Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Το περιβάλλον στην προεκλογική συζήτηση των κομμάτων

Προεκλογικά το περιβάλλον φαίνεται οτι ενδιαφέρει όλους τους πολιτικούς.. Στην καθιερωμένη τηλεοπτική αντιπαράθεση των εκπροσώπων των κομμάτων το περιβάλλον ήταν απλώς ένα από τα πολλά σημεία αντιπαράθεσης .. για λόγους εντυπωσιασμού. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό του έργο ως φιλοπεριβαλλοντικό. τις εκκρεμότητες για το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο τις απέδωσε σε καθυστερήσεις..Το ίδιο και τις φετεινές πυρκαγιές για τις οποίες αναζητούνται οι υπεύθυνοι.. Ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το μεγαλόπνοο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης αλα Ομπάμα και μίλησε για την ανάγκη απόσυρσης του χωροταξικού για τον τουρισμό της ΝΔ και την ανάγκη αλλαγής των δομών και της τεχνολογίας, στα πλαίσια ενος άλλου αναπτυξιακού μοντέλλου..
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ δήλωσε οτι δεν είναι κατά της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά αντίθετη σε μιαν πράσινη ανάπτυξη και βιομηχανία που έχει τελικό στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ένα οικολογικό μετασχηματισμό που να έρχεται σε ρήξη με τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και επικαλέστηκε τους αγώνες των οικολογικών ομάδων και των κινημάτων για τα προβλήματα του λιθάνθρακα, του Ασωπού και του Βοτανικού στην Αθήνα .
Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ έδωσε προτεραιότητα στην..αντιμετώπιση της φτώχειας υποβαθμίζοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα..
Τέλος ο εκπρόσωπος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ μίλησε για τους αγώνες της ομάδας του για το περιβάλλον και την ανάγκη υιοθέτησης μιας άλλης περιβαλλοντικής πολιτικής με πρότυπο τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα.
Το συμπέρασμα για το τηλεθεατή/πολίτη ήταν οτι ...μάλλον τον θεωρούν όλοι χαμηλής νοημοσύνης..και του υπόσχονται όλα όσα δεν έκαναν εδώ και τόσα χρόνια...
Ανεξάρτητα απο το ποιό κόμμα θα ψηφίσει ο καθένας στις 4/10 δεν πρέπει να ξεχνάει πως ο,τι σώθηκε και ό,τι κατακτήθηκε σαυτόν τον τόπο έγινε από πρωτοβουλίες κατοίκων και τις κοινές προσπάθειες που είχαν το σθένος να συγκρουστούν με τοπικά μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα..Κάτι που θα χρειαστεί δυστυχώς να ξανακάνουν, όποιο κόμμα και να αναλάβει την εξουσίας στις 5/10...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις άδικο. Να μην ξεχνάμε όμως ότι μέχρι τωρα στο παιχνίδι αυτο έπαιζε κι ο πολίτης με τις γνωστές ολιγαρκείς απαιτήσεις που είχε από τους πολιτικούς του.Βόλεψε με να σε βολέψω. Τώρα ομως που δυσκόλεψαν πια οι διορισμοί και μας τάραξαν στις συμβάσεις τι κάνουμε? Τώρα που καταρέουν τα πάντα: δεν υπάρχει κράτος!

Ανώνυμος είπε...

κράτος υπάρχει ! μόνο που είναι μονόφθαλμο, ταξικό. Οπου θέλει δίνει το παρόν..για να βολέψει τους δικούς του και να κυνηγήσει τους ""εχθρούς του".Κοινωνία των πολιτών δεν υπάρχει..αλλά αυτή με τη σειρά της προυποθέτει πολίτες ενημερωμένους με κοινωνική συνείδηση..Κιαυτοί γίνονται σε κράτη ευνομούμενα, δημοκρατικά με σωστή παιδία και θεσμούς που να λειτουργούν για όλους ίδια..Φαύλος κύκλος..(Ο Οσκαρ Γουάιλτ έγραψε κάποτε: Πάρε ένα κύκλο χάϊδεψέ τον λιγάκι και θα γίνει..φαύλος !) (Ευθύμης)

Ανώνυμος είπε...

Αισθάνομαι λες και υπάρχει μια μάχη κατοχύρωσης για το ποιος είναι πραγματικός οικολόγος και ποιος όχι. Τέτοια μάχη όμως δεν υπάρχει.

Η δική μου γνώμη είναι οτι αυτοί που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον πρέπει να προσπαθούν να κινητοποιήσουν όλους τους ανθρώπους, για τα θέματα περιβάλλοντος.
Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να ζητούν την στήριξη και των κομμάτων.

Πιστεύω στην ανάγκη ανάπτυξης ενός οικολογικού κινήματος στην χώρα μας, που όπως όλα τα κινήματα, δεν θα ταυτίζεται με συγκεκριμένα κόμματα γιατί αυτό θα του μειώνει την δυναμική.
Αυτό όμως δεν σημαίνει την απαγόρευση των κομμάτων και την αναγόρευση του αφηρημένου πολίτη σαν το υποκείμενο του αγώνα.
Συμμετέχω στον ΣΥΡΙΖΑ και δώσαμε μάχες στον Νομό μας μαζί με τον κόσμο που αντιστεκόταν στην καταστροφή της Γκιώνας , μαζί με αυτούς που ήταν στην προσπάθεια προστασίας του Κορινθιακού.
Δυστυχώς είμαστε το μόνο κόμμα στον Νομό που συμμετείχαμε και πήραμε τόσο καθαρές θέσεις προσπαθώντας να αναπτύξουμε το οικολογικό κίνημα .
Η ενωτική δράση είναι ο τρόπος να δουλέψουμε το επόμενο διάστημα, εμείς το κάνουμε σαν κόμμα σε όλη της Ελλάδα.
Στους αγώνες για τον Ελαιώνα, για τους ελεύθερους χώρους (Ζωγράφου), για το Πάρκο Γουδή, για τις παραλίες στο Ελληνικό, για τον Υμηττό και τους αυτοκινητόδρομους, για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, για το νέο σχέδιο πόλης στο Περιστέρι και τις τόσες άλλες κινητοποιήσεις του κόσμου «από τα κάτω» στις οποίες έλαμψαν δια της απουσίας τους οι υπόλοιποι "Οικολόγοι"

Δείξαμε οτι μπορούμε να το κάνουμε και στην Φωκίδα μέσα απο την δράση μας για τον Κορινθιακό και την υπεράσπιση του αγώνα των κατοίκων της Καλοσκοπής.

Το επόμενο διάστημα έχουμε να δουλέψουμε βάζοντας πιο ψηλούς στόχους, η κοινή δράση που έχουμε επιτύχει μπορεί να δώσει πιο καλά αποτελέσματα στο μέλλον.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας τα ζητήματα περιβάλλοντος ήταν απο τα βασικά που ασχοληθήκαμε στον τόπο μας και αυτό που μας ανέπτυξε και μας έδωσε διακρισιμότητα απο τα άλλα κόμματα.
Στις εκλογές που έρχονται η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενίσχυση και αυτών που αγωνίστηκαν μαζί το προηγούμενο διάστημα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.
Η θέση της απογοήτευσης ανήκει στο παρελθόν, εκφράστηκε στις ευρωεκλογές και αποδείχθηκε το αδιέξοδό της.
Σήμερα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί για το περιβάλλον και το επόμενο διάστημα θα ασχοληθούν ακόμη περισσότερο, σε αυτόν τον αγώνα της αισιοδοξίας σας καλούμε να λάβετε και εσείς μέρος.

Τσιάμης Αποστόλης Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Ανώνυμος είπε...

φίλε Τσιάμη, αφου είσαι υποψήφιος στις εκλογές σου ΄εύχομαι καλή επιτυχία.Ελπίζω να τα εννοείς όσα φιλοπεριβαλλοντικά λές..Ασφαλώς και χρειάζεται το περιβαλλοντικό κίνημα της χώρας μας και την στήριξη των κομμάτων. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να ενημερωθούν/κινητοποιηθούν οι πολίτες της Φωκίδας για ζωτικά θέματα της αλλά και του Κορινθιακού που κινδυνεύει άμεσα..Τα μεγάλα συμφέροντα καραδοκούν και συνεχίζουν ανεξέλεγκτα την καταστροφική δράση τους..Υπάρχει λοιπόν μακρύς δρόμος να πορευτούμε..Τα ξαναλέμε..μετά τις εκλογές..(Ευθύμης)

chrisanthi είπε...

κ. Τσιαμη "η μάχη κατοχυρωσης..." είναι αγωνία μόνο όσων πολιτεύονται ή επιδιώκουν να φαινονται για προσωπικά τους οφελη.Τα κόμματα αποτελουν μόνο ένα καλοστημένο σκηνικο και οφειλουν μπροστά σε αυτα που εποφελουνται οι βουλευτές μας(μισθοί, συντάξεις κλπ) να φροντίσουν και για το περιβάλλον,οπως για την παιδεία και την υγεία, όσο αυτό γίνεται σε μια ελεύθερη κι ασύδωτη οικονομια. Για το Κορινθιακό τι κάνατε κ. Τσιάμη και με ποιούς είσασταν παρέα? Και το ότι ανεβήκατε και στην Καλοσκοπή στο περιθώριο που σας άφησαν, καθόλου τυχαία, τα άλλα κομματα (όπως καλύτερα γνωριζετε)δεν είναι αρκετα για το φιλοπεριβαλλοντικο προφιλ που αγωνιατε να προβάλλετε.Εύχομαι να ξεχωρίσετε στη Φωκίδα για το προσωπικο σας ήθος.

Ανώνυμος είπε...

Φίλη Χρυσάνθη
Μην περιμένεις να κάνουν τίποτα τα κόμματα για σένα και το περιβάλλον.
Ο κόσμος αλλάζει μόνο με την δράση των πολιτών, όλοι εμείς είμαστε τα κόμματα.
Οι "σωτήρες του κόσμου" είναι μόνο όσοι αγωνίζονται γι αυτόν.
Τα κόμματα φυσικά δεν είναι όλα το ίδιο.Εμείς το ξέρουμε οτι ακόμα και αν πάρουμε την κυβέρνηση δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα το διαφορετικό απο τους προηγούμενους , αν δεν υπάρχει απο τα κάτω κόσμος που να προσπαθεί να παλεύει και να δημιουργεί συμμαχίες νίκης.
Πόσοι και πόσοι νόμοι ψηφίστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν;
Μόνο η κίνηση των πολιτών μπορεί να επιβάλλει αλλαγές προς όφελος των αναγκών μας.
Η πολιτική εξουσία εκφράζει την οικονομική εξουσία και αυτό πρέπει να υπάρχει κόσμος που δρα για να αμφισβητηθεί.
Όσο για την προσωπική μου δράση για τον Κορινθιακό, νομίζω οτι δεν είναι σωστό να μπαίνει στον μικροσκοπικό φακό απο οποιοσδήποτε κριτές η πολιτική δράση και να κρίνεται σαν επαρκής, ή ανεπαρκής.
Αυτό που χρειάζεται δεν είναι να χωρίζουμε τον κόσμο αλλά να τον ενώνουμε γύρω με την δράση μας.
Αυτή είναι η μέθοδος που προχωρούν τα κινήματα.
Όσοι κάνουν πόλεμο χαρακωμάτων προσπαθώντας να απονείμουν μετάλλια καθαρότητας και αγωνιστικότητας μένουν στο τέλος μόνοι τους και απογοητεύονται.

Παρόλα αυτά θα σου απαντήσω και επί του προσωπικού.
Αν δεις στο Βιογραφικό μου συμμετέχω σε ένα σωρό συλλόγους και συλλογικότητες με στόχο σαν ενεργός πολίτης να παρεμβαίνω σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Όσο για τον Κορινθιακό συμμετείχα στην εκδήλωση που κάνανε στην Ιτέα, οι Πολίτες της Φωκίδας για τον Κορινθιακό, τοποθετήθηκα στην συζήτηση και έγραψα το τηλέφωνό μου με τα στοιχεία μου για να με ειδοποιούσουν για να συμμετάσχω σε οτιδήποτε προκύψει. Δυστυχώς δεν προχώρησαν σε ραντεβού στην Ιτέα ή σε κάποιο άλλο σημείο που να γνωρίζω.
Συμμετείχα στην εκδήλωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου που έγινε στην Αντικυρα μαζί με αντιπροσωπεία άλλων επτά συντρόφων μου του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαμε από Φωκίδα Βοιωτία.
Μπορείς να δεις τις αναρτήσεις στην Ιστοσελίδα μας.
http://syrizafokidas.blogspot.com/
Συμμετείχαμε επίσης στις εργατικές κινητοποιήσεις , στις κινητοποιήσεις για την νεολαία και στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του Στέφανου Κόλλια από τις επιθέσεις.
Αυτή μας η δράση δεν ήταν αποτέλεσμα του περιθωρίου που μας δώσανε κάποια άλλα κόμματα, αλλά αποτέλεσμα των απόψεών μας για κοινή δράση και υπεράσπιση όσων χτυπιούνται απο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είτε είναι στην Αντίκυρα είτε στην Καλοσκοπή.

Αυτό είναι που θα μετρήσουν και στις κάλπες, αυτά τα συμφέροντα.
Με ποιά ψήφο πιστεύετε οτι θα προστατεύσετε καλύτερα αυτούς που αγωνίζονται για το περιβάλλον, με το λευκό, το άκυρο, την αποχή, την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δώσαμε τις μάχες που λέτε ανεπαρκείς και θα τις ξαναδώσουμε, γιατί δεν ονειρευόμαστε εξουσίες και Κυβερνήσεις όπως κάποιοι άλλοι, ονειρευόμαστε και παλεύουμε για ένα καλύτερο κόσμο με τους εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους.

Τσιάμης Αποστόλης

Ανώνυμος είπε...

τόσο καιρό υπάρχει η ιστοσελίδα με σπουδαία κείμενα/ενημέρωση..Σπάνια υπήρξανε σχόλια..μόλις άρχισαν οι προσωπικές/πολιτικές κόντρες φούντωσαν τα σχόλια..Καλά θα κάνετε να χρησιμοποιείστε την όρεξή και το μυαλό σας πιό δημιουργικά...

Ανώνυμος είπε...

Σε ποια σπουδαία ανάρτηση θέλεις εσύ να γίνουνε σχόλια;
Και αν δεν έγιναν σε τι οφείλεται;

Ανώνυμος είπε...

Ειδικα για σενα εχει παρει το ματι μου κανα δυο αναρτησεις για καρναβαλια της περιοχης και μια καλη για το πως ΑΜΟΛΑνε καλουμπα.