Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

H Γκιώνα πριν 20 χρόνια

Το 1987.... διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην ιστοσελίδα : http://iteanet.blogspot.com/2009/01/20.html

Το 2000, σε αφιέρωμα στη Γκιώνα στο τεύχος 12 του περιοδικού Ανεβαίνοντας διαβάζουμε...

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ολη η πορεία που περιγράφουμε κινείται στο πιο ανέγγιχτο κομμάτι,προς το παρόν, της ορεινής Ρούμελης. Η οικολογική σημασία της περιοχής και ειδικά του άξονα Ρεκκά-Βαθιά Λάκκα-Λαζόρεμα, είναι αναμφισβήτητη. Η περιοχή αυτή είναι η μόνη που διασώθηκε από τις αδηφάγες μπουλντόζες των μεταλλείων και στα όρια της έχει καταγραφεί κατά καιρούς η ύπαρξη ενός κοπαδιού αγριόγιδων, που εδώ είναι το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης τους στον ελληνικό χώρο, σπάνια και απειλούμενα αρπακτικά όπως και αξιόλογα αγριολούλουδα. Αν συνυπολογίσει κανείς και το εντυπωσιακό ανάγλυφο, η περιοχή αυτή της Γκιώνας θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα ενός εθνικού Δρυμού, τόσο πολύτιμου για την ορεινή φύση.

Τα Λατομεία
Η Γκιώνα είχε την ατυχία να κρύβει στα σπλάχνα της μεγάλα κοιτάσματα Βωξίτη υλικού απαραίτητου για την κατασκευή αλουμινίου .Ετσι από το μεσοπόλεμο κιόλας το βουνό άρχισε να σκάβετε με εντατικούς ρυθμούς, για να φτάσει στις μέρες μας (Δεκ.2000) να είναι τα πιο κακοποιημένο μεγάλο βουνό της χώρας μας . Ολο το βόρειο κομμάτι του βουνού πάνω από την Καλοσκοπή, καθώς κι όλο το νότιο πάνω από τις Καρούτες, είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμένο.Την κατάσταση αυτή επιτείνει η ρίψη μπαζών που απομένουν στη γύρω περιοχή, χωρίς καμιά πρόβλεψη για το περιβάλλον και η φύτευσή τους με Ακακίες(ίσως γιατί τίποτε άλλο δεν φυτρώνει πάνω τους) με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

... Το 2009 πιά, δεν είναι επόμενο κάποιοι να διαμαρτύρονται για την καταστροφή...?

1 σχόλιο:

kostasst είπε...

Ίσως θα σας φανεί ενδιαφέρον αν ρίξετε μαι ματιά και σε μια δική μου ανάρτηση (6 Δεκεμβρίου 2008) με μια παιλά ιστορία από τη Γκιώνα και τα εγκλήματα των βωξιτών...
(www.stoforos.blogspot.com)