Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
                                                                                                            18 Νοεμβρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Την Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης , κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Τον Υπουργό Οικονομικών , κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
Την Υπουργό Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας , κ. Λ. Κατσέλη

ΘΕΜΑ : Στήριξη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στη Φωκίδα

Η στήριξη της Ψυχικής Υγείας από τη Πολιτεία αποτελεί επένδυση για τον κοινωνικό ιστό , αποτελεί στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης , αποτελεί ασπίδα πολιτισμικής θωράκισης της κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε την ψυχική υγεία. Οδήγησε στην ακύρωση πολλών αξιόλογων προσπαθειών. Οι Δομές που άντεξαν , άντεξαν γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτές , πίστεψαν και πιστεύουν στο κοινωνικό τους έργο.

Στη Φωκίδα, εδώ και είκοσι πέντε χρόνια λειτουργεί Μονάδα Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Προσφέρει πρωτοβάθμια περίθαλψη με κινητή μονάδα , οικοτροφείο , «προστατευμένα» διαμερίσματα και κοινωνικό συνεταιρισμό. Προσφέρει , τη στιγμή αυτή , συμβουλευτική στήριξη και υπηρεσίες σε δεκάδες πολίτες του νομού , ενώ φιλοξενεί στο οικοτροφείο και στα διαμερίσματα τριάντα ενοίκους.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση των μονάδων αυτών έχει προκαλέσει σειρά από προβλήματα που αφορούν τόσο την λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών από τις Δομές Ψυχικής Υγείας όσο και την σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Στη Φωκίδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της Μονάδας εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2009 , όπως και η μη καταβολή των αμοιβών των σαράντα εργαζομένων στη Μονάδα από τον Σεπτέμβριο του 2009 και μετά.

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί :
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη των Δομών Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας ;
Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση ενίσχυση της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στη Φωκίδα ;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση

Δεν υπάρχουν σχόλια: