Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011


Ανοιχτά για πολλές ώρες

Τις μπάρες σήκωσε το κίνημα κατά της πληρωμής διοδίων σε πολλές περιοχές της χώρας


Εκατοντάδες άτομα άνοιξαν την Κυριακή τις μπάρες σε πολλούς σταθμούς διοδίων της χώρας
Εκατοντάδες άτομα άνοιξαν την Κυριακή τις μπάρες σε πολλούς σταθμούς διοδίων της χώρας   (Φωτογραφία:  Phasma )
  • 58
Αθήνα
Νέες κινητοποιήσεις από το κίνημα κατά της πληρωμής διοδίων. Με το σύνθημα «Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσια περιουσία - Σπρώξτε τη μπάρα. Μη πληρώνεις κι εσύ!» εκατοντάδες άτομα άνοιξαν την Κυριακή τις μπάρες σε πολλούς σταθμούς διοδίων της χώρας.

Τα μέλη του κινήματος ενάντια στα διόδια ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα που έκανε το πανελλήνιο συντονιστικό των επιτροπών αγώνα κατοίκων πολιτών και εργαζόμενων.

Οι σταθμοί έκλεισαν σε κάποιους σταθμούς στις 12 το μεσημέρι και σε κάποιους παρέμειναν κλειστοί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Οι οδηγοί περνούσαν τα διόδια με κορναρίσματα και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης προς τα μέλη του κινήματος που κρατούσαν ανοιχτά τα διόδια.

Άντρες, γυναίκες ακόμη και μικρά παιδιά ήταν εκεί για να δώσουν δυναμικό παρόν ενάντια στην καταβολή των διοδίων.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κάτοικος της περιοχής στα διόδια των Αφιδνών Φρόσω Πέτρου τόνισε: «πρέπει να ανοίξουμε τα διόδια. Μένουμε στην περιοχή και περνάμε από δω τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα για να πάμε στις δουλειές. Ο μισός μας μισθός φεύγει στα διόδια και τις βενζίνες, πώς θα ζήσουμε;».

«Είμαι εδώ γιατί πρέπει να ξεκινήσει η ενεργοποίηση των πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, που καθημερινά υποβαθμίζεται. Δεν είναι μόνο τα διόδια, έχουμε καθημερινά προβλήματα που υποβαθμίζουν τη ζωή μας. Αν δεν αντιδράσουμε μαζικά θα πηγαίνουμε συνεχώς πίσω» δήλωσε άλλος κάτοικος της περιοχής.

Το μέλος της Αντικαπιταλιστικής Επιτροπής, δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός πρόσθεσε: «σήμερα είναι μια γιορτή. Οι δρόμοι είναι δημόσιοι και έτσι πρέπει να μείνει γιατί οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα περάσει η ιδιωτικοποίησή τους».

«Η αύξηση του κόστους στις μεταφορές σε περίοδο οικονομική κρίσης, πλήττει τα λαϊκά στρώματα» τόνισε.

«Ο λαός σε πανελλαδικό επίπεδο διεκδικεί και αγωνίζεται για ελεύθερους δρόμους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει τα πάντα, ακόμα και τους δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αγανάκτησή μας πια έχει ξεχειλίσει» τόνισε ο Γιώργος Αρέστης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Αρέστης μεθαύριο Τρίτη οι επιτροπές της Ελλάδας ενάντια στα διόδια θα συνεδριάσουν στις 11 το πρωί στη Λαμία για να καθορίσουν τη περαιτέρω στάση τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Αρέστη έχουν δηλώσει συμμετοχή 19 επιτροπές.

Από τις 15:10 το μεσημέρι πολίτες και κλιμάκια της συντονιστικής επιτροπής Πελοποννήσου κατά των διοδίων έχουν σηκώσει τις μπάρες στους σταθμούς γέφυρα Μάναρη (ΑΣΕΑΣ), Νεστάνης και Σπαθοβουνίου, στον αυτοκινητόδρομο ανατολικής Πελοποννήσου.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στις 17:15.

Χωρίς να πληρώνουν διόδια περνούσαν οι οδηγοί, από τη 13:00 το μεσημέρι, από τον σταθμό των Μαλγάρων, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής κατά των διοδίων στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα.

Στην κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο Σάββας Κωφίδης.

Ανοιχτά παρέμειναν και τα διόδια Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού, καθώς και εκείνα στη Λεπτοκαρυά και στον Πολύμυλο Κοζάνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: