Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Χαρτογραφήθηκε η Ποσειδωνία στις Βόρειες ακτές του Κορινθιακού

Έπειτα από αίτημα της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (α.π. 1650/ 3-4-2008) το ΕΛΚΕΘΕ ανέλαβε την χαρτογράφηση των οικοτόπων του θαλάσσιου μετώπου της περιοχής του δικτύου ΝATURA-2000 GR 2450004 (Ναύπακτος-Ιτέα), με έμφαση στα υποθαλάσσια λιβάδια των Αγγειόσπερμων φυτών Posidonia oceanica και Cymodocea nodosa και στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Μεσογειακής Αλιείας στην περιοχή αυτή του Κορινθιακού κόλπου.

Το θαλάσσιο μέτωπο της περιοχής του δικτύου ΝATURA-2000 GR 2450004 (Ναύπακτος-Ιτέα) είναι μια από τις περιοχές με σημαντικά υποθαλάσσια λιβάδια που, ωστόσο, δεν είχε χαρτογραφηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1999-2000.

Λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της Ομοσπονδίας στην παρούσα Φάση οι εργασίες πεδίου δεν περιλαμβάνουν το τμήμα από το Ακρωτήριο Ανδρομάχη μέχρι τον Όρμο Ιτέας (Συκιά).


Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ στην περιοχή Ναυπάκτου – Ιτέας απαντούν υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό καταφύγιο του γόνου στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού. Τα λιβάδια αυτά δεν είναι εκτεταμένα, συγκρινόμενα με εκείνα των ακτών του βόρειου Ιόνιου, ωστόσο για μια ημίκλειστη θαλάσσια περιοχή όπως ο Κορινθιακός η παρουσία τους θεωρείται κρίσιμη για τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στην περιοχή.

Δυστυχώς το Υπουργείο παρόλο που η μελέτη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και έχει κατατεθεί μαζί με τους σχετικούς χάρτες κωλυσιεργεί στο να συμπεριλάβει και τις ακτές του Β. Κορινθιακού στο σύνολο των χαρτών των ήδη χαρτογραφημένων περιοχών της Ελλάδας. Η σημασία του είδους αυτού για το παρόν και το μέλλον της κλειστής και ήδη επιβαρυμένης θάλασσάς μας είναι γνωστή στους ειδικούς και μέσω της καμπάνιας της Greenpeace ως ένα βαθμό και σε εμάς τους κοινούς θνητούς.


ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΖΩΝΤΑΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: