Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Eπικίνδυνες διοξείνες στη θάλασσα!

Τα σκουπίδια μας δηλητηριάζουν τις θάλασσες και τους ανθρώπους.
Τα πλαστικά με τα οποία πλημυρίζουμε τις θάλασσες και τους ωκεανούς, με την επίδραση του θαλασσινού νερού και της ηλιακής ακτινοβολίας αποδεσμεύουν περισότερα επικίνδυνα χημικά απο όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα !
Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν οτι τα πλαστικά, που τα θεωρούσαμε μέχρι τώρα ως σχετικά ανθεκτικά, στους ωκεανούς ήδη μετά απο σύντομο διάστημα και σε χαμηλές θερμοκρασίες αποσυντίθενται εν μέρει. Αυτό οφείλεται στο αλάτι της θάλασσας, την ηλιακή ακτινοβολία, τις βροχές και τη μηχανική δράση απο την τριβή τ.ων κυμάτων .Τα κατάλοιπα τα καταπίνουν θαλάσσιοι οργανσμοί και τσι τελικά καταλήγουν στην τροφική αλυσσίδα.
Οπως ανακοίνωσε ένας ιάπωνας καθηγητής της χημείας στην Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, στην Ουάσινγκτον, μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί η ταχύτητα αποσύνθεσης των πλαστικών.Λιγότερο απο ένας χρόνος χρειάζεται για να καταλήξουν οι διοξείνες στο νερό της θάλασσας. Διάφοροι πολυεστέρες ,που επιπλέουν σε αφθονία στη θάλασσα, σε συνθήκες του ωκεανού, και σε θερμοκρασία δωματίου, αποδεσμεύουν στοιχεία που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο, όπως είχε συμβεί με το Ντι Ντι Τε που είχε βλαβερές συνέπειες για περισσότερες γενιές.
Σε περόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και σουηδοί επιστήμονες που εξέτασαν το θαλάσσιο πλανγκτόν. Σε 17 σημεία της δυτική σουηδικής ακτής η ποσότητα μικροσωματίων απο πλαστικό βρέθηκε σε αφθονία 100-10.000 μέρη στο κυβικό μέτρο.Τα μόρια που έχουν μέγεθος παρόμοιο με του πλανγκτόν καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο...
Αραγε στη χώρα μας ποιός ασχολείται με παρόμοιες μετρήσεις και προβληματισμούς για τη δημόσια υγεία και την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος? Σίγουρα στις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας θα δούμε να λύνονται με μαγικό /λεκτικό τρόπο και όλα τα σχετικά προβλήματα..μαζί με όλα τα άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: