Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

H Εκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας, "Κορινθιακός: η ομορφιά που χάνεται", άφησε τα Ροζενά Κορινθίας συνεχίζοντας το ταξίδι της.

Οπως είπε κι ο πρόεδρος του Συλλόγου που μας φιλοξένησε :"Ηρθαν όλοι οι -κατά τη γνώμη μας- επίσημοι να δουν: οι μαθητές του δημοτικού, ένας νέος δάσκαλος,ο υπεύθυνος της περιβαλλοντκής εκπαίδευσης Κορινθίας, οι εκπαιδευτικοί του νέου κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σικυώνιας και βέβαια οι πολιτιστικά ευαίσθητοι πολίτες που παρακολούθησαν τις σαββατιάτικες ταινίες. Κανείς δεν πίστευε οτι τα πλάσματα αυτά υπάρχουν στη θάλασσα μας κερδίζεις περισσότερα αν τονίζεις πρώτα τη θετική πλευρά των πραγμάτων"...


Κι όμως υπάρχει ακόμα μεγάλη ομορφιά στη θάλασσά μας αρκεί να έχουμε κατά νου εκείνη τη φωτογραφία του 1925 που μας έδειξε ο Βαγγέλης με τα γαλαξιδιώτικα καράβια στο λιμάνι του Δερβενίου να ανταλλάσουν εμπορεύματα. Παραπέμπει κατά την γνώμη μας στην μεγάλη αναγκαιότητα επαφής των δύο πλευρών, του-όχι τυχαία- διαμελισμένου διοικητικά Κορινθιακού. Την πολύπλευρη και άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ίσως το δυσκολότερο, την ανάληψη από τον καθένα των ευθυνών του (πολίτες και αιρετοί), την αλλαγή νοοτροπίας και καθημερινού τρόπου ζωής.

Μέχρι τότε ας χαρούμε αυτά που μας ενώνουν, που δεν είναι μόνο η απουσία ή η κακή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, η γλύτσα,η θολούρα και η εξαφάνιση πολλών ειδών στα ρηχά, τα πλαστικά που κατακλύζουν το βυθό και τις παραλίες, η κοινή κληρονομιά κόκκινης λάσπης κλπ. κλπ. Μας ενώνει το αίσθημα ευθύνης κι αν όχι αυτό το τόσο δυσεύρετο, η δυστυχία του να ζεις και να βλέπεις μπροστά σου μια θάλασσα να αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: