Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Προστασία της Βιοποικιλλότητας !


Αναντικατάστατο εθνικό κεφάλαιο»

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας


Σημαντικοί ελληνικοί υγρότοποι περιάμβάνονται στη «μαύρη λίστα» της συνθήκης Ραμσάρ
Σημαντικοί ελληνικοί υγρότοποι περιάμβάνονται στη «μαύρη λίστα» της συνθήκης Ραμσάρ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 7
Αθήνα
Η αειφόρος διαχείριση και προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου, είναι ο σκοπός του νομοσχεδίου που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» μεταξύ άλλων ποινικοποιεί την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και ορίζει ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε προστατευόμενες περιοχές, στην παράκτια ζώνη, σε μικρούς παράκτιους υγρότοπους και σε αμμώδεις εκτάσεις.

Προσφέρει επίσης καλύτερη προστασία στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και απαγορεύει τη χρήση συρόμενων διχτυών σε θαλάσσιες περιοχές με λιβάδια ποσειδωνίας και κοράλλια.

Προβλέπει επίσης μέτρα προστασίας όχι μόνο για τη φυσική, αλλά και για την αγροτική βιοποικιλότητα.

«Το νέο σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες» αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Επισημαίνει ακόμα ότι το νομοσχέδιο απλοποεί τις διαδικασίες χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών.

Ανεπαρκής προστασία

Η Ελλάδα φιλοξενεί μία από πιο πλούσιες, σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο, βιοπικοιλότητες. Ωστόσο, το 31% των οικοτόπων και 80% των θαλάσσιων οικοτόπων/ενδιαιτημάτων, που προστατεύονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ και που απαντώνται στην Ελλάδα, βρίσκονται σε μη ικανοποιητική/ανεπαρκή κατάσταση διατήρησης.

Επιπλέον, είναι άγνωστη η κατάσταση διατήρησης για το 65% των χερσαίων ειδών και το 62% όλων των ειδών, που προστατεύονται από την οδηγία, ενώ επτά από τους δέκα υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας της χώρας έχουν περιληφθεί στον κατάλογο Μοντρέ, τη «μαύρη λίστα» δηλαδή της Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροτόπους.

Με το νομοσχέδιο συγκροτείται εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών του οποίου τον κεντρικό συντονισμό θα έχει το ΥΠΕΚΑ, συνεπικουρούμενο από την Εθνική Επιτροπή «Φύση». Καθορίζεται ότι ο ορισμός των προστατευόμενων περιοχών θεωρείται πλήρης, όταν συνοδεύεται από σαφή οριοθέτηση ζωνών προστασίας.

Όσον αφορά τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, το σχέδιο νόμου εισηγείται την απαγόρευση της εγκατάστασης ιδιαιτέρως οχλουσών και επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων, καθώς και μονάδων υψηλής όχλησης, ρυθμίσεις για τη διαδικασία έγκρισης έργων εντός περιοχών Natura και ρυθμίσεις για την άσκηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, προτείνεται αυστηρότερη αδειοδοτική διαδικασία για έργα εντός των περιοχών Natura. Ρυθμίσεις προτείνονται, επίσης, για τη διαδικασία διενέργειας αναδασμών και για τα έργα που επιφυλάσσουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά κρίνονται ως εθνικής σημασίας και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος. Αυξάνεται, επίσης, το ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας γηπέδων στα 10 στρέμματα και προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των παρεκκλίσεων. Τέλος, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες περιοχές Νatura για τις οποίες απαιτείται η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων αλιείας και μέτρα για συγκεκριμένους προστατευόμενους οικοτόπους.

Θεσμοθετούνται εργαλεία παρακολούθησης και προστασίας των ειδών της ελληνικής βιοποικιλότητας, καθώς μόνον για 12% των προστατευόμενων ειδών η κατάσταση διατήρησης δηλώθηκε ως ικανοποιητική, ενώ κρίνεται από μη ικανοποιητική έως κακή η κατάσταση διατήρησης για το 65% των θαλάσσιων ειδών.

Εισάγονται, επίσης, μέτρα για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον έλεγχο της εξάπλωσης των εισβαλλόντων ξενικών ειδών, η εισαγωγή των οποίων στο περιβάλλον αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ακόμα, εισχύεται η σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και προστασίας της βιοποικιλότητας με την εκπόνηση εθνικού σχεδίου προσαρμογής των οικοσυστημάτων και των ειδών στις επιπτώσεις των αλλαγών του κλίματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: