Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Η Ποσειδωνία


Πρόκειται για τα νεκρά φύκια που σχηματίζουν σωρούς στις παραλίες και οι περισσότεροι αποφεύγουν να περνάνε από πάνω τους όταν τα βλέπουν εκεί που κολυμπάνε. Είναι φυτά συγγενή με τα καλάμια, που μετανάστευσαν από την ξηρά στη θάλασσα, με το τέλος της κυριαρχίας των δεινοσαύρων πριν 60 εκατ.χρόνια.Είναι ενδημικό φυτό της Μεσογείου που ζει σε βάθη όχι μεγαλύτερα από 30 μέτρα γιατί χρειάζεται το φως. Ανθίζει μιά φορά στα 10 χρόνια αναπαράγεται με την παραγωγή καρπών που παρασύρονται, εγκαθίστανται και δημιουργούν νέα λιβάδια.Επίσης αναπαράγεται με τα ριζώμάτά τους να επιμηκύνονται ενώ κομμάτια του φυτού που ξεριζώνονται μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα τούφα. Αναπτύσεται εξαιρετικά αργά (μόλις 2εκατ./έτος).Η σημασία του είδους άρχισε να μελετάται μόνο από το 1970.

Ο ρόλος τους στην διατήρηση της ισορροπίας της ολιγοτροφικής (φτωχής σε τροφή για τα ψάρια)Μεσογείου αποδείχθηκε κι ανάλογος με τον ρόλο των κοραλλιών στις τροπικές θάλασσες. Οξυγονώνουν το νερό όπως ακριβώς τα δάση στη στεριά. Οι ρίζες τους σταθεροποιούν το βυθό ενώ τα νεκρά φύκια στις παραλίες εμποδίζουν τη διάβρωση της άμμου και βοηθούν στην αποικοδόμηση οργανικού υλικού στα ιζήματα των ακτών.( Δυστυχώς οι ακτές τα καλοκαίρια "καθαρίζονται" από τις μπουλντόζες...για να γεμίσουν κατόπιν από γόπες, τενεκεδάκια και πλαστικά μπουκάλια!) Με τα φύλλα τους που κυμματίζουν με την κίνηση του νερού παγιδεύουν τα αιωρούμενα σωματίδια και εμπλουτίζουν το βυθό με θρεπτικές ουσίες ενώ επιταχύνουν την ιζηματοποίηση του, σταθεροποιώντας την άμμο. Προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε μια σειρά ειδών ψαριών, αστεριών,θαλάσσιων σαλιγκαριών, αχινών κά.

Εκτός από την άμεση καταστροφή που της προκαλούν οι μηχανότρατες παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες γενικευμένη μείωση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας εξαιτίας των ρύπων.

Στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των περιοχών όπου αναπτύσεται το φυτό πράγμα που θα βοηθούσε ουσιαστικά στην προστασία του.


πηγή Το Θαλάσσιο Περιβάλλον ΔΙΠΕ εκδ. Ελληνικά Γράμματα




Μιά προσπάθεια χαρτογράφησης των λιβαδιών της Ποσιδωνίας έγινε στις Κυκλάδες το καλοκαίρι του 2008 http://www.greenpeace.org/greece/campaigns/oceans/marine-reserves/poseidonia

Δεν υπάρχουν σχόλια: