Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Ζωγραφικοί πίνακες μιλούν για την Κλιματική Αλλαγή !

Ολοι έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ως δεδομένο το γεγονός της διαταραχής του κλίματος.. Ανησυχούμε λιγάκι όχι όμως τόσο ώστε να αρχίσουμε να αλλάζουμε τις καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές μας που επιρρεάζουν, έστω και σε μικρό βαθμό, την κλιματική ισορροπία...

Ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με την επιστήμη του κλίματος προειδοποιούν για σοβαρές ενδείξεις αλλαγής του κλίματος  της γής και για τη γενίκευση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Υπολογίζεται οτι κάθε χρόνο περισσότερα απο 100 εκατομμύρια άτομα πλήττονται απο νεροποντές και άλλες φυσικές καταστροφές , ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλα χάνουν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους..

Η επιστήμη της παλαιοκλιματολογίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας απότομης, μεγάλης κλιματικής αλλαγής, που μπορεί να είναι καταστροφική για τον πλανήτη. Παρόμοιες απότομες περιπτώσεις κατάρευσης του κλίματος έχουν συμβεί πολλές φορές στο μακρυνό παρελθόν ης ιστορίας του πλανήτη μας. Η μόνη διαφορά είναι οτι αυτή τη φορά τα αίτια είναι δημιούργημα των ανθρώπων και του τρόπου που έχουν οργανώσει τις κοινωνίες , τις οικονομίες, τον τρόπο που χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους, τον τρόπο που παράγουν , καταναλώνουν, μετακινούνται κ.λ.π.

Η μελέτη των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν στο ιστορικό και γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη μας είναι πολύ σημαντική. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορες μεθόδους για να μελετήσουν τα κλιματικά φαινόμενα. Κάνουν γεωτρήσεις στους παγετώνες, της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής , μελετούν τους σκελετούς των κοραλλιών, μετράνε τους δακτύλιους στους κορμούς των δέντρων... Πηγές πληροφοριών για τους ιστορικούς χρόνους βρίσκονται σε ιστορικά εγγραφα , ταξιδιωτικά χρονικά, παλιά αρχεία, χάρτες ακόμα και πίνακες ζωγραφικής !

Μια μελέτη 12.000 πινάκων ζωγραφικής σε 41 μουσεία, εννέα χωρών, διαπίστωσε οτι πρίν το 1500 οι γαλάζιοι αίθριοι ουρανοί κυριαρχούσαν, ενώ μετά απο το έτος αυτό πάνω απο τους μισούς πίνακες έδειχναν συννεφιασμένους και μουντούς ουρανούς. Η τοπιογραφία των μεγάλων Ολλανδών και Φλαμανδών ζωργράφων του 17ου αιώνα δείχνουν με ρεαλισμό ηλιοβασιλέματα που αποδίδουν πιστά τις μετεωρολογικές συνθήκες που επίκρατούσαν τότε.
Η έκρηξη του  ηφαιστείου Κρακατόα στα τέλη του 19ου αιώνα και η ηφαιστειακή σκόνη που διασκορπίστηκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη φαίνεται καθαρά στους πίνακες ζωγραφικής της εποχής !

Εκτός απο τους πίνακες ζωγραφικής και άλλα αριστουργήματα της τέχνης και της λογοτεχνίας, εμπορικά εγγραφα και ταξιδιωτικές περιγραφές μας επιτρέπουν να δούμε κάτω απο διαφορετική ματιά τις συνθήκες του κλίμματος στο παρελθόν, να σκεφτούμε για το παρόν και να προβληματιστούμε για το μέλλον του πλανήτη μας και το δικό μας.

Καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλα αυτά αλλά να μην ξεχνάμε οτι η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει περιθώρια για αδράνειες και καθυστερήσεις. Τεράστια επενδυμένα συμφέροντα και οι λεγόμενοι ¨σκεπτικιστές" σχετικά με το κλίμα, κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν δεσμευτικές αποφάσεις για περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του επιρρέαζει το κλίμα, αυξάνοντας την θερμοκρασία του πλανήτη.

Μια πρόσφατη έρευνα στην Αμερική απο ένα αξιόπιστο κέντρο ερευνών αποκάλυψε οτι υπάρχουν 770 εταιρείες και ομάδες συμφερόντων που έχουν προσλάβει 2340 συνεργάτες για να επηρεάζουν την ομοσπονδιακή πολιτική σχετικά με ζητήματα ενέργειας . Το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα οφείλει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και τις πιέσεις του στις κυβερνήσεις ώστε να προχωρήσουν σε συμφωνίες δεσμευτικές , τον επόμενο χρόνο στο  Μεξικό έχοντας στο νού το φετεινό φιάσκο της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: