Δευτέρα, 6 Απριλίου 2009

To ψήφισμα της χτεσινής συνάντησης στην Καλοσκοπή

Συγκέντρωση στην Καλοσκοπή ενάντια στην τρομοκρατία

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τρομοκρατία των κερδοσκόπων, που καταστρέφουν το φυσικό πλούτο της Γκιώνας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην πλατεία της Καλοσκοπής Γραβιάς (Φωκίδα) εκατοντάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι των χωριών της Γκιώνας και της ευρύτερης περιοχής.

Εξάλλου, η κινητοποίηση είχε και χαρακτήρα συμπαράστασης στον ενεργό υπερασπιστή του περιβάλλοντος Στέφανο Κόλλια, που θρασύδειλοι του κατέστρεψαν ολοσχερώς το σπίτι με εμπρησμό.

Οι συγκεντρωμένοι στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία στο σπίτι του θύματος των τρομοκρατών φωνάζοντας συνθήματα. (Φωτο1, Φωτο2)

Επίσης, συνέταξαν και εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Των Συγκεντρωμένων στην Καλοσκοπή στις 5 Απριλίου 2009

Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια, μέλους της Κίνησης για την Σωτηρία της Γκιώνας, στην Καλοσκοπή Φωκίδας, ξημερώματα Δευτέρας 30 Μαρτίου.

Η επίθεση αυτή δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών μηνών, προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού, ξυπνώντας μνήμες του ολοκαυτώματος του χωριού από τους φασίστες κατακτητές.

Δεν είναι τυχαίο που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν»

· Την πρώτη φορά στις 26/12/08, λίγες μέρες μετά από συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κίνηση στον Αποστολιά στις 14/12, με μαζική συμμετοχή κατοίκων των χωριών, στην οποία εμφανίστηκαν «αυθόρμητα» ένστολοι εργαζόμενοι της εταιρίας S&B με πρόθεση να την διαλύσουν

· Τη δεύτερη φορά στις 30/3, λίγες μέρες μετά την κατάθεση ένστασης κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας ΕΛΜΙΝ από την Κίνηση και άλλους φορείς της περιοχής

Είναι φανερό ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη δημιουργία της Κίνησης, γιατί αυτή συσπείρωσε τους κατοίκους της περιοχής και εξέφρασε την οργή και αγανάκτηση για την καταστροφή που συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιριών. Μια δραστηριότητα που προκαλεί εξάντληση των υδάτινων πόρων, ρύπανση νερών και εδαφών, καταστροφή των δασών, της χλωρίδας και πανίδας (εξορύξεις πραγματοποιούνται και μέσα σε περιοχές NATURA), και κατά συνέπεια υποβάθμιση της ζωής, καταστροφή παραδοσιακών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία), εμπόδια σε κάθε προσπάθεια διαφορετικού τύπου ανάπτυξης.

Όλα αυτά βέβαια με τη συναίνεση των αρμοδίων αρχών (υπουργείων και τοπικών αρχών) και κάτω από την ομπρέλα μιας απαρχαιωμένης νομοθεσίας χουντικής έμπνευσης (Μεταλλευτικός Κώδικας) η οποία ταυτίζει το δημόσιο συμφέρον με τα συμφέροντα των εταιριών. Έτσι χρόνια τώρα στην περιοχή έχει επιβληθεί ένα μονοδιάσταστο μοντέλο «ανάπτυξης» που απαξιώνει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να δώσει ζωή στα χωριά, με σοβαρό ενδεχόμενο αν κάποια στιγμή η οικονομικές συγκυρίες το επιβάλλουν (πτώση τιμών βωξίτη) να μετατραπεί η περιοχή σε ένα νέο Μαντούδι.

Δυστυχώς οι τρομοκράτες εμπρηστές δεν κρύβονται μόνο στο σκοτάδι της νύχτας, αλλά καλύπτονται και από το σκοτάδι της απουσίας ερευνών από την πλευρά των αρμοδίων αρχών και κυρίως από το σκοτάδι του γενικότερου κλίματος εκφασισμού της κοινωνικοπολιτικής ζωής που έχει στόχο την κατάπνιξη κάθε φωνής που αντιστέκεται και διεκδικεί

Απευθυνόμενοι στους εμπνευστές και δράστες της αποτρόπαιας αυτής πράξης δηλώνουμε απερίφραστα πως αυτή τη φορά κατάφεραν να πετύχουν πολύ περισσότερα από την καταστροφή ενός σπιτιού

· Να μας πεισμώσουν και να μας συσπειρώσουν περισσότερο

· Να διευρυνθεί το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης

· Να μαζικοποιηθεί ο αγώνας μας

Καλούμε:

θεσμικούς φορείς και συλλογικότητες να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιες ενέργειες

Απαιτούμε:

· Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού

· Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών

· Να ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς με το πρόβλημα της καταστροφής της Γκιώνας

Από Τον Εμπρησμό Κρατάμε Τη Φωτιά,

Να Φωτίζει Τους Αγώνες Μας

Τους Χαρίζουμε Τις Στάχτες Της Βάρβαρης

& Απάνθρωπης Ενέργειας

Η Αλληλεγγύη & Ο Αγώνας Είναι Τα «Όπλα» Μας

Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Το παρόν ψήφισμα προσυπέγραψαν και οι πιό κάτω:

ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ (αλφαβητικά)

 • Αθηναϊκός ορειβατικός σύλλογος
 • Δίκτυο για τη διάσωση του Κορινθιακού
 • Δίκτυο για τη σωτηρία Ασωπού Ευβοϊκού
 • Ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων τμήμα Πελοποννήσου
 • Επιτροπή για τη διάσωση του Ελαιώνα
 • Κωστής Γιωργάκης, Ομοσπονδία ΣΕΤΕΕ
 • Οικολογική κίνηση Αντίκυρας «η ’ρτεμις»
 • Όμιλος φίλων του δάσους Ν. Φθιώτιδας
 • Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «Η ΑΛΚΥΩΝ»
 • Ορειβατικός σύλλογος ’μφισσας
 • Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο για το περιβάλλον
 • Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης
 • Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ»
 • Παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων Χαλκιδική
 • Παρμενόπουλος Βαγγέλης, ΤΕΕ Αν. Στερεάς
 • Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό
 • Πολιτιστικός σύλλογος Αποστολιά
 • Πολιτιστικός σύλλογος Καστελλίων
 • Πρωτοβουλία Ν. Κορινθίας για τη σωτηρία του Κορινθιακού
 • Σύλλογος γυναικών Πανόρμου
 • Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Πανόρμου
 • Σύλλογος εργαζομένων Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας
 • Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

· Εφημερίδα «Δρυάς»

· Περιοδικό «Γαλέρα»

· Περιοδικό «οικολογείν»

· Ραδιοφωνικός σταθμός «το κόκκινο»

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

· Δημοτική κίνηση «Ανοιχτή πόλη»

· Οικολόγοι Πράσινοι

· Πολιτική κίνηση «η αξιοπρέπεια»

· ΣΥΡΙΖΑ:

Τσούκαλης βουλευτής

Θεματική περιβάλλοντος

Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας

Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας


Ταυτόχρονα ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στον Στέφανο Κόλλια αναπτύχθηκε, με απόφαση να χτιστεί ξανά το πατρογονικό σπίτι, πολύ καλύτερο και δυνατότερο από το παλιό. Για το λόγο αυτό καλούνται όσοι μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία να τον ενημερώσουν. Επίσης όσοι θέλουν να στείλουν οικονομική ενίσχυση να βάλλουν χρήματα στον συνημμένο λογαριασμό της οικογένειας Κόλλια.


ΚΟΛΛΙΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (Φοίβος Ταξιάρχης)
ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: 721 / 310473-74

ΙΒΑΝ: GR8201107210000072131047374

Στέφανος Κόλλιας τηλ: 69813105562 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα από τη Χαλκιδική!
Θα ήταν χρήσιμος και ο κατάλογος των οργανώσεων και φορέων που επικύρωσαν το ψήφισμα.

Ανώνυμος είπε...

Xωρίς να θέλω να μειώσω τη συνεισφορά οποιουδήποτε πολιτικού φορέα στον αγώνα για τη Γκιώνα και την Οίτη, θεωρώ ότι θα είναι λάθος μας να δοθεί η εντύπωση ότι η κινητοποίηση των κατοίκων υποκινείται ή οργανώνεται από ανθρώπους που έχουν κομματικά κίνητρα. Λέω λάθος ΜΑΣ γιατί ο αγώνας για τα δάση και τα βουνά της χώρας μας είναι κοινός, είτε αυτά βρίσκονται στη Χαλκιδική είτε στη Γκιώνα.

Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ ότι εκτιμώ τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα για τη Γκιώνα, όπως και τη συμπαράσταση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Όμως βρίσκω ιδιαίτερα ανησυχητικά κάποια σχόλια που εμφανίστηκαν και στο δικό μας μπλογκ, ότι οι κινήσεις για την προστασία Γκιώνας και Οίτης είναι "τοπικά παρακλάδια του ΣΥΡΙΖΑ".

Οι αντίπαλοι μας θέλουν να υποβιβάσουν αυτόν τον αγώνα ως υποκινούμενο από την αντιπολίτευση (όχι βέβαια την αξιωματική). Εμείς πρέπει να τους αποδείξουμε ότι δεν είναι. Εμάς δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά οφέλη ή οι ζημίες κανενός κόμματος. Ο αγώνας αυτός είναι των πολιτών και τα κόμματα απλά συμπαραστέκονται. Ακολουθούν, δεν μπαίνουν μπροστά για να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλιώς λυπάμαι, αλλά το έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Δεν θέλουμε να κάνουμε τους πολύξερους, αλλά με πάνω από δέκα χρόνια τέτοιων αγώνων στην πλάτη μας, μπορούμε πια να πούμε ότι καμία κομματική "ομπρέλα" δεν ωφέλησε κανέναν αγώνα.

Για τους παραπάνω λόγους, εγώ πήρα την πρωτοβουλία και δημοσίευσα τη λίστα των συμμετεχόντων στη συνάντηση της Καλοσκοπής με αλφαβητική σειρά.

Μαρία Καδόγλου