Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας.

Καλά που υπάρχουν και αυτές οι "παγκόσμιες μέρες¨για να θυμόμαστε αυτά που ξεχνάμε όλο το χρόνο..Αυτό συμβαίνει και με το πρόβλημα της φτώχειας και της πείνας . Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, γνωστός μάρτυρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα , είχε πεί κάποτε : "Γιατί να υπάρχει πείνα και στέρηση σε οποιαδήποτε χώρα , σε οποιαδήποτε πόλη, σε οποιοδήποτε τραπέζι, όταν ο άνθρωπος έχει πόρους και γνώση να εξασφαλίσει σε ολη την ανθρωπότητα τα αναγκαία για την επιβίωση ; Δεν υπάρχει έλλειμμα στα υλικά αποθέματα. το έλλειμμα υπάρχει στην ανθρώπινη θέληση".
Σήμερα, 41 χρόνια μετά, κάθε έξη δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί, απο πείνα, όταν υπάρχει τροφή για όλους. Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού τροφίμων του ΟΗΕ υποστηρίζουν οτι ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ένας στους έξη κατοίκους στον πλανήτη, δεν έχει αρκετή τροφή, όταν πολλοί κάτοικοι των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών πασχίζουν... να αδυνατίσουν απο την υπερκατανάλωση θερμίδων..
Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα..60% των παιδικών θανάτων οφείλεται στον υποσιτισμό...Ποιός φταίει γι'αυτή την κατάσταση ; Σίγουρα οι κυβερνήσεις και οι ελίτ 8 ή 20 χωρών που παίρνουν τις αποφάσεις για τους κατοίκους 180 χωρών..Κανείς μας δβέβαια δεν είναι ανεύθυνος . Ακόμη και η Ελλάδα που έχει δεσμευτεί να δίνει δίνει βοήθεια στο ύψος του 0,7 % του εισοδήματός της δίνει όμως μόνο ο,2%. Το ίδιο γνεται με τις πλούσιες χώρες της Ευρ. Ενωσης που με το ένα χέρι δίνει αναπτυξιακή βοήθεια και με το άλλο την παίρνει πίσω...μέσα απο τις εμπορικές συμφωνίες που επιβάλλει στις φτωχές χώρες..
Η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη κατορθώσει, παρά τις αναμφισβήτητες προόδους σε πολλά επίπεδα, να καθιερώσει μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση και ένα παγκόσμιο οικονομικό συμβούλιο, με εποπτεία του ΟΗΕ, που να φροντίζει για τα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η πείνα, οι ασθένειες, ο αναλφαβητισμός και η δημιουργική απασχόληση όλων των ανθρώπων, με δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου...Τα αιτήματα αυτά προβάλλονται μόνο απο κάποιους "περίεργους τύπους" , στα πλαίσια ενός παγκόσμιου κοινωνικού φόρουμ, που φωνάζουν και παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και συμμετοχική δηημοκρατία σ'όλο τον κόσμο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: