Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Μαλιακός S.O.S

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Δημιουργήθηκε σήμερα στη Στυλίδα η Κίνηση Πολιτών με τον τίτλο «ΜΑΛΙΑΚΟΣ S.O.S». Είναι μια ανεξάρτητη, αγωνιστική Κίνηση, μια αυτόνομη συλλογικότητα κινηματικού χαρακτήρα με δική της σκέψη και άποψη. Μια αμεσο-δημοκρατική, πλουραλιστική Κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και τοπικής δράσης με βασικό σκοπό την ουσιαστική προώθηση των ζητημάτων, που αφορούν τη σωτηρία του Μαλιακού.

ΣΆ αυτήν συμμετέχουν πολίτες που διαμένουν στους δήμους του Μαλιακού (Εχιναίων, Στυλίδας, Λαμίας, Μώλου, Καμένων Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου) ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Πολίτες που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και που στοχεύουν συνειδητά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Πολίτες που θα προσφέρουν στο στόχο για τη σωτηρία του Μαλιακού με όρους βιωσιμότητας.

Η Κίνηση δεν έχει καμιά σχέση με κόμματα και παρατάξεις. Επιδιώκει τη συνεργασία με κάθε επιστημονικό, περιβαλλοντικό, αυτοδιοικητκό, κοινωνικό ή πολιτιστικό φορέα που μπορεί να βοηθήσει για την υλοποίηση των σκοπών και των στόχων της. Συντονίζεται δε από Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα παράκτια χωριά της περιοχής και τη Λαμία.

Κατά την σημερινή έκτακτη συνάντηση πάνω από εκατό συμπολιτών μας από όλα τα παράκτια χωριά του Μαλιακού, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας, εκτός από την δημιουργία της Κίνησης Πολιτών, έγινε πλούσιος διάλογος για το τεράστιο ζήτημα του Μαλιακού. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση του Κόλπου σήμερα είναι εκρηκτική. Ο Μαλιακός αργοπεθαίνει και τα νεκρά ψάρια αυτών των ημερών είναι ένα από τα δείγματα. Όλοι ξέρουμε τις εστίες ρύπανσης. Είναι τα εργοστάσια, τα ελαιοτριβεία, τα αστικά λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, οι κτηνοτροφικές μονάδες, τα σκουπίδια παντού και ό,τι γενικά κουβαλάει ο Σπερχειός όλο το χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε μια απόλυτη ασυδοσία σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Οποιαδήποτε και αν τελικά αποδειχθεί η αιτία του θανάτου των ψαριών, για μας η σημαντικότερη αιτία είναι η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης από μέρους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών. Από μέρους των δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και της κεντρικής Διοίκησης. Είναι επίσης η έλλειψη οράματος και ενός συγκεκριμένου προγράμματος για το τι θέλουμε να κάνουμε στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Ποια ανάπτυξη θέλουμε, ποιες δραστηριότητες είναι συμβατές, πώς θα προστατέψουμε περιβαλλοντικά τα οικοσυστήματα και ποιος είναι ο ρόλος και οι ευθύνες του κάθε φορέα ξεχωριστά.

Για μας σε προτεραιότητα σήμερα μπαίνουν και τα θέματα επιβίωσης των αλιέων, που πλήττονται άμεσα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αποζημίωση και πάγωμα των χρεών τους μέχρι να αποκατασταθεί η αγορά και το πρόβλημα. Δυστυχώς το τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα δημιούργησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τεράστιο οικονομικό κόστος, για το οποίο πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Πληροφορίες:
Λιάλιος Ιωάννης: τηλ 6947205301 – Μαρκατσέλης Βαγγέλης:τηλ 6974472485 –
Παπευθυμίου Κώστας: τηλ 6974415070 – Παπαλέξη Ιουλιέττα : τηλ 6939047462


Μια γεύση από την κατάσταση στον Μαλλιακό μπορείτε να πάρετε από τα ακόλουθα άρθρα:
Τόνοι νεκρών ψαριών στις ακτές του Μαλιακού
Δυστυχώς κύριοι τα ψάρια αυτοκτονούν... και πρέπει να επιληφθεί το ειδικό τμήμα ιχθυοπαθοψυχολογίας του Υπουργείου Γεωργίας..
Αντιδράστε για την ρύπανση στον Μαλιακό

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγάλο Εύγε στους πολίτες του Μαλιακού , κυρίως για τις προγραμματικές , καταστατικες τους Αρχές. Παντού όπου συμβαίνουν αυτές οι ανεξέλεγκτες προσβολές του φυσικού περιβάλλοντος θάπρεπε οι πολίτες να αντιδρούν ενωμένοι, ασκώντας τα στοιχειώδη συνταγματικά τους καθήκοντα... αλλά και δικαιώματα.Ευθύμης Παπαδημητρίου

Unknown είπε...

Συγχαρητηρια στους Πολίτες του Μαλλιακού! Πολλές ενωμένες φωνές ακούγονται....