Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Για την κοινωνική οικονομία.

Μεταφέρουμε ένα μεγάλο απόσπασμα απο άρθρο του Περικλή Κοροβέση, στην Ελευθεροτυπια, της 8/1/10, που είχε τον τίτλο  "Κοινωνική Οικονομία".

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 750.000 συνεταιρισμοί, σε όλους τους τομείς, ακόμα τράπεζες και ασφάλειες, που έχουν 100.000.000 μισθωτούς και τα μέλη τους ανέρχονται σε 775.000.000. Αυτοί οι συνεταιρισμοί δεν έχουν γίνει στη βάση του κέρδους, αλλά στη βάση της αλληλεγγύης. Και όπου υπάρχουν κέρδη δίνονται για κοινωνικούς σκοπούς. Ενας τέτοιος οργανισμός είναι η εφημερίδα "Monde Diplomatique", που αγοράστηκε απο τους συντάκτες της και τους αναγνώστες της με τον όρο να μην αλλάξει γραμμή. Και η επιχείρηση παρέμεινε κερδοφόρα, παρά την κρίση του τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο. --Αυτό για μας είναι αδιανόητο. Να αγοράσουν την εφημερίδα τους και να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους; Ούτε κάν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν θα πέρναγε...Κακά είναι τα ψέμματα, η νοοτροπία του ραγιά και του δημόσιου υπαλλήλου έχει περάσει στο DNA μας.
Και θα ζηλεύουμε τον συνεταιρισμό του "Noncello" της Ιταλίας, που ξεκινάει με πρωτοβουλία τριών ψυχιάτρων και έξι ασθενών (όταν έκλεισαν τα ψυχιατρεία) και σήμερα απασχολούν χίλια άτομα στον ηλεκτρονικό τομέα. Παράλληλα έχουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, απο φροντίδα ασθενών μέχρι συντήρηση μνημείων. Η Ιταλία έχει παράδοση στους συνεταιρισμούς και απασχολεί 400.000 εργαζομένους. Οι περισσότεροι απο αυτούς τους συνεταιρισμούς οφείλουν την επιτυχία τους στις επενδύσεις που έκαναν στην "πράσινη οικονομία". Μερικοί μιλούν για "εναλλακτικό καπιταλισμό", άλλοι για ¨κοινωνική Οικονομία". αλλά απο τα στοιχεία που έχουμε, αυτό που κυριαρχεί είναι η δημοκρατική διαχείριση του συνεταιρισμού. Κάθε άνθρωπος και μια ψήφος και όχι κάθε μετοχή μια ψήφος".
Νομίζουμε οτι τα σχόλια περιττεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: