσκοθαλασσιάς...

Δεν είναι οι πάγοι που λιώνουν,ούτε ότι οι βόρειες ακτές του Κορινθιακού που βυθίζονται με γοργούς ρυθμούς και κατακλύζονται αργά αλλά σταθερά από τη θάλασσα.Ούτε και κανένα τσουνάμι από αυτά που μπορούν να προκληθούν απροειδοποίητα στον Κορινθιακό λόγω της μορφολογίας του.Μην είναι τα εγκαταλελειμένα αγκυροβόλια και οι τόσες άστοχες τσιμεντοεπεμβάσεις στην παράκτια ζώνη? Μην στοίχειωσαν οι απονεκρωμένοι βιότοποι ή να πάθανε τίποτε μονομιάς οι πισίνες των παραλίων οικισμών μας και έφυγαν τα νερά τους (και μαζί με αυτά και τα χημικά για το καθαρισμό τους) στη θάλασσσα και πλημμυρίσαμε? μήπως αποφάσισε να μας εκδικηθεί ο αιγιαλός? μήπως γέμισε ο πάτος του Κορινθιακού(αυτόν που είχαμε για ατελείωτο) από χρωματιστά απόβλητα, πλαστικά και φυτοφάρμακα και αρχίζει τώρα να φουσκώνει?

Μην είναι η ανθρώπινη αλαζονεία μπροστά στην παντοδυναμία της φύσης? Αυτή που μας κάνει εγκληματικά να παραβλέπουμε πόσα σχολεία της παραλιακής Φωκίδας είναι χτισμένα πάνω στο κύμα?

Καλέ γιατί τόσες τύψεις? Μα που πήγε ολωνών μας ο νους? Είναι της φύσης τα καμώματα.Εμείς κάνουμε τα δικά μας και...αυτή τα δικά της!

Κι όπως μας εξήγησε ο κ. Λεωνίδας Περιβολιώτης, Φυσικός-Ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ: "Το φαινόμενο της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης που παρουσίασε έξαρση τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό χώρο οφείλεται στη συνδυασμένη δράση των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων και των ισχυρών νοτίων ανέμων που η επικράτηση των συγκεκριμένων βαρομετρικών προκάλεσε.

Όπως είναι γνωστό, η θάλασσα και η ατμόσφαιρα βρίσκονται σε μια συνεχή αλληλεπίδραση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όποιες ατμοσφαιρικές διεργασίες να έχουν τον αντίκτυπο τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι όταν παρουσιάζεται πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης παρατηρείται άνοδος της θαλάσσιας στάθμης. Από την άλλη όταν πνέουν άνεμοι πάνω από τη θάλασσα, παρατηρείται μεταφορά θαλασσίων μαζών τόσο κατά την φορά της κίνησης όσο, κυρίως, σε ορθή γωνία δεξιά της κίνησης του ανέμου (στο βόρειο ημισφαίριο που βρισκόμαστε), ένα φαινόμενο γνωστό στην ωκεανογραφία ως μεταφορά Ekman.

Τις τελευταίες ημέρες η παρατεταμένη επικράτηση των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων δημιούργησαν μια ανύψωση της θαλάσσιας στάθμης και επάνω σε αυτό το “υπόστρωμα” , οι ισχυροί νότιοι άνεμοι ενίσχυσαν με την επικράτηση τους την ανύψωση τόσο σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου που βρίσκονταν στον άξονα επίδρασης τους όσο και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονταν δεξιά της κίνησης του ανέμου. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι λόγω των ισχυρών ανέμων και ο προκαλούμενος κυματισμός ήταν ισχυρός, αντιλαμβάνεται γιατί αυτή η συνδυαστική δράση προκάλεσε τα γνωστά προβλήματα στις παραπάνω περιοχές.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επικράτηση χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων με την εμφάνιση νοτίων ανέμων είναι κάτι το συνηθισμένο στην περιοχή μας, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, χωρίς πάντοτε να προκαλούνται αυτά τα προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρονική διάρκεια δράσης των φαινομένων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποίησε την κατάσταση και έκανε τα αποτελέσματα της δράσης τους αισθητά αυτή τη φορά: Το χαμηλό βαρομετρικό είχε εγκατασταθεί για περίπου 20 ημέρες πάνω από τον ελληνικό χώρο (με κάποιες τιμές αυτό το διάστημα αρκετά χαμηλές), ενώ με μικρά διαλλείματα αυτή ήταν και η περίοδος που επικράτησαν οι νότιοι άνεμοι, εμφανίζοντας κατά διαστήματα ιδιαίτερη ενίσχυση (μέχρι 9 Μποφώρ) σε χρονικές περιόδους που έφταναν μάλιστα μέχρι και τις δύο ημέρες".

Ουφ!!! Αχ, αυτή η φύση τι μας κάνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: