Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΡΦΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της ΒΟΥΛΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ στην

Συζήτηση επί της αρχής ,των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις».




«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε και είμαστε σαφείς , ότι το συγκεκριμένο επίδομα αλληλεγγύης είναι ένα μέτρο έκτακτο για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και επίσης γνωρίζουμε και είμαστε σαφείς ότι χρειάζονται και πλέον βήματα στην κατεύθυνση αυτή.
Είναι όμως ένα μέτρο, ένα βήμα γραφής πολιτικής, ένα βήμα κοινωνικής αλληλεγγύης και μια πράξη δίκαιης αναδιανομής. Είναι μέτρο που τώρα οφείλουμε να λάβουμε για την άμεση στήριξη των νοικοκυριών, καθώς οι χρόνιες στρεβλώσεις του συστήματος, σε συνδυασμό με την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, άφησαν πίσω τους προβλήματα υπερχρέωσης, έντονης κοινωνικής αδικίας και μεγάλης φτώχειας.
Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Πάνω από το 20% των νοικοκυριών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι πολίτες αυτοί που έχουν και ονοματεπώνυμο και ζωή τα φέρνουν δύσκολα πέρα. Οι πολίτες αυτοί δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι με ζωή.

Οι πολιτικές μας, λοιπόν, δεν σταματούν εδώ. Οφείλουμε να λάβουμε και θα λάβουμε άμεσα μέτρα, μόνιμα μέτρα δίκαιης αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης, ξεκινώντας με την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και την αναδιάταξη δαπανών υπέρ των κοινωνικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Χρειαζόμαστε μέτρα ορθολογικής διαχείρισης της επιδοματικής πολιτικής, καθώς μεν έχουμε δαπάνη επιδοματικής πολιτικής, αλλά με πολύ χαμηλή αποδοτικότητα.
Χρειαζόμαστε ως κοινωνία, ως δίκαιη κοινωνία, αλλά και ως πυλώνα ανάπτυξης, ένα σταθερό δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα δίνει το αίσθημα ασφάλειας, θα εξασφαλίζει την αλληλεγγύη στην κοινωνία, θα επιτρέπει και θα διευκολύνει τις οικογένειες να κάνουν βήματα προς τα μπρος, γιατί η κοινωνική συνοχή για εμάς και το αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας είναι και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής. Γι’ αυτό, μεσοπρόθεσμα χρειαζόμαστε τις μόνιμες δομές, το δίχτυ προστασίας και τους τρόπους, τους μηχανισμούς που με δίκαιο τρόπο θα τροφοδοτούν αυτήν την πολιτική, την πολιτική αναδιανομής.
Οφείλουμε όμως, κύριοι συνάδελφοι, να αντιδράσουμε και στο σήμερα. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα αναδιανομής ακόμα και εντός της κρίσης γιατί δεν μπορούμε και ηθικά και πολιτικά και δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουμε τα βήματα αυτά μόνο σε περιόδους οικονομικής ευρωστίας και οικονομικής ασφάλειας. Η αναδιανομή αφορά όλες τις στιγμές, τις καλές, αλλά και κύρια τις κακές στιγμές διότι τότε είναι περισσότερο απαραίτητη στον κοινωνικό ιστό.
Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε συνέχεια των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Και με αυτό ξεκινάμε την υλοποίηση του προγράμματός μας και των δεσμεύσεών μας απέναντι στους πολίτες. Ξεκινάμε όμως σε ένα περιβάλλον, κληρονομιά των επιλογών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , με τη μεγαλύτερη ιστορικά κοινωνική ανισότητα, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών να είναι το τρίτο στη ζώνη των 27 μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Ξεκινάμε σε ένα περιβάλλον με τα νοικοκυριά χρεωμένα περισσότερο απ’ ότι τις επιχειρήσεις, με τα προγράμματα πρόνοιας να έχουν τελείως εγκαταλειφθεί –σας θυμίζω τα προγράμματα ψυχικής υγείας, τα ιατροκοινωνικά κέντρα , με τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι» απλήρωτους για μήνες- με έλλειμμα 30 δισεκατομμύρια ευρώ και με δημόσιο χρέος 300 δισεκατομμύρια ευρώ και με διπλασιασμό του δανεισμού των αγορών.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε πολλές φορές τα χαρακτηριστικά του επιδόματος αλληλεγγύης σήμερα. Είναι μία δαπάνη δημοσιονομικά ουδέτερη, μια συνολική δαπάνη 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Καλύπτεται από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και περίπου από 1,5% των ιδιοκτητών, παρ’ όλη την προσπάθεια που καταβάλει η παράταξη της Ν.Δ. να δημιουργηθεί πανικός στους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη και ενισχύει περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια νοικοκυριά.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ουσιαστικά βάλει στο τραπέζι όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν το διαφορετικό κράτος που θέλουμε να οικοδομήσουμε, κράτος δίκαιο, φιλικό στον πολίτη, κράτος που παράγει, κράτος συνοχής, κράτος δικαιοσύνης, κράτος δίκαιης αναδιανομής και αλληλεγγύης.
Καλούμε, λοιπόν, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να ασκήσουν κριτική, αλλά να καταφέρουν –και αυτό θα είναι ωφέλεια στη χώρα- να καταθέσουν τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις που να απαντούν στα επίκαιρα ζητήματα, στην έξοδο από την κρίση και στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η κινδυνολογία μπορεί αυτές τις στιγμές να περισσεύει, γιατί δεν ωφελεί, δεν ωφελεί κανέναν. Εμείς ως Αντιπολίτευση επεξεργαστήκαμε όλα αυτά τα ζητήματα και σας θυμίζω ότι στο προηγούμενο Σώμα ήρθαν προτάσεις νόμου που αφορούσαν αυτά τα θέματα, όπως αυτό για την υπερχρέωση των νοικοκυριών.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι δεσμεύσεις μας για την κοινωνική αλληλεγγύη δεν σταματούν ούτε στο έκτακτο επίδομα ούτε στο φορολογικό νομοσχέδιο που και αυτό τους αμέσως επόμενους μήνες θα κατατεθεί. Επενδύουμε στην παιδεία και ήδη από τον πρώτο Προϋπολογισμό δίνουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον για τη δημόσια παιδεία. Επενδύουμε στην ανάπτυξη της περιφέρειας με την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οδηγούμαστε στην αύξηση του βασικού επιδόματος ανεργίας και στην αύξηση των συντάξεων των αγροτών. Φέρνουμε τα νομοσχέδια που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ρυθμίσεις των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Και τέλος, με τον Προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε το ξεκίνημα για την ανάταξη της οικονομίας.
Χρειαζόμαστε και στηρίζουμε αυτές τις τομές που οδηγούν στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους. Στηρίζουμε την αναδιανομή και κάνουμε τα βήματα αυτά αποφασιστικά για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, την αναδιανομή και την αξιοπιστία της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: