Αυτή την εποχή σ’όλη την Ελλάδα, κοντά στα ελαιοτριβεία, μοσχοβολάει η βαρειά, χαρακτηριστική μυρωδιά του φρέσκου λαδιού.! Ομως τι γίνονται τα υγρά και οργανικά απόβλητα των ελαιοτριβείων ; Συλλέγονται ή καταλήγουν στην κοντινότερη ρεματιά ή ποτάμι ; Οι ειδικοί λένε οτι «ο «κατσίγαρος», το υγρό μείγμα νερού με 5% ελαιόλαδο και υπολείμματα ελιάς, είναι απόβλητο άκρως τοξικό, αφού 1 κυβικό μέτρο κατσίγαρου ισοδυναμεί με 150 περίπου κυβικά μέτρα αστικών αποβλήτων. Οταν πέφτει στο νερό , όχι μόνο το χρωματίζει μαύρο, αλλά και συντελεί σε μια σειρά απο χημικές αντιδράσεις που αφαιρούν το οξυγόνο απο το υδατικό περιβάλλον».
Σε άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία , τα «απόβλητα» των ελαιοτριβείων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χρήσιμων υλικών, όπως είναι τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τα καλλυντικά, οι εδαφοβελτιώσεις, οι ζωοτροφές και τα στερεά βιοκαύσιμα ! Τι γίνεται στην Ελλάδα , την τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα 2700 ελαιοτριβεία ; Πόσα απο αυτά έχουν αναβαθμιστεί ώστε να γίνουν απο τριφασικά, διφασικά ; Πόσα πυρηνελαιουργεία έχουν αναβαθμιστεί ; Ποιός ελέγχει που καταλήγουν τα «άχρηστα» απόβλητα των ελαιοτριβείων ; Υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός? ή επαφίεται η Διοίκηση ...στον πατριωτισμό των επιχειρηματιών ; Ειναι άλλο ένα θέμα που θάξιζε να ανησυχεί και να προβληματίζει τους ενεργούς πολίτες των περιοχών που στηρίζουν την αδύναμη οικονομία τους με την ευλογία της ελαιοπαραγωγής...
Περισσότερα για το θέμα:
http://ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category§ionid=9&id=240&Itemid=85
http://www.fokidanews.gr/news/798/kleinei-o-elaioyrgikos-synetairismos-sta-opla-gia-ta-apoblita-elaiokomias
http://www.fokidanews.gr/news/795/polemos-gia-ta-apoblita
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου