Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αρχίζει σήμερα η σύνοδος της Κοπεγχάγης.

"Στο κέντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας βρίσκεται, απο σήμερα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, η πρωτεύουσα της Δανίας όπου γίνεται η Διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ με στόχο τις διαπραγματεύσεις για προστασία του κλίματος του πλανήτη απο την υπερθέρμανση.

Κάποιοι παρατηρητές θεωρούν τη σημερινή συνάντηση, επίσημων διαπραγματευτών απο 192 χώρες, ως την σππουδαιότερη διεθνή συνάντηση όλων των εποχών!

Δυστυχώς οι ιστορικές συγκρίσεις δεν είναι υπερβολικές. Η αλλαγή του κλίματος είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και οι συνέπειές της σε μεγάλο βαθμό αναμφισβήτητες. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει, οι πηγές πόσιμου νερού θα κατέβουν, η ξηρασία και οι καταιγίδες θα γίνουν συχνότερες, ζωά και φυτά θα πεθάνουν, σε μεγάλα ποσοστά. Αν δεν μειωθούν ριζικά οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπιου και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του πλανήτη, μας περιμένουν θάνατοι και περιβαλλοντικοί πρόσφυγες σε αριθμους που θα ξεπεράσουν τα θύματα των πολέμων που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι οικονομικές αναταράξεις που θα ακολουθήσουν θα κάνουν τη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση να φαίνεται αστεία.

Δυστυχώς απο τη γνώση του προβλήματος μέχρι τη λήψη μέτρων για την επίλυσή του υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι πολιτικοί εμφανίζονται κοντόφθαλμοι και διστάζουν να πάρουν δυσάρεστα μέτρα, για να μην διακινδυνεύσουν την επανεκλογή τους..Προτιμούν να βάλουν μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο τις ζωές  μιας μερίδας της ανθρωπότητας...

Οι επιστήμονες του κλίματος απαιτούν απο τις βιομηχανικές χώρες  να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 κατά  25-40%,  σε σχέση με το 1990. Οι εκπομπές των αναπτυσσόμενων χωρών μπορουν ακόμη για λίγο να αυξάνονται.. Μέχρι το 2050 πρέπει να έχουν μειωθεί οι εκπομπές κατα 50%,  παγκόσμια και των βιομηχανικών χωρών κατά 80%.

Χρειάζεται επίσης οι πλούσιες χώρες του βορρά να αποφασίσουν την χρηματική και τεχνολογική βοήθεια πρις τις φτωχές χώρες του νότου που υφίστανται τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προκάλεσαν οι βιομηχανικές χώρες, με την ανεξέλεγκτη παραγωγή και κατανάλωση τους..

Για την ώρα καμιά βιομηχανική χώρα δεν θέλει να δεσμευτεί. Ολοι κοιτάνε τι θα πεί ο διπλανός τους για να δεσμευτούν ανάλογα και αυτοί.. Η Ευρωπαίκή Ενωση θα μπορούσε, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα, να μειώσει ,μέχρι το 2050, τις εκπομπές της κατά 80% σε σχέση με το 1990, που είναι το έτος αναφοράς, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Μαυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατόν αν ακολουθήσουν και άλλοι ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο μαθμούς κελσίου, οπότε οι συνέπειες θα είναι κάπως ελέγξιμες.

Η Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δυσκολεύονται ακόμη να δεσμευτούν αφού το Κονγκρέσο, που ελέγχεται απο συντηρητικές δυνάμεις και τα ενεργειακά λόμπυ, καθυστερεί σκόπιμα την έγκριση νομοσχεδίου, του νέου προέδρου της χώρας, για περιορισμό των αερίων του θερμικηπίου και  μια νέα ενεργειακή πολιτική. Πάντως ο Ομπάμα αποφάσισε να έρθει στην Κοπεγχάγη στο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων, στις 17/12 , οπότε κάποιοι ελπίζουν οτι θα επηρεάσει θετικά τις διαπραγματεύσεις.  Το ίδο αναμένεται να κάνει και η Κίνα , η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ευρ. Ενωση, που θεωρείται και η πιό προχωρημέη μέχρι τώρα  στις δεσμεύσεις της..

Οσο για την χώρα μας η νέα υπουργός περιβάλλοντος υποστηρίζει οτι "η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα που απαιτεί τόσο άμεσες πολιτικές δράσεις, για δραστική μείωση  των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , όσο και λήψη μέτρων προσαρμογής για άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων". Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να πάρει πρωτοβουλία σε συνεργασία και με άλλες χλωρες , για την προσαρμογή στην περιοχή της Μεσογείου.

Μπορεί οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης και της υπουργού να είναι καλές όμως η υλοποιησή τους θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις απο μεγάλα οικονομικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα, που ήδη άρχισαν τις πιέσεις.. Οι ενεργοί πολίτες της χώρας μας οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και στην  προσωπική τους ζωή και με προτάσεις , παρεμβάσεις και κριτική, όποτε χρειαστεί , για να μπορέσει και η χώρα μας,  εγκαταλείποντας το αλλοπρόσαλλο, σπάταλο και εμνεργειοβόρρο τρόπο ζωής και παραγωγής,  να αναλάβει το δικό της μερίδιο  ευθύνης πόυ της αναλογεί, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που απειλεί τα οικοσυστήματα, την βιοποικιλλότητα και τη ζωή στον πλανήτη.

"Οι Πολίτες της Φωκίδας" θα παρακολουθήσουν απο κοντά τις εξελίξεις στην Κοπεγχάγη και θα ενημερώνουν όσους παρακολουθούν και στηρίζουν την  ιστοσελίδα και την γενικότερη προσπάθειά μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας  και οχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: