Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με θέμα τον Κορινθιακό 29/10-1/11 στην Ιτέα


Δελτίο Τύπου

Εκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας

'' ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ: Η ομορφιά που χάνεται''
Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ", οι Πολίτες της Φωκίδας για τον Κορινθιακό και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Παραλιακής Φωκίδας σας καλούν σε ένα μαγικό ταξίδι στο βυθό του Κορινθιακού κόλπου.Στο Παλαιό Δημαρχείο της Ιτέας από την Παρασκευή 30 Οκτώβρη έως και την Κυριακή 1 Νοέμβρη.


Ώρες : Παρασκευή 5-8μμ, Σάββατο και Κυριακή 10-1μμ και 5-8μμ.

Πρόγραμμα:
Παρασκευή 30/10 ώρα 6μμ: Ομιλία του κ. Χρ. Κατσαρού (Καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προέδρου της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας) με θέμα: «Φύκη, άνθρωπος και περιβάλλον»

Σάββατο 31/10 ώρα 11πμ: Ένα παραμύθι για τον Κορινθιακό. (Γράψτε κι εσείς ένα παραμύθι κι ελάτε να το μοιραστούμε).
Κυριακή 1/11 ώρα 6μμ: Τα δελφίνια του Κορινθιακού, κα Κ. Σκώττη
Παλαιό Δημαρχείο Ιτέας

Δυό λόγια...


O Σύλλογος Ερασιτεχνών Αυτοδυτών "ΤΗΘΥΣ",οι Πολίτες της Φωκίδας για τον Κορινθιακό και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Παραλιακής Φωκίδας συνδιοργανώνουν σε διάφορα σημεία του Κορινθιακού κι όχι μόνο, έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας μελών του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ που με τη μοναδική ματιά τους αποτυπώνουν την ομορφιά και το φυσικό πλούτο της θάλασσάς μας.


Πρόκειται για φωτογραφίες τραβηγμένες τα δύο τελευταία χρόνια (2008-2009), σε διάφορα σημεία του Κορινθιακού κόλπου σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 15-20μ..


Ο Κορινθιακός κόλπος «ενώνει» τη Ρούμελη με την Πελοπόννησο αποτελώντας πανάρχαιο δίαυλο επικοινωνίας, πολιτισμού και εμπορίου μεταξύ ανατολής και δύσης. Είναι μια κλειστή, ανεξερεύνητη, βαθιά θάλασσα (980μ.) με απόκρημνες πλαγιές όπου εκδηλώνεται πλήθος γεωλογικών φαινόμενων.
Παγκόσμια μοναδικός για τα μεικτά κοπάδια δελφινιών του, αποτελεί ερευνητικό πεδίο για τους επιστήμονες της κητολογίας και βρίσκεται στον κατάλογο των προτεινόμενων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών(ΘΠΠ) για τα κητώδη, από τη διεθνή συμφωνία ACCOBAMS. Αποτελεί μια θάλασσα πλούτου που έθρεψε και χάρισε μέλλον σε γενιές ολόκληρες.


Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη μελέτης και προστασίας του σπουδαίου αυτού θαλάσσιου βιότοπου.


Να παρουσιάσει μέρος της απρόσμενης ομορφιάς του ,να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν στη διατήρηση και την ορθή διαχείριση του πολύτιμου και σπάνιου αυτού οικοσυστήματος. Να προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.


Έτσι ώστε όλοι μαζί να δραστηριοποιηθούμε και να συνεργαστούμε για τη διατήρηση και μακροβιότητα της θάλασσάς μας. Είναι καιρός όλοι μας να διαισθανθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τους άμεσους κινδύνους (ατομικές καθημερινές, επιχειρηματικές δραστηριότητες) που απειλούν τον Κορινθιακό.


Για να αποφύγουμε τα χειρότερα και τη διαφαινόμενη, οικολογική καταστροφή που θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για όλους μας.


Ευχαριστούμε: όλους όσους προσέφεραν το χρόνο, τις γνώσεις και το μεράκι τους για να στηθεί και να"ταξιδεύει" η έκθεση αυτή. Για τη μέχρι τώρα φιλοξενία:


Τον Σύλλογο Απανταχού Πανορμιτών Φωκίδας,
τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας Φωκίδας,
το Δημοτικό Σχολείο Ερατεινής Φωκίδας,
τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευ Ζην, Ροζενών Κορινθίας,
το Δήμο Κέας
και το Δήμο Ιτέας.
Τον τύπο που πρόβαλε την προσπάθειά μας, με σεβασμό στη δεοντολογία που διέπει το διαδίκτυο. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και τα πολύτιμα σχόλια.


Πάνω από όλα ευχαριστούμε τους μεγάλους επίσημους επισκέπτες μας:
τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς!!!


Αν ενδιαφέρεστε να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι ή να φιλοξενήσετε την έκθεση παρακαλούμε δηλώστε το στην ηλεκτρ. διεύθυνση: politesfokidas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: