Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΓΚΙΩΝΑΣ : Συνοπτική παρουσίαση ενεργειών

Ολοι οι χωριανοί αλλά και οι επισκέπτες του πανέμορφου χωριού μας εδώ και δεκαετίες παρακολουθούν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στα βουνά της Γκιώνας και της Οίτης και τι καταστροφές έχουν επιφέρει αυτές στο περιβάλλον. Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες διαμαρτυρίες και προσπάθειες να γίνουν παρεμβάσεις στούς αρμόδιους φορείς για να σταματήσουν αυτές οι καταστροφές στο περιβάλλον.

Με αφορμή τις τεράστιες ποσότητες σωματιδίων σκόνης, που είδαμε φέτος πολλοί χωριανοί να σχηματίζονται στούς δασικούς δρόμους που οδηγούν στούς διάφορους χώρους εξόρυξης μεταλλεύματος στο όμορφο βουνό της Γκιώνας και την καταστροφή που είχε δημιουργηθεί στα τεράστια και πανέμορφα έλατα που βρίσκονταν κατά μήκος αυτών των διαδρομών, ο σύλλογος του χωριού μας το Μάϊο του 2008 έστειλε ένα γραπτό αίτημα προς τη Νομαρχία Φωκίδας ζητώντας τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων τις σχετικές με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. στην περιοχή των διοικητικών ορίων του χωριού μας. Η Νομαρχία μας απάντησε με έγγραφο της, που μεταξύ άλλων το κοινοποιούσε και στην εμπλεκόμενη εταιρεία και μας χορήγησε την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. – Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορούσε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για τις υπόγειες εκμεταλλεύσεις βωξίτη στις θέσεις «Βραίλα» και «Καψίτσα», που είχε εκδοθεί βασιζόμενη στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε εκπονήσει και υποβάλλει η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Α.Ε. Ακολούθησε μια συνάντηση που ζήτησε ένας εκ των μετόχων της ΕΛΜΙΝ ( Κος Πολυχρονόπουλος) στα γραφεία του συλλόγου μας τον Ιούνιο του 2008. Στη συνάντηση αυτή ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου απο τον Κο Πολυχρονόπουλο για τις δραστηριότητες της εταιρείας του και συνοπτικά θα λέγαμε οτι μας είπε πως τηρούνται όλοι οι όροι της απόφασης που είχαν εκδώσει τα συναρμόδια υπουργεία. Ενδεικτικά αναφέρω τρία σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν απο τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας : Στο πρώτο ζήτημα για τούς τεράστιους τόνους σκόνης και τι αυτοί προκαλούν στην περιοχή μας, απλά υποσχέθηκε να φέρει μεγαλύτερη υδροφόρα για να καταβρέχει τούς δρόμους, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Στο δεύτερο ζήτημα περί αποκατάστασης του περιβάλλοντος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα απο τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, που έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είπε οτι αυτό θα γίνει στο μέλλον μετά το πέρας των εργασιών εξόρυξης....... και στο τρίτο ζήτημα αν δραστηριοποιούνται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, η απάντηση ήταν όχι, ενώ στούς χάρτες οι περιοχές εκμετάλλευσης βρίσκονται μέσα στις περιοχές NATURA.

Δεν θέλω να σας κουράσω και με άλλες λεπτομέρειες και ενέργειες που έγιναν απο τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας, τον Προέδρο του Δημ. Διαμερίσματος Καλοσκοπής αλλά και άλλους συγχωριανούς μας. Θα αναφερθώ μόνο σε κάτι τελευταίο που ήταν και η αρχή να ξεκινήσει μια ευρύτερη προσπάθεια για τη σωτηρία των βουνών μας. Σκεφτήκαμε οτι επειδή τα λόγια πολλές φορές δεν μπορούν να πείσουν, να προχωρήσουμε σε μιά συστηματική καταγραφή – απεικόνιση των περιοχών που έγιναν και γίνονται επιφανειακές και υπόγειες εκμεταλλεύσεις, με σκοπό να έχουμε οπτικά ντοκουμέντα και μάλιστα να έχουμε την κατά περιόδους οπτική απεικόνιση των ίδιων περιοχών, ώστε να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαπιστώσουμε οτι στην περιοχή μας δραστηριοποιείται σε επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, πράγμα που απαγορεύεται πλέον απο τη Νομοθεσία και άλλη μιά εταιρεία η S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. και το κυριότερο να έχουμε μεταλλευτικές δραστηριότητες σε κηρυγμένες περιοχές NATURA που είναι προστατευόμενες.

Ετσι μέσα απο όλη αυτή τη διαδικασία και προσπάθεια, σκεφτήκαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε και με άλλα γειτονικά χωριά, που αντιμετωπίζουν παρόμοια ή και πιό σημαντικά προβλήματα απο τις μεταλλευτικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών. Για το λόγο αυτό διοργανώθηκε μια ενημερωτική συγκέντρωση τον Οκτώβριο του 2008 στο χωριό μας, που κατά τη γνώμη μου είχε σημαντική επιτυχία απο πλευράς συμμετοχής, με πολλά άτομα και από τα διπλανά χωριά, την Παύλιανη, τον Αποστολιά και τα Καστέλλια. Αυτό δείχνει τη σημαντική ευαισθητοποίηση που υπάρχει στούς συγχωριανούς μας αλλά και στούς συντοπίτες μας. Συνοπτικά αναφέρω οτι απο τις τοποθετήσεις προέκυψε οτι έχει καταστραφεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των περιοχών NATURA και κινδυνεύουν άμεσα δύο χωριά της περιοχής (Αποστολιάς, Καστέλλια) απο τα μπάζα των μεταλλείων και από τον τρόπο εξόρυξης. Επίσης καταγγέλθηκε οτι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος απο τις εταιρείες απέτυχε να το επαναφέρει, παρότι έχουν περάσει και δεκαετίες απο το κλείσιμο των στοών των μεταλλείων και των επιφανειακών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις το τοπίο να είναι σεληνιακό. Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στα νερά (μείωση και πιθανόν μόλυνση). Ακόμα συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή για την προάσπιση του πειβάλλοντος στην Γκιώνα και ορίστηκε νέα συνάντηση στο χωριό Αποστολιά στις 14 Δεκεμβρίου 2008. Ο σκοπός της νέας συνάντησης, θα είναι πέραν της ενημέρωσης, να διαμορφωθούν συγκεκριμένα αιτήματα-διεκδικήσεις, που θα τεθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμο, εταιρείες) και θα σταλούν στον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό, πανελλαδικά.

Για τη συνάντηση του Οκτωβρίου 2008, στείλαμε δελτίο τύπου στα ΜΜΕ, που σε πρώτη φάση προκάλεσε το ενδιαφέρον του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ. Ο μεν ΣΚΑΪ μέσα απο την εκπομπή «Γυρίσματα», έκανε ολιγόλεπτη προβολή στο θέμα των μεταλλείων, όπου μίλησε ο συγχωριανός μας Στέφανος Κόλλιας και έχουν πεί οτι θα επανέλθουν ξανά. Η δε ΕΡΤ μέσα απο την εκπομπή της ΕΤ1 «Φωτόσφαιρα», ήρθε στο χωριό μας και έκανε γυρίσματα που θα προβληθούν το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου 2008. Τα γυρίσματα αυτά αφορούν αφενός το πολιτιστικό και ιστορικό κομμάτι του χωριού μας και αφετέρου τις δραστηριότητες των μεταλλείων στις περιοχές της Γκιώνας και της Οίτης. Σ’ αυτά τα γυρίσματα έχουν μιλήσει οι συγχωριανοί μας Βαγγέλης Τσιρώνης, Ρούλα Δανιήλ, Στέφανος Κόλλιας και Γιώργος Κόλλιας. Μας είπαν και αυτοί οτι πιθανόν να επανέλθουν πάλι με νέα γυρίσματα για την περιοχή της Οίτης.

Κλείνοντας θέλω καταθέσω την απόψη μου : Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των εταιρειών, ώστε να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των όρων και των αποφάσεων που έχει εγκρίνει η πολιτεία και να είμαστε παρόντες σε κάθε νέα άδεια που πρόκειται να δοθεί. Δεν θέλουμε να σταματήσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά να τηρούν τους όρους και να σέβονται το περιβάλλον. Οι επιπτώσεις δεν γίνεται να μηδενιστούν, αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο και να πληρώσουν ουσιαστικά για τις επιπτώσεις που προκαλούν, όχι με τα ελάχιστα ποσά που μέχρι σήμερα έχουν διαθέσει. Παράλληλα να διεκδικήσουμε τα ανταποδοτικά ποσά που προβλέπονται απο τη νομοθεσία, να διατεθούν για την ουσιαστική αποκατάστηση των ζημιών που προκαλούν στο περιβάλλον των βουνών μας. Να παρακολοθούμε την αποκατάσταση έγκαιρα και όχι αφού τελειώσουν τις δραστηριότητες τους και φύγουν και πάνε αλλού (όπως γινότανε παλιά). Να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε για την αποκατάσταση των παλιών επιφανειακών εκμεταλλεύσεων. Να σταματήσουμε τις επιφανειακές εκμεταλλεύσεις που έτσι κι αλλιώς απαγορεύονται απο τη νομοθεσία. Να ζητήσουμε να προστατευθούν οι πειοχές NATURA στην Γκιώνα και την Οίτη, με εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών μελετών και τη δημιουργία σχεδίων δράσης όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία . Να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούν τα μπάζα απο τις εξορύξεις για τη φύτεψη των χώρων που πρέπει να αποκατασταθούν, γιατί δε θα φυτρώνει τίποτα. Να φυτεύονται είδη της χλωρίδας της Γκιώνας και οχι ότι βολεύει απο άποψη ελαχιστοποίησης του κόστους.


Γ. Κόλλιας

Μέλος της "Κίνησης για την προάσπιση του περιβάλλοντος της Γκιώνας"


Το β΄κομμάτι του άρθρου του κ.Γ. Κόλλια που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Καλοσκοπής θα το βρείτε στο τέλος της επόμενης ανάρτησης.

Στη τοπική εφημερίδα " ο Μαίστρος" της Φωκίδας (15/1/09) διαβάσαμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο Φωκικός Βωξιτικός...Ραγιαδισμός? γραμμένο με το χαρακτηριστικό ύφος του κ. Εμμανουήλ το οποίο και παραθέτουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: