Σε κάποια χωριά και πόλεις της επαρχίας γίνονται τολμηρά βήματα για εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές.
Ενω σε κεντρικό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί για την σκοπιμότητα και την "αισθητική" των ανεμογεννητριών κάποιοι τολμηροί κοινοτάρχες προχωρούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας ! Στο νομό Μαγνησίας , στην κοινότητα Ανάβρας που αριθμεί 700 κατοίκους, λειτουργεί απο το 2006 ενα αιολικό πάρκο με είκοσι ανεμογεννήτριες που έχουν ισχύ 17,5 Μεγαβάτ, που αρκεί για να τροφοδοτήσει με ρεύμα 13000 νοικοκυριά ! Στο κοινοτικό ταμείο μπαίνουν 50000- 100,000 ευρώ. το αιολικό πάρκο βρίσκεται σε υψόμετρο 1650 μέτρων . Ειναι άγνωστο βέβαια άν και σε ποιό βαθμό πληγώθηκε το περιβάλλον για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών..
Σε κάποια νησιά όπως είναι η Τέλενδος, η Αστυπαλαία, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι , η Σύμη, η Κάλυμνος και οι Λειψοί παράγεται φώς απο καθαρή ενέργεια, με την εγκατάσταση ηλιακών φωτιστικών, που έχουν τοποθετηθεί σε δρόμους, πλατείες , πάρκα και λιμάνια που φωτίζουν, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.
Στη Μήλο λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης νερού με αιολική ενέργεια δυναμικότητος 3.000 κυβ. μέτρων νερού την ημέρα. Στην Πυλαία παράγεται θέρμανση και ψύξη του Δημαρχείου με χρήση γαιοθερμίας. Στην Κοζάνη λειτουργεί σύστημα τηλεθέρμανσης 24.000 διαμερισμάτων, σε σύνολο 4600 κτηρίων της πόλης .
Σιγά σιγά άρχισαν να εμφανίζονται και πάρκα φωτοβολταικών..Ο δήμαρχος Κάμπου Καρδίτσας δηλώνει οτι με δυόμιση στρέμματα που χρειάστηκαν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είχε κέρδος 60.000 ευρώ, και συμπληρώνει οτι για τους 280 τόνους διοξειδίου του άνθρακα που αποφεύγονται με τα φωτοβολταικά θα χρειαζόντουσαν 200 στρέμματα δάσους!
Εσοδα απο την παραγωγή πράσινης ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και εκπαίδευση των πολιτών σε νέες μεθόδους και πρακτικές είναι τα σίγουρα θετικά αποτελέσματα του "ανοίγματος" των δήμων και των κοινοτήτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια δεν έχει καμιά σχέση με την επιθετική και καταστροφική για το περιβάλλον προσπάθεια μεγαλοπαραγωγών ενέργειας και πολυεθνικών εταιρειών που έχουν κατα νού μόνο το άμεσο κέρδος αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο δασικό περιβάλον.
Θα χρειαστεί να ξεκαθαριστεί το σχετικό νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ αλλά και η συνεχής επαγρύπνηση και αντίσταση των ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της καταστροφικής και ληστρικής επέλασης των μεγαλοεπενδυτών, που εκμεταλλεύνται τη σημερινή νομική ασάφεια
και την ελαστική συνείδηση κάποιων δημοτικών αρχόντων..
Πηγή πληροφοριώνήταν ΤΑ ΝΕΑ, 7/1/10, απο ρεπορτάζ της Εύης Σαλτου και του Μάνου Χαραλαμπάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου