Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Ενω οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων 192 κρατών συνεχίζονται, σε ειδικές συνεδριάσεις και στα παρασκήνια, έγινε χθές, 12/12, μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό διαδήλωση, απο τη νεολαία που ταξίδεψε απο διάφορες χώρες στην Κοπεγχάγη για να πιέσει τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές πολιτικής, σε θέματα ενέργειας, ωστε να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.


Στη διαδήλωση πήραν μέρος 100.000 νέοι, που διέσχισαν την πόλη οργανωμένοι σε ομάδες που μεδιάφορα συνθήματα και έξυπνες , εμπνευσμένες μεταμφιέσεις και παραστατικές εκδηλώσεις και δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να μην ανεχτούν ημίμετρα στις αποφάσεις των ηγετών απο όλο τον κόσμο που θα συγκεντρωθουν στια αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Δανία.

Η διαδήλωση εξελίχτηκε με απόλυτη τάξη και χωρίς σχεδόν κανένα παρατράγουδο.. Οταν κάποιες ομάδες νέων αρχισαν να πετροβολούν, η αστυνομία προχώρησε ..σωρηδόν, σε 900 περίπου συλλήψεις, όμως χωρίς τραυματισμούς και σοβαρές βιαιοπραγίες. Μετά απο λίγες ώρες αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Οσον αφορά τώρα τις κυρίως διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να διαπραγματευτούν σκληρά απαιτώντας μια παγκόσμια συμφωνία;δεσμευτική για όλους και όχι μόνο για τους ευρωπαίους. Δέχτηκαν να μειώσουν κατα 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τον όρο οτι και άλλα κράτη θα κάνουν το ίδιο. Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις δεν κατάφεραν αρκετά πράγματα. Οι προσφορές που έχουν γίνει δεν αρκούν, ιδιαίτερα απο τις ΗΠΑ και την Κϊνα.

Οι επίσημοι εκπρόσωποι συζητάνε, απο την παρασκευή, πάνω σε ένα προσχέδιο του ΟΗΕ, που κυκλοφ όρησε και προβλέπει μείωση των εκπομπών μέχρι το 2050 κατά 50-95% σε σχέση με το 1990. Ολα αυτά έχουν ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς κελσίου το πολύ, για να σωθούν τουλάχιστον οι νησιωτικές χώρες απο την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.

Την εβδομάδα που αρχίζει αύριο θα κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί να συγκεκριμενοποιήσουν τους αριθμούς και τα ποσά που είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν ως χρηματική βοήθεια στις αναπτυσόμενες χώρες που θα υποστούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις συνέπειες της αποσταθεροποίησης του κλίματος για την οποία είναι υπεύθυνα κυρίως τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη του Βορρά. Η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην Κοπεγχάγη και περιμένει σε μια βδομάδα δεσμευτικές και δίκαιες αποφάσεις για το καλό του πλανήτη και την επιβίωση των επόμενων γενεών και ολόκληρης της βιόσφαιρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: