Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Εναλλακτικά Βραβεία Νόμπελ !

Στοκχόλμη. Το "Ιδρυμα για Τίμια ζωή" της Σουηδίας απένειμε ειδικά τιμητικά , εναλλακτικά Βραβεία Νόμπελ, σε ανθρώπους που με το παράδειγμα της ζωής τους λειτούργησαν ως Εγερτήριο για τη κατοχύρωση του κοινού μας μέλλοντος. Τα εναλλακτικά βραβεία δόθηκαν στην Αιθιοπία, το Κονγκό και τη Νέα Ζηλανδία. Τιμήθηκαν τέσσερες προσωπικότητες για τα κατορθώματά τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση ασθενειών και την κατάργηση των ατομικών όπλων.
Ο καναδός ζωολόγος Ντέηβιντ Ζουζούκι (73) βραβεύτηκε για την διαφωτιστική δουλειά που έκανε επι 20 χρόνια για τους κινδύνους απο την κλιματική αλλαγή.
Ο βιολόγος Ρενέ Κόνγκο (48) τιμήθηκε για την προσφορά του για την διατήρηση των δασών στη δημοκρατία του Κονγκό.
Τέλος η γιατρίνα Κατερίνα Χάμλιν, απο την Αυστραλία (85), τιμήθηκε για τη προσφορά της σε θέματα ιατρικής περίθαλψης γυναικών, επι 50 χρόνια, στην Αιθιοπία . ( Τα δύο τελευταία βραβεία συνοδεύονται και απο χρηματική ενίσχυση 50.οοο ευρώ, ποσό αρκετά σημαντικό για τις χώρες όπου δρούν οι βραβευθέντες).
Τα εναλλακτικά βραβεία ανατρέχουν στο 1980 οπότε αποφασίστηκε απο το Ϊδρυμα Γιάκομπ φον Υξκύλ η καθιέρωση βραβείων που να αποτελούν κριτική στα παραδοσιακά βραβεία Νόμπελ που κατα κανόνα απονέμονται σε εκπροσώπους των πλούσιων δυτικών χωρών.
Η πρωθύστερη απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ..για τις προθέσεις του.. αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: