Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Νεαροί , Βία και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια


το άρθρο αναρτήθηκε από την Ειρήνη - Αγάπη Κορφιά,

Εκπαιδευτικό Πληροφορικής της Σχολής Expertin Ερατεινής


ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ παιχνίδια είναι κάτι περισσότερο από αναψυχή υψηλής τεχνολογίας. Είναι γεγονός ότι δοκιμάζουν τις ικανότητές του παιδιού και καταπολεμούν την ανία.

Κάνουν όμως ακόμα περισσότερα. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να οξύνουν τα αντανακλαστικά του, και μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνουν την παρατηρητικότητα. Μερικά μάλιστα ίσως ενισχύουν ακόμη και τις ικανότητές του στα μαθηματικά και στην ανάγνωση. Επιπλέον, το πιο καινούριο ηλεκτρονικό παιχνίδι πιθανότατα θα γίνει θέμα συζήτησης στην αυλή του σχολείου. Αν το παιδί σας έχει ασχοληθεί με αυτό, τότε πρέπει να πάρετε θέση.

Η απόφαση για το αν μπορεί να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια ανήκει στους γονείς. Αν οι γονείς επιτρέπουν κάτι τέτοιο, πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκουν παιχνίδια ενδιαφέροντα αλλά και αποδεκτά από ηθική άποψη. Γιατί, όμως, γονείς χρειάζεται να δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή;

Η Σκοτεινή τους Πλευρά!

Συζητώντας με τα παιδιά μαθαίνουμε γιατί ελκύονται στο να παίζουν. Τα παιχνίδια για κομπιούτερ είναι συναρπαστικά, είναι φοβερά αλλά δεν είναι όλα τα παιχνίδια ακίνδυνα. Πολλά παιδιά παραδέχονται: «Φτάνεις στο σημείο να κάνεις πράγματα μέσα στο παιχνίδι που δεν θα έκανες ποτέ στην πραγματικότητα—χωρίς να μπεις σε μπελάδες δηλαδή».

Τι είδους συμπεριφορά προάγουν αυτά τα παιχνίδια;

Πολλά παιχνίδια προωθούν απροκάλυπτα την ανηθικότητα, την αισχρολογία και τη βία. Κάποια παιχνίδια ωραιοποιούν τις αποκρυφιστικές πράξεις. Δυστυχώς, για να είναι δημοφιλές ένα παιχνίδι πρέπει χαρακτηρίζεται από «πολέμους συμμοριών, χρήση ναρκωτικών, απερίφραστο σεξουαλικό περιεχόμενο, αισχρή γλώσσα, έντονη βία, αίμα και φρικαλεότητες». Και κάθε νέα έκδοση φαίνεται ότι κάνει τα προηγούμενα παιχνίδια να δείχνουν συγκριτικά ήπια. Πρέπει επίσης να αναφερθούμε πως τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να παίζονται ζωντανά στο διαδίκτυο. Αυτή η δυνατότητα δίνει εντελώς καινούρια διάσταση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από το κομπιούτερ στο σπίτι του κάποιο παιδί ή νεαρός μπορεί να ανταγωνιστεί ανθρώπους που ζουν στην άλλη, άκρη του κόσμου.

Τα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή. Σε αυτά, οι συμμετέχοντες δημιουργούν χαρακτήρες στο διαδίκτυο—ανθρώπους, ζώα ή συνδυασμό και των δύο—που ζουν σε έναν κόσμο φτιαγμένο στο κομπιούτερ ο οποίος αποτελείται από χιλιάδες άλλους παίκτες. Αυτός ο διαδικτυακός κόσμος περιέχει καταστήματα, αυτοκίνητα, σπίτια, χορευτικά κέντρα, οίκους ανοχής—στην ουσία είναι αντίγραφο του πραγματικού κόσμου. Οι παίκτες σε αυτά τα παιχνίδια μπορούν να ανταλλάσσουν άμεσα μηνύματα μεταξύ τους καθώς οι χαρακτήρες που έχουν δημιουργήσει στο κομπιούτερ—τα άβατάρ τους, όπως ονομάζονται—αλληλεπιδρούν.

Τι συμβαίνει σε εκείνους τους εικονικούς κόσμους; Απλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε δραστηριότητες στις οποίες δεν θα συμμετείχαν, ούτε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, ποτέ στην πραγματική ζωή, το σεξ είναι κάτι σύνηθες, όπως και η πορνεία. Μόνο με το πάτημα λίγων κουμπιών, οι παίκτες μπορούν να κάνουν τα άβατάρ τους να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες από τον πραγματικό κόσμο μιλάνε για το σεξ μέσω άμεσων μηνυμάτων. Επιπρόσθετα, εκείνοι οι κόσμοι είναι «γεμάτοι από εικονικά εγκλήματα, μαφιόζους, προαγωγούς, εκβιαστές, πλαστογράφους και δολοφόνους. Πρέπει να εκφράσουμε ακόμη την ανησυχία για δραστηριότητες οι οποίες θα ήταν παράνομες στον πραγματικό κόσμο, όπως η περίπτωση ενός οίκου ανοχής ο οποίος πραγματοποιεί φαντασιώσεις βιασμού ή ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις χρησιμοποιώντας άβαταρ που μοιάζουν με παιδιά.

Γιατί Έχει Σημασία η Επιλογή

Εκείνοι που παίζουν αυτά τα παιχνίδια, τα οποία περιγράφουν παραστατικά σκηνές βίας ή σεξ, ίσως πουν: «Κανείς δεν παθαίνει κάτι κακό. Αυτά δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Πρόκειται απλώς για παιχνίδι».

Αλλά μην ξεγελιέστε από τέτοια εσφαλμένη λογίκευση!

Από τις ίδιες του τις πράξεις αναγνωρίζεται ένα παιδί, ως προς το αν οι ενέργειές του είναι αγνές και ευθείες. Αν αποκτήσει τη συνήθεια να παίζει βίαια, ανήθικα ηλεκτρονικά παιχνίδια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άτομο με αγνό και ευθύ νου;

Γονείς, πως θέλετε να είναι πραγματικά τα παιδιά σας;!

Μελέτες δείχνουν επανειλημμένα ότι η βίαιη ψυχαγωγία αυξάνει την επιθετικότητα εκείνων που την παρακολουθούν. Η διαδραστική φύση των βιντεοπαιχνιδιών συνεπάγεται ότι αυτά ασκούν ισχυρότερη επίδραση από την τηλεόραση. Το να επιλέξει κάποιος να παίξει βίαια ή ανήθικα παιχνίδια είναι σαν να επέλεγε να παίξει με ραδιενεργά απόβλητα—οι καταστροφικές συνέπειες ίσως να μην είναι άμεσα ορατές, αλλά είναι αναπόφευκτες. Με ποιον τρόπο; Η έκθεση σε μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας μπορεί να καταστρέψει το επικάλυμμα του στομαχιού και να επιτρέψει σε βακτήρια των εντέρων να εισβάλουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν ασθένειες. Παρόμοια, η έκθεση σε παραστατικές σκηνές σεξ και αποτροπιαστικής βίας έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την αίσθηση ηθικής του παιδιού σας και να επιτρέψει σε ακατάλληλες σαρκικές επιθυμίες να κυριεύσουν τον τρόπο σκέψης και τις ενέργειές του παιδιού σας .

Ως γονέας, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους και να τους αποφεύγει;

Δεν θα πετύχετε πολλά αν καταδικάζετε ολόκληρη τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ή αν υποστηρίζετε με δογματικότητα ότι αυτά τα παιχνίδια είναι πέρα για πέρα χάσιμο χρόνου. Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα παιχνίδια κακά. Ωστόσο, μπορούν να είναι εθιστικά και χρονοβόρα. Έτσι λοιπόν, προσπαθήστε να αναλύσετε την ποσότητα χρόνου που δαπανάει το παιδί σας όταν παίζει τέτοια παιχνίδια. Επίσης, εξετάστε το είδος των παιχνιδιών που φαίνεται να ελκύουν το παιδί σας. Θα μπορούσατε μάλιστα να του θέσετε ερωτήσεις όπως αυτές:

▪ Ποιο παιχνίδι είναι το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους συμμαθητές σου;

▪ Τι συμβαίνει στο παιχνίδι;

▪ Γιατί πιστεύεις ότι αυτό το παιχνίδι είναι τόσο δημοφιλές;

Ίσως ανακαλύψετε ότι το παιδί σας γνωρίζει περισσότερα για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από όσα νομίζατε! Ίσως μάλιστα να έχει παίξει παιχνίδια τα οποία θεωρείτε απαράδεκτα. Αν συμβαίνει αυτό, μην αντιδράσετε υπερβολικά. Αυτή είναι μια ευκαιρία να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δυνάμεις αντίληψής του. Να κάνετε ερωτήσεις που θα βοηθήσουν το παιδί σας να προσδιορίσει το γιατί ελκύεται σε απαράδεκτα παιχνίδια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση σαν και αυτήν:

▪ Μήπως νιώθεις πως είσαι στο περιθώριο επειδή δεν σου επιτρέπεται να παίζεις αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι;

Όπως αναφέρθηκε οι νέοι ίσως παίζουν κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι για να έχουν κάτι να πουν με τους συνομηλίκους τους. Αν συμβαίνει αυτό με το παιδί σας, πιθανότατα δεν θα χειριστείτε την κατάσταση όπως θα τη χειριζόσασταν αν ανακαλύπτατε ότι το παιδί σας ελκύεται σε παιχνίδια που περιέχουν φρικιαστική βία ή σεξ. Τι γίνεται, όμως, αν το παιδί σας πράγματι ελκύεται από τα αρνητικά στοιχεία ενός παιχνιδιού; Μερικά νεαρά άτομα ίσως ισχυριστούν αμέσως ότι δεν επηρεάζονται από τις φρικαλεότητες που απεικονίζονται στο κομπιούτερ. “Το γεγονός ότι κάνω κάτι τέτοιο στην οθόνη δεν σημαίνει ότι θα το κάνω και στην πραγματικότητα”, επιχειρηματολογούν. Αν νιώθει το παιδί σας έτσι, στρέψτε την προσοχή του εξηγώντας με αγάπη και λογική τα αποτελέσματα της βίας και της σεξουαλικής ανηθικότητας ή οποιασδήποτε άλλης αχρείας συνήθειας προάγεται απο αυτά τα παιχνίδια η οποία μπορεί να καταστρέψει την αίσθηση ηθικής του παιδιού σας. Κάποιοι ειδικοί συστήνουν τα ακόλουθα:

▪ Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια σε απομονωμένο μέρος, όπως στο υπνοδωμάτιό του.

▪ Να θέτετε βασικούς κανόνες (για παράδειγμα, όχι παιχνίδια προτού τελειώσουν τα μαθήματα ή το βραδινό φαγητό ή κάποια άλλη σημαντική δραστηριότητα).

▪ Να τονίζετε την αξία εναλλακτικών δραστηριοτήτων οι οποίες απαιτούν σωματική άσκηση.

▪ Να παρακολουθείτε τα παιδιά σας όταν παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια—ή, ακόμη καλύτερα, να παίζετε πότε πότε μαζί τους.

Βέβαια, για να καθοδηγείτε τα παιδιά σας στο ζήτημα της ψυχαγωγίας, χρειάζεται να έχετε παρρησία. Έτσι λοιπόν, αναρωτηθείτε: “Τι είδους τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες παρακολουθώ εγώ;”

Μην ξεγελιέστε—αν έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά, τα παιδιά σας θα το καταλάβουν!

Γονείς να είστε ενεργό πρότυπο για τα παιδιά σας! Τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής τους είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για εκείνα και σας χρειάζονται! Ενσταλάξετε στην καρδιά του παιδιού σας με τρυφερότητα και καλοσύνη δίκαιες αρχές και στη συνέχεια γυμνάστε τις δυνάμεις αντίληψης τους προκειμένου να διακρίνουν το σωστό από το εσφαλμένο.

Παρακολουθήσαμε όλοι το τραγικό γεγονός που εξελίχθηκε χθες στην Σχολή του ΟΑΕΔ στο Ρέντη με το 19χρονο νεαρό θύτη - θύμα που πήγε αποφασισμένος να προκαλέσει μακελειό, επειδή δεν άντεχε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, την απαξίωση.....

Αυτά τα γεγονότα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας βάλουν σε εγρήγορση και σοβαρό προβληματισμό όλους μας, εκπαιδευτικούς και γονείς, επειδή στις μέρες μας δυστύχως εκείνο που διαπλάθει τις διάνοιες και τις ψυχές των παιδιών μας είναι μια αρρωστημένη, διεφθαρμένη κατάσταση, γεμάτη υποκρισία και προβλήματα, ψυχρή από συναισθήματα και παγερά αδιάφορη για την πραγματική αξία της ανθρώπινης ζωής και το νόημα της ...

Στην καλύτερη περίπτωση αυτός ο νεαρός θα έπασχε εδώ και καιρό από κατάθλιψη και μάλιστα βαριάς μορφής και από ότι αποδείχθηκε και επικίνδυνης .... Αναρωτηθήκατε πόσοι είναι οι θύτες που το σκότωσαν πριν από τον εαυτό του???

Αναρωτηθήκατε και εάν όχι να προβληματιστείτε ΑΜΕΣΑ για το πόσα παιδιά υπάρχουν σε αυτή την σιωπηλή και οδυνηρή κατάσταση και απλά είναι ζήτημα χρόνου να το εκδηλώσουν???

ΓΟΝΕΙΣ, φτιάξτε οικογένειες για τα παιδιά σας!!!

ΓΟΝΕΙΣ, η προσωπική σας ζωή είναι τα παιδιά σας και να την απολαμβάνετε μαζί τους!!!

ΓΟΝΕΙΣ, Μη βάζετε άλλους (τηλεόραση, PlayStation, Internet κτλ) να καλύπτουν το μοναδικό, αξιοσέβαστο και θεόδοτο ρόλο σας!!!

Οι υγιείς οικογένειες είναι δείγμα Πολιτισμού...

Γονείς...... που είναι ο Πολιτισμός μας???

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο και πάλι στην ειρήνη-Αγάπη.Εξαιρετικά χρήσιμο το κείμενό της για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.ελπίζω το καλοκαίρι να βρίσκεται στην περιοχή μας να ενημερώνει μεγάλους και παιδιά, σε δημόσιες εκδηλώσεις ή σε ιδιαίτερα απογευματινά/βραδυνά μαθήματα/φροντιστήριαδιών. Ως πατέρας παιδιών στην εφηβεία που προσπαθεί να ενημερώνεται σχετικά , ευχαριστώ θερμά..Ευθύμης Π.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο και πάλι στην Eιρήνη-Αγάπη.Εξαιρετικά χρήσιμο το κείμενό της για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.Eλπίζω το καλοκαίρι να βρίσκεται στην περιοχή μας να ενημερώνει μεγάλους και παιδιά, σε δημόσιες εκδηλώσεις ή σε ιδιαίτερα απογευματινά/βραδυνά μαθήματα/φροντιστήρια. Ως πατέρας παιδιών στην εφηβεία που προσπαθεί να ενημερώνεται σχετικά,την ευχαριστώ θερμά..Ευθύμης Π.