Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Προβλήματα στην αλιεία !

Οι ψαράδες του Αμβρακικού Κόλπου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το φυτοπλαγκτόν που έχει θεριέψει λόγω του ευτροφισμού που έχει προκληθεί απο τα λιπάσματα, νιτρικά και φωσφορικά που χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα οι καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής. Οι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους και αντί για ψάρια πιάνουν..φυτοπλαγκτόν, που βαραίνει και βρωμίζει τα δίχτυα τους , που χρειάζονται μέρες για να καθαριστούν... Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αλιευτικών συλλόγων Ηπείρου, δήλωσε την απόφαση των ψαράδων να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.. Ενάντιον τίνος άραγε , Ενάντια στην πλεονεξία και άγνοια των συμπατριωτών τους..ή ενάντια στην ανύπαρκτη αειφορική περιβαλλοντική πολιτική των υπεύθυνων των τελευταίων πενήντα χρόνων..Πάντως για καλό και για κακό έστειλαν και κάποια δείγματα νερού στο Βιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο γνωστός μας για το ενδιαφέρον του για την κατάσταση του Κορινθιακού, καθηγητής βιολογίας κ. Κουτσικόπουλος γνωμάτευσε οτι το φαινόμενο οφείλεται και στην αυξημένη θερμοκρασία που ευνόησε τον πολλαπλασιασμό τοπυ πλαγκτόν. Μόλις χειμωνιάσει το πλαγκτόν μόνο του θα πεθάνει και θα αποσυντεθεί μέσα στο νερό..
Γεγονός πάντως είναι οτι η κατάσταση του Αμβρακικού χειροτερεύει κάθε χρόνο αφού πρόκειται για ένα κλειστό κόλπο και ένα οικοσύστημα που δεν το παρακολουθεί και δεν το προστατεύει κανείς..Οι ψαράδεςσιγά σιγά εγκαταλείπουν την αλιεία..αναζητώντας αλλού επίλυση του βιοποριστικού τους προβλήματος....
Ας ελπίσοπυμε ο τι δεν θα ζήσουμε, στα χρόνια που έρχονται, ανάλογες θλιβερές καταστάσεις και στον δικό μας κλειστό και απειλούμενο απο ποικίλλες ανθρώπινες δραστηριότητες Κορινθιακό Κόλπο....(Πηγή είδησης .Εφημερίδα το "Εθνος", 15/10/09).

Δεν υπάρχουν σχόλια: