Παρουσίαση της έρευνας που προκάλεσε τη μήνυση Μυτιληναίου στους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας
Με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερευνών για τη μόλυνση του Κορινθιακού και της Βοιωτίας απο το Αλουμίνιο της Ελλάδας.
Ειδικότερα:
Η έρευνα που εκπονήθηκε απο τον Δρ. Χρ. Αναγνώστου, Δ/ντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, τον κ. Δρ. Ι. Χατζηανέστη, κύριο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και ομάδα ερευνητών, έδωσε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα: σε δείγματα ιζημάτων απο το βυθό στην παράκτια ζώνη του κόλπου της Αντίκυρας και του γειτονικού Αγ. Ισιδώρου, καθώς και σε δείγματα εδάφους μέχρι Δίστομο, Κυριάκι και Λιβαδειά, εντοπίστηκε μόλυνση προερχόμενη απο το Αλουμίνιο ιδιαίτερα σε φθόριο, θείο και καρκινογόνες ουσίες (πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες). Για τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα, το ΕΛΚΕΘΕ - που είναι δημόσιος φορέας- ενημέρωσε τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Περιφέρεια αλλά και τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά, απο τον Νοέμβριο του 2008 (δείτε σχετικά εδώ ), ζητώντας να διεξάγει πληρέστερη έρευνα, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Αναγνώστου όλοι οι παραπάνω αρμόδιοι, μουγγάθηκαν!
Ειδικά στο βυθό, η μόλυνση που εντοπίστηκε είναι 32 φορές μεγαλύτερη απο αυτή που εντοπιζεται στην Ψυτάλεια και 40 φορές μεγαλύτερη απο του κόλπου της Ελευσίνας! Ταυτόχρονα και η μελέτη του Πολυτεχνείου της Πάτρας που εκτίμησε τα συμπεράσματα των περιβαλλοντικών μελετών για νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, υπέδειξε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην επιβαρυμένη περιοχή γύρω απο το Αλουμίνιο της Ελλάδας και τον Κορινθιακό.
Η παρουσίαση έθιξε και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα την αλόγιστη εξόρυξη του βωξίτη, που σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιείται για πανάκριβα πολεμικά αεροπλάνα και οπλικά συστήματα (τα οποία συνεχώς αντικαθιστούνται απο νεώτερης τεχνολογίας) ή και σε άλλες ανορθολογικές χρήσεις. Ο βωξίτης, είναι μη ανανεώσιμο μέταλλευμα και η αλόγιστη εκμετάλλευσή του θα οδηγήσει σε εξάντληση για τις επόμενες γενιές, ενώ οι καταστροφές που προκαλούνται κατά την εξόρυξη και οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για την μετατροπή του σε αλουμίνιο (και τις οποίες επιδοτούν αδρά οι έλληνες καταναλωτές) πρέπει να συνυπολογιστούν στην αποτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων.
Ας σημειωθεί ότι για την έρευνα των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ, ο όμιλος Μυτηλιναίου προχώρησε στην πρωτοφανή ενέργεια να μηνύσει τους επιστημόνες που έκαναν την έρευνα - αφού επι 40 και πλέον έτη κανείς απο την Πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει το ίδιο- αλλά και την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας που τους ανέθεσε την έρευνα!
Ποιός φύτεψε τα δένδρα πάνω στους βωξίτες μου; έλεγε κατάπληκτος ο κ. Κυριακόπουλος της S&B, για τις αντιδράσεις των κατοίκων στις εξορύξεις μέσα σε περιοχή NATURA (σε ...ελεύθερη παράφραση του Iteanet)
Ποιός έβαλε ανθρώπους γύρω απο τη θάλασσα μου; μοιάζει σαν να λέει ο κ. Μυτηλιναίος με τη μήνυση κατά των επιστημόνων και των πολιτών που τόλμησαν να μετρήσουν τη ρύπανση και να διεκδικούν το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή τους.
Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Οικολογική κίνηση Αντίκυρας (μέλος του δικτύου Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον) συμμετείχαν πολίτες και κινήσεις απο όλο τον Κορινθιακό και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωποι από: την "ΑΛΚΥΟΝΗ" την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού", την "Πρωτοβουλία για τη Σωτηρία του Κορινθιακού", την "Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών", την "Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης", την ¨Κίνηση Πολιτών Κορώνειας" , την Επιτροπή Φορέων και κατοίκων Αγ. Άννας, τους "Πολίτες της Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό" .
Κυριακή 10 Μαΐου 2009
Ετικέτες
Αντίκυρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου